9-tips-split

9 ting du bør vide, før du køber et håndværkertilbud

Mange drømmer om at købe et håndværkertilbud og sætte deres personlige præg på boligen. Men det kan nemt ende som et uoverskueligt projekt, hvor kaos og ubehagelige overraskelser stjæler hverdagen. Her får du gode råd fra familien Fuglsang, som oplevede både op- og nedture, da de totalrenoverede deres bolig.

Tilbage i 2014 kastede Mette og Mikkel Fuglsang sig ud i købet af et håndværkertilbud på Stevns. Ejendommen fungerede tidligere som skole, men de satte sig for at ombygge det til et velfungerende hjem for dem og deres to døtre.

I snart fire år har parret været i gang med en omstændig renovering af boligen, og på trods af at de allerede har lavet mange forbedringer, er de stadigvæk ikke færdige. At købe et håndværkertilbud er nemlig ikke altid så poleret, som det kan se ud.

Håndværkertilbud_3_førbilleder

Her fortæller Mette Fuglsang om de mange erfaringer, som familien har fået i løbet af ombygningen. Det er blevet til 9 pointer, som hun håber, at andre boligkøbere kan få gavn af:

1) Du har aldrig fri

At totalrenovere eget hus koster blod, sved og tårer

“Det er ikke ren romantik og idyl at renovere sit eget hus. Det er benhårdt arbejde, som man aldrig kan tage fri fra. Det koster bogstaveligt talt blod, sved og tårer, og jeg kan godt forstå, hvorfor store renoveringsprojekter kan resultere i uvenskab”, siger Mette Fuglsang.

2) At renovere noget gammelt tager længere tid end at bygge nyt

Der dukker altid overraskelser op

“At renovere noget gammelt tager mindst dobbelt så lang tid som at bygge noget nyt. Det er aldrig “bare lige”. Når man begynder at pille et gammelt hus fra hinanden, dukker der med garanti nogle ting op, man ikke havde regnet med og planlagt efter”.

 

3) Find brugte byggematerialer og hold dig gode venner med byggemarkedet

Genbrug, genbrug, genbrug 

“Man kan finde stort set alting brugt. Også byggematerialer. Der er nemlig rigtig mange penge at hente, hvis man giver sig selv god tid til at afsøge nettet for genbrugsting. Det er også en god idé at finde en god kontaktperson i dit lokale byggemarked. Så får man ofte nogle gode tilbud” fortæller Mette Fuglsang.

4) Tag én ting ad gangen

Små skridt er vigtige skridt

“Mange små etapper kan gøre projektet mere overskueligt for dig. Vi har erfaret, at det er rigtig vigtigt ikke at jonglere med for mange ting på samme tid. Lav tingene færdigt, før du går igang med det næste”.

 

5) Husk at afstemme forventninger

Og stol på hinanden 

“Det er meget vigtigt, at man afstemmer forventningerne til hinanden fra start af og undervejs. Og så kan det være en god idé at fordele de forskellige arbejdsopgaver løbende, så man laver noget forskelligt og ikke kører død i de samme opgaver. Det vigtigste er derefter at lade være med blande sig i hinandens opgaver, for man bør stole på, at den anden gør det rigtigt og godt”.

6) Hold fri et andet sted

Undgå dårlig samvittighed

“Hvis man, ligesom vi gør, bor midt i renoveringsprojektet, er det vigtigt at man har mulighed for at holde fri et andet sted. Det kan nogle gange være nemmere at holde fri, når man ikke går rundt på i sit eget arbejde. Mikkel kunne på ingen måde slappe af herhjemme, uden at have dårlig samvittighed over, at han ikke var i gang med et eller andet”, fortæller Mette Fuglsang.

7) Undgå at hænge opgaver op på tjenester fra familie eller venner

Man kan blive skuffet 

“Man skal aldrig hænge projektet op på tjenester fra venner og familie. Det kan alt for hurtigt skabe konflikter, hvis venne- eller familietjenesterne ikke bliver overholdt”.

Håndværkertilbud_1

8) En håndværksmæssig baggrund er vigtig

Regler og retningslinjer er nemlig vigtige

“En håndværksmæssig baggrund er næsten et must. Mikkel er uddannet tømrer, og han besidder den generelle know-how, hvilket har sparet os en del tid i forhold til, hvis vi var nybegyndere. Måske skal huset sælges en dag, og så skal tingene være lavet ordentligt samt overholde diverse regler og retningslinjer”.

9) Elsk processen

Ellers bliver det ikke en fornøjelse

“Det vigtigste er nok, at man skal elske processen lige så meget, som man kommer til at elske det færdige resultat”.

 

Håndværkertilbud_1

 

Det har Mette og Mikkel lavet på boligen

  • Taget har fået ny isolering og de gamle røde tegl er blevet udskiftet
  • Alle originale døre og vinduer er blevet udskiftet med nye
  • Ved at gå helt ned i terrænniveau for at isolere gulvene har alle rum i stueetagen fået etableret gulvvarme
  • Oprindeligt var der ikke toilet og bad i stueetagen, derfor er der blevet trukket rørføring til afløb, og der står nu et færdigt badeværelse
  • Den tidligere skolestue på 80 kvadratmeter, der er i ét plan, er blevet forvandlet til et køkken, der nu ligger i forskudt plan med stuen. Hele rummet har fået lagt sildebensparket, og der er netop blevet installeret brændeovn
  • Der er lavet nye elinstallationer i hele huset og trapper, vægge, lofter og gulve er fuldstændig istandsat

 

Har du fået lyst til at tjekke Stevns ud? Se her, hvad der er til salg i kommunen lige nu