Sådan forbereder du dig før et sommerhuskøb

Markedet for sommerhuse har oplevet fremgang i de senere år, og i dette forår boomer det nærmest. Mens resten af boligmarkedet ømmer sig, spurter sommerhussalget afsted. Se her, hvordan du gør et godt køb, når du drømmer om en fritidsbolig.

”Lige nu har vi et udpræget sælgers marked, når det gælder fritidsboliger, og det betyder, at man skal være ekstra hurtig og have gjort sit hjemmearbejde, hvis man ikke vil risikere at blive skuffet. Man skal være forberedt på, at der kan være flere købere til samme hus”, siger købermægler hos Bolighed.dk Hans Møllnitz Olsen.

Han råder derfor køberne til at kontakte banken allerede i starten af processen og at alliere sig med en håndværker eller byggesagkyndig, så de er klar til at rykke hurtigt, når det helt rigtige hus kommer til salg.

”Det er godt at vide, hvor langt I kan strække jer i familiebudgettet og at kende jeres ca. låneramme, før I tager ud på fremvisning. Man skal huske, at et ’billigt’ hus, godt kan være dyrt i ejendomsskatter, så det er vigtigt at få den samlede økonomi i et hus regnet igennem”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Se muligheder i dit sommerhuskøb

Han råder sine kunder til at lære området rigtig godt at kende, så man har styr på, hvilke veje der er meget trafik på, og hvor langt der er til indkøb og attraktioner. Og så kan det også give pote, at søge på utraditionelle måder:

”Jeg har oplevet, at det nogle gange kan betale sig at skrive et personligt brev til en husejer, hvis man finder et hus, som man er særligt interesseret i. Det kan også betale sig at kontakte de lokale mæglere, så man får direkte besked om skuffesalg og nye fremvisninger”.

Mange af de billige huse på markedet tager sig ikke ud fra deres bedste side, og en del har allerede en meget lang liggetid, men det bør ikke afskrække dig som køber, hvis ellers huset har en god beliggenhed, mener Hans Møllnitz Olsen:

”Det kan godt være, at huset er mørkt og ligner en cigarkasse fra 70erne, men mange af sommerhusene fra den tid kan sagtens forvandles til lækre huse uden at det behøver at koste en formue. Du kan komme langt med en træterrasse, et billigt elementkøkken og noget maling. Hvis du kan forhandle dig til et pænt afslag, så bliver der råd til at sætte dit eget præg på huset.”

5 gode råd fra købermægleren

1) Kontakt bank og byggesagkyndig så tidligt som muligt i processen.

2) Lær området grundigt at kende.

3) Søg utraditionelt, kontakt ejeren direkte eller lav et opslag hos købmanden eller i facebookgrupper.

4) Bliv skrevet op til skuffesalg hos de lokale mæglere.

5) Vær kreativ og spot muligheder i ældre huse.

Så meget faldt udbuddet af sommerhuse fra april 2019 til april 2020:

Landsdel April 2019 (antal) April 2020 (antal) Fald i udbud i %
Nordsjælland 1045 709 32 %
Bornholm 124 73 41 %
Østsjælland 86 75 13 %
Vest- og Sydsjælland 2368 1495 37 %
Fyn 594 418 30 %
Sydjylland 1489 1070 28 %
Østjylland 1324 872 34 %
Vestjylland 1406 1075 24 %
Nordjylland 2648 1969 26 %