Hans-Moellnitz-Olsen-Bolighed-2019

Forældrekøb: Gode råd til prisforhandling

Manglen på studieboliger får mange forældre til at overveje at kaste sig ud i et forældrekøb. Men der er grund til at se sig godt for, før friværdien bliver investeret i en lejlighed, lyder det fra købermægler, Hans Møllnitz Olsen.

”Priserne er steget kraftigt i de store byer siden finanskrisen, og ejendomsmæglerne sætter stadig nogle optimistiske priser. Der er gode muligheder for at forhandle et pænt afslag hjem, især i København og Aalborg”, siger Hans Møllnitz Olsen.

I slutningen af juli får flere tusinde unge besked om, at de er kommet ind på deres drømmestudie i København, Århus, Aalborg eller Odense. Kollegieværelser og ungdomsboliger kan være svære at få fat på, og i København er det ikke ualmindeligt at give 5000 kr. om måneden for et lejet værelse. For nogle bliver et forældrekøb løsningen, men Hans Møllnitz Olsen råder køberne til at have is i maven:

”Slå koldt vand i blodet. Man skal ikke købe en lejlighed i desperation. Der kommer hele tiden boliger til salg, og det bør være en langsigtet investering. Der er færre, der søger efter små lejligheder, når vi når længere hen på efteråret. Så det kan være fornuftigt at vente et par måneder, hvis det er muligt for den studerende”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Plads til at forhandle om prisen

Som købermægler har han mange års erfaring med prisforhandling, og han hjælper dagligt købere med at byde på boliger:

”Det gælder om at tage udgangspunkt i markedspriserne og komme med nogle konkrete grunde til, at en sælger bør give et afslag.”

De seneste tal fra Finans Danmarks boligmarkedsstatistik viser, at det gennemsnitlige afslag i København var på 6 procent i årets første kvartal, I Aalborg var det gennemsnitlige afslag på 7,6 procent. Hans Møllnitz Olsen vurderer, at de lave renter lige nu er med til at holde hånden under priserne, men der er stor usikkerhed om den fremtidige prisudvikling:

”Flere har fået svært ved at blive godkendt på grund af de nye låneregler, og det kan mærkes nu. Liggetiderne er steget, og i sidste ende er det ofte et afslag, som får enderne til at mødes i en handel”.

LÆS OGSÅ: Store afslag på lejligheder i Aalborg

Hans Møllnitz Olsen forventer, at der i den kommende tid bliver mere uro på markedet bl.a. på grund af usikkerhed om de kommende ejendomsvurderinger. Derfor bør et boligkøb være en langsigtet investering.

Aalborg by set fra luften

Få en snak om forventningerne

Når det gælder forældrekøb, så råder Hans Møllnitz Olsen familierne til at få en grundig snak om, hvilke forventninger de har til forældrekøbet. Er det en lejlighed, som barnet kan se sig selv bo i længe? Og ligger den godt nok i forhold til studiestedet? Hvis lejligheden ikke opfylder barnets behov, så er det måske bedre at hjælpe økonomisk på andre måder end ved at købe en lejlighed.

Kvm.-priser for ejerlejligheder i de største byer 1. Kvartal 2019*

1. udbudspris Realiseret pris Prisafslag i %
København 42.572 kr. 40.024 kr. 6 %
Århus 33.265 kr. 31.764 kr 4,5 %
Aalborg 20.829 kr. 19.247 kr. 7,6 %
Odense 21.643 kr. 20.844 kr. 3,7 %

*Kilde: Finans Danmark

Gode råd til prisforhandling fra købermægleren:

  • Begrund dit forslag til afslag – nævn konkrete eksempler på fejl og mangler.
  • Hav is i maven – find ud af, hvad du vil give og hold fast i det.
  • Skab en god stemning og vis, at du kan lide lejligheden. Det bliver den ikke dyrere af.

Se ejerlejligheder til under 2 mio

Se listen for København København

Se listen for Århus

Se listen for Aalborg

Se listen for Odense Odense