She’s happy with her new wifi

BBR oplysninger: 4 vigtige grunde til at opdatere dem

Hvad er BBR oplysninger? Og hvorfor er det vigtigt, at du som boligejer opdaterer dem? Oplysningerne i BBR har bl.a. betydning for, om din forsikring dækker, og for hvor meget du kan låne i banken. Og så er det for øvrigt også lovpligtigt at holde dem opdateret.

Hvad er det nu lige BBR er?

BBR står for Bygnings- og Boligregistret. Her samler de data om alle danske boliger og bygninger. Din boligs BBR oplysninger er boligens areal, boligtype, antal værelser, tagmateriale, antal toiletter, køkkenforhold og en lang række andre ting.

Oplysningerne i BBR bliver brugt af forskellige danske myndigheder – men også af private virksomheder, som fx ejendomsmæglere, realkreditinstitutioner og forsikringsselskaber.

Som boligejer skal du sørge for, at din boligs BBR oplysninger er korrekte. Det er der flere vigtige grunde til…

1. For det første er det lovpligtigt

Faktisk kan du få en bøde på 5.000 kr., hvis din boligs forhold ikke stemmer overens med BBR. Ifølge loven er det din pligt at kontrollere, at BBR oplysningerne passer på din ejendoms faktiske forhold. Også selvom de måske ikke er godkendt af kommunen.

SE OGSÅ: 8 tips til at undgå indbrud i ferien

2. Det kan gå ud over din friværdi

Hvis du vil tage lån i din bolig, ser banken eller realkreditinstituttet bl.a. på din boligs BBR oplysninger. Hvor meget du kan låne afhænger af, hvad din bolig er værd, og det beregner de bl.a. ud fra boligens areal. Så hvis det oplyste areal er mindre end det faktiske, kan det betyde mindre friværdi.

3. Dækker forsikringen?

Har du inddraget førstesalen eller kælderen til beboelse, men glemt at få det opdateret i BBR? Tager din forsikringspræmie udgangspunkt i forkerte BBR oplysninger, kan du få problemer med skadeserstatning af indboet, hvis der fx skulle opstå brand eller oversvømmelse.

SE OGSÅ: Sådan får du håndværkerfradrag

4. Højere skat til naboen

Også SKATs ejendomsvurdering (link til ordbogen) tager bl.a. udgangspunkt i BBR. Har du fx bygget om eller til, skal din ejendomsværdiskat beregnes på ny ud fra en ny ejendomsvurdering.

Hvis du ikke får indberettet en tilbygning til BBR, kan det faktisk også gå ud over dine naboer. De kan nemlig komme til at betale for meget i ejendomsværdiskat, mens du betaler for lidt. Det skyldes, at ejendomsværdiskatten bl.a. beregnes ved at kombinere BBR oplysninger med salgspriser på lignende bygninger i nabolaget.

Sådan får du styr på din boligs BBR oplysninger

Heldigvis er det nemt både at tjekke og opdatere BBR oplysninger. Informationerne om din bolig finder du på din BBR meddelelse.

Du kan til enhver tid se BBR meddelelsen ved at slå din adresse op på boligejer.dk og klikke på linket ”BBR meddelelse” nederst på siden.

Er der noget, der skal opdateres? Så kan du skrive til din kommune lige her .