Klar til budrunde

Bliv klar til en budrunde

Hvis der er flere interesserede købere til en bolig, kan sælger vælge at sende den i en budrunde. Se her, hvordan det foregår, og få gode råd før du byder.

Måske har du endelig fundet boligen. Måske har du allerede sendt et bud afsted. Men nu får du at vide, at andre interesserede købere står klar til kamp om boligen, og sælger har valgt at sende boligen i budrunde. ”I hvad for noget…?”, tænker du måske.

Hvad er en budrunde?
En budrunde kaldes også for en licitation. Det er en salgsmåde, som oftest anvendes i populære områder eller til særlige boliger, hvor flere interesserede købere tripper for at få lov til at erhverve sig boligen.

I en budrunde opfordres køberne til at afgive et skriftligt og bindende bud – og så er det op til sælger at vælge imellem de indkomne bud. Har du allerede givet et bud på boligen, får du mulighed for at justere buddet en sidste gang, inden sælger tager stilling.

Du kan se de regler, en budrunde skal følge, i Bekendtgørelse om salg af fast ejendom ved budrunde her.

SE OGSÅ: Sådan foregår et boligkøb trin for trin

Hvordan foregår en budrunde?
Når sælger og ejendomsmægler er blevet enige om at sende boligen i budrunde, foregår det sådan her:

  1. Ejendomsmægleren informerer alle de interesserede købere om, at boligen sendes i budrunde. Her forklares budrundens regler og tidsfrist. Det er ejendomsmæglerens pligt at sørge for, at alle købere får de samme oplysninger og dokumenter, så alle er på lige fod i budrunden.
  2. Du og andre interesserede købere modtager et udkast til en standardkøbsaftale. I aftalen står en skønnet kontantpris, som du kan tage udgangspunkt i. Du får også en tilbudsblanket, hvor du kan angive dit bud og de vilkår, der skal med i dit tilbud til sælgeren.
  3. Oftest har du nu tre til fire uger til at gennemgå købsaftalen, tilstandsrapporten, ejerskifteforsikringen og andre dokumenter med din advokat, bank eller andre rådgivere. Du har også mulighed for at få en byggesagkyndig med ud og se på boligen.
  4. Du afgiver dit bud på tilbudsblanketten og afleverer denne samt en underskrevet købsaftale i en lukket kuvert til ejendomsmægleren, inden tidsfristen udløber.
  5. Ejendomsmægleren præsenterer alle de indkomne bud for sælgeren. Det er nu helt op til sælger, hvilket bud han vil vælge. Og om han overhovedet vil vælge nogen af dem. Han må nemlig gerne takke nej til alle buddene – og hvis han vælger at acceptere et af buddene, behøver han ikke nødvendigvis vælge det højeste.
  6. Hvis sælger accepterer et bud, skriver han under på den købsaftale, der repræsenterer buddet. Købet er nu bindende. Husk dog, at du ved boligkøb altid har seks hverdages fortrydelsesret.
  7. Herefter skal alle de interesserede købere have tilsendt en såkaldt budjournal, hvor de forskellige købstilbud er præsenteret. Budgiverne er anonyme, men du kan se, hvor meget der er budt samt øvrige vilkår i aftalen.

SE OGSÅ: Guide: Hvem er hvem i et boligkøb?

Svært for køber – fedt for sælger
Som køber kan en budrunde virke frustrerende. Du ved ikke, hvad de andre har tænkt sig at byde, og samtidig har du mistet muligheden for at forhandle direkte med sælgeren. Du kan byde – eller lade være.

Sælgeren har til gengæld gode muligheder for at få en god pris for sin bolig. De mulige købere er i intern konkurrence, og hvis boligen er drømmeboligen, vil de typisk strække sig så langt som muligt for at give det bedste bud.

Samtidig er der ikke de store risici for sælger, da han, som nævnt, ikke er tvunget til at acceptere nogen af buddene.

SE OGSÅ: Hvad koster det at låne til din bolig? Prøv låneberegneren

Pas på med at byde for meget
Det er nemt at blive grebet af stemningen i en budrunde, og måske bliver du fristet til at byde mere end dit oprindelige max. Husk, at dit bud er bindende og faren er, at du efter handlen sidder med en dårlig følelse af at have givet for meget for boligen.

Derfor lyder rådet, at du forsøger at glemme alt om de andre købere og i stedet forholder dig til, hvor meget du er villig til at betale for boligen. Hvis andre så vil byde mere, er det jo op til dem.

Det kan selvfølgelig være svært, når man virkelig gerne vil have netop denne bolig. Men erfaring viser, at selv de mest forelskede boligkøbere typisk finder en ny bolig at kaste deres kærlighed på, hvis handlen glipper.