radon-maaler

Radonmåler: Mål radon i din bolig med nyt værktøj

Det kan tage lang tid at forebygge høje radonniveauer i boligen, men tiden kan være godt givet ud. En ny type radonmåler kan hjælpe dig i processen.

Gennem de sidste tre år har RealDanias kampagne “Radonfrit hjem” fået over 24.000 danskere til at tjekke deres boligers radonniveau. 

Og der er god grund til at få tjekket boligen. Ifølge Sundhedsstyrelsen, der varetager alle myndighedsopgaver om strålebeskyttelse i Danmark, ligger det gennemsnitlige radonniveau for enfamiliehuse på 77 Bq/m3. Grænsen for helbredsskadende stråling ligger på ca. 200 Bq/m3.

Hvorfor undersøge din bolig for radon?

Det handler først og fremmest om at undersøge jorden under boligen. Sådan lyder det fra Torben Sigsgaard, der er sundhedsforsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

“Ligger koncentrationen under 200 Bq/m3, kan man forebygge radon ved at tætne gulvet i en eventuel kælder. Det kan for det meste tvinge koncentrationen ned under 100 Bq/m3, hvor det ikke længere er sundhedsskadeligt”, fortæller Torben Sigsgaard.

Sundhedsstyrelsen har opstillet grænseværdierne af helbredsmæssige årsager. Derfor er det vigtigt, at man orienterer sig om dem, lyder det fra Thomas Sigsgaard.

“Grunden til at man overhovedet har grænseværdier for radon er, at der er forhøjet risiko for lungekræft, hvis værdien er for høj i boligen. Omkring ni procent af samtlige lungekræfttilfælde i Danmark skyldes nemlig for meget radon i boligen”, fortæller han.

Større kilde til dødsfald end trafikuheld

Det er vigtigt at slå fast, at det ikke nødvendigvis er sundhedsskadeligt, hvis man udsættes for radon fra tid til en anden. Det er først problematisk, når man lever i en for høj koncentration i længere perioder ad gangen.

I Norge er for høje radonniveauer for eksempel en større kilde til dødsfald end trafikuheld. Det fortæller Anders Follerås, der er europæisk salgschef hos virksomheden Airthings. Virksomheden har udviklet en ny radonmåler kaldet “Airthings Wave”, som Playground nu har valgt at distribuere.

“I Norge er trafikulykker kilde til cirka 100 dødsfald om året, mens radon er skyld i omkring 300. Det er derfor et meget alvorligt anliggende, som skal tages seriøst. At blive udsat for høje radonniveauer kan sammenlignes med en bytur. Du kan sagtens gå i byen en fredag aften og indtage en masse alkohol, uden det har nogen helbredsskadelig effekt for leveren. Men hvis du gør det hver dag, vil det på den lange bane få konsekvenser. Det samme gør sig gældende med radon. Hvis du bliver udsat for radon over længere perioder, kan det i værste fald føre til lungekræft”, siger Anders Follerås.

Han fortæller, at moderne ejendomme, hvad enten der er tale om lejligheder eller huse, er tættere og bedre isoleret end tidligere. Derfor har radon, når den først er sivet ind, sværere ved at slippe ud af boligen. Det kan medføre for høje koncentrationer i længere perioder ad gangen. Af den årsag er problemet stigende, og det er ikke overraskende, at kampagner som Real Danias bliver skudt i gang, fortæller han.

Kortlægning af radonniveauer  

Den seneste kortlægning af radon i Danmark blev foretaget i 2001. Det var Statens Institut for Strålehygiejne og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, der stod bag undersøgelsen.

Formålet var at inddele landets kommuner i fem radonklasser. 0 som den laveste og 4 som den højeste. Undersøgelsen viste i hovedtræk, at særligt kommuner på Midtsjælland og Falster har for høje radonniveauer.

 

Kort over radonklasser i Danmark

Læs mere om radon her: Radon

Tag sagen i egen hånd med ny radonmåler

Som nuværende eller kommende boligejer kan du selv måle radonniveauet med Airthings Wave. Det er et produkt, som Playground har set potentiale i og derfor nu distribuerer. Det er en batteridrevet detektor, der kan registrere graden af fugt, temperatur og radon i hjemmet.  

Anders Follerås forklarer, at idéen med radonmåleren udspringer af et ønske om, at alle bør have mulighed for at bo i et radonfrit hjem. Derfor skal måleren være nem og brugervenlig for folk i alle aldre.

“Med Airthings Wave er det så nemt at måle radon, at selv min mor ikke har problemer med det. Den virker ligesom andre digitaliseringssystemer, hvor man downloader en app på sin telefon, der taler sammen med selve detektoren. Når du så vinker foran radonmåleren, vil din applikation fortælle dig den præcise radonværdi i boligen, som den ser ud lige nu”, siger han.

Du har mulighed for at købe din egen Airthings Wave lige her.

Smart, men ikke perfekt 

Måleren har dog også nogle begrænsninger, som man bør kende til. Ifølge Torben Sigsgaard er det en vigtig pointe, at hvis man vælger at bruge en håndholdt radonmåler, så er man selv ansvarlig for, hvordan målingen bliver udført.

“Helt generelt er det meget vigtigt, at en radonmåling foretages korrekt. Og det kan man selvfølgelig imødekomme ved at bruge de autoriserede metoder, som er gældende i dag”, siger han.

Torben Sigsgaard understreger, at tager man eksempelvis en håndholdt radonmåler som Airthings’ i brug, kan man med fordel bruge den henover vintersæsonen, hvor langt de fleste mennesker holder vinduer og døre lukkede.

“Et generelt råd er, hvis man ønsker mere retvisende resultater, at måle om vinteren. På den måde kan man være helt sikker på, at man i hvert fald ikke underestimerer radonniveauet i boligen”, siger Torben Sigsgaard.

Deltag i lodtrækningen om en radonmåler