Tomme gader pga Covid-19.png

Hvordan påvirker Covid-19 boligmarkedet?

Der er usikkerhed på alle fronter, aktiemarkederne er styrtdykket, og boligmarkedet holder vejret. Det er ikke kun finansmarkederne, der lige nu forsøger at overskue konsekvenserne af coronavirussen. Boligmarkedet er også meget følsomt over for den økonomiske uro.

I sidste måned så det hele rosenrødt ud på boligmarkedet. Optimismen var stor, og prisstigningerne så ud til at fortsætte. Nu har Covid-19 vendt det hele på hovedet, og det er gået så stærkt, at det kan være svært at overskue konsekvenserne. Men boligkøberne er der stadig, folk har stadig brug for et sted at bo, selv om usikkerheden er vokset, påpeger købermægler Hans Møllnitz Olsen.

Covid-19.png

Ejendomsmæglere over hele landet er i gang med en stor omstillingsproces, så boliger kan fremvises uden smittefare. Showrooms er lukkede, der bliver holdt digitale møder med køberne, og boliger bliver fremvist med mobiltelefonen, eller 1 til 1, og uden at holde åbent hus.

Sælgere må tilpasse deres forventninger til prisen

Mange venter med at sætte til salg, og alt i alt betyder det, at hele markedet bevæger sig i et langsommere tempo. Men det betyder ikke, at det er gået helt i stå, forklarer Hans Møllnitz Olsen. Rådgivningen fra købermæglerne foregår digitalt, og der er tæt kontakt med kunderne over telefonen, uden at man mødes fysisk.

”Vi oplever større usikkerhed hos køberne, som har flere spørgsmål lige nu. Men vi har endnu ikke oplevet, at de bliver helt væk. Mange har planlagt et boligkøb igennem længere tid, og de er klar til at slå til, hvis de kan få den rigtige bolig til den rigtige pris. Renterne er steget en del, og det betyder, at nogle sælgere må tilpasse deres forventninger til prisen”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Lige nu er det usikkert, hvor længe nedlukningen fortsætter, men i første omgang til og med påsken. Herefter er der lagt op til en langsom genåbning. Købermægleren vurderer, at nedlukningen kan få nogle købere til at holde igen med en så stor investering, som et boligkøb er.

”Vi råder kunderne til at købe, hvis de har behov for et sted at bo. Et boligkøb skal ses som en langsigtet investering, ikke som en hurtig måde at tjene penge. Hvis man køber en bolig for at bo i den i mange år og afdrager på lånet, så behøver man ikke at ligge søvnløs. En fast rente på 1,5 – 2 procent er stadig meget lavt historisk set”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Optimisme er afløst af usikkerhed på lejlighedsmarkedet

De seneste udbudstal fra Finans Danmark viste, at lejlighederne i København i februar blev sat til salg til rekordhøje priser. Den gennemsnitlige udbudspris i Københavns Kommune lå på 49.269 kr. pr. kvm. før sundhedskrisen ramte. Sidste år på samme tid lå den gennemsnitlige udbudspris på 47.870 kr. Altså en stigning på omkring 3 procent på kun ét år. Det billede er helt vendt rundt nu.

”Det viser, hvor hurtigt markedet er skiftet fra at være sælgers marked til købers marked. På den korte bane kan det komme til at påvirke priserne på lejligheder i de store byer, især lejligheder som allerede har ligget et godt stykke tid på markedet.”, siger Hans Møllnitz Olsen.