Store afslag på lejligheder i Aalborg

I Aalborg er prisafslagene i det seneste år steget fra 1,8 procent til 5,7 procent. Stemningen på lejlighedsmarkedet er vendt, og det er nu køberne, som har fat i den lange ende, vurderer boligøkonom og købermægler, Hans Møllnitz Olsen.

 

De seneste tal fra Boligheds Markedsstatistik viser, at sælgerne i 1. kvartal måtte give pæne afslag for at komme af med lejlighederne i landets fire største byer. I forhold til samme tid sidste år er prisafslagene vokset i både København, Århus, Aalborg og Odense. Den største stigning finder man i Aalborg, hvor de gennemsnitlige afslag er steget fra 1,8 procent i 1. kvartal 2018 til 5,7 procent i 1. kvartal 2019.

Hans Møllnitz Olsen forventer, at priserne på lejligheder vil fortsætte med at falde i de store byer, og at køberne vil gå hårdere til prisforhandlingen i den kommende tid:

”Prisfesten ser ud til at være forbi for denne gang, og køberne er blevet mere forsigtige. De er blevet mere kræsne med beliggenheden, og de forventer, at der nu kan forhandles mere om udbudsprisen”, siger Hans Møllnitz Olsen. 

Største afslag i Aalborg og København

Som købermægler rådgiver han kommende boligkøbere og hjælper med prisforhandlingen. Lige nu oplever han, at køberne går efter det ”sikre” valg: 

”En studievenlig lejlighed skal helst kunne deles af to studerende, så der er flere om at betale huslejen. Hvis en lejlighed ligger ud til en trafikeret vej, eller der er meget støj fra nattelivet, så vælger mange købere at stå over. Køberne kan tillade sig at være mere kræsne i det nuværende marked”, siger Hans Møllnitz Olsen.

I Københavns Kommune har ejere af lejligheder i flere år set boligpriser, som kun er gået op. Men i løbet af 2018 er udviklingen vendt, og nu tager det generelt længere tid at få solgt lejlighederne. I København er det gennemsnitlige prisafslag steget fra 2,6 procent til 4,6 procent i det seneste år.

”Hele markedet bevæger sig i et lidt lavere gear lige nu. Og der er flere ting, som trækker i hver deres retning. De ekstremt lave renter er med til at løfte priserne, mens begrænsninger i lånemulighederne og usikkerhed om de kommende ejendomsvurderinger lægger en dæmper på priserne. Mit råd til køberne er at købe, hvis de har et boligbehov. Et forældrekøb kan fx stadig være en god idé, hvis det gælder om at give barnet gode forhold under studierne, men det er ikke nødvendigvis en god forretning længere”.

Prisafslag 1. kvartal 2018 til 1. kvartal 2019*

København 2,6 % 4,6 %
Århus 2,3 % 3,6 %
Odense 1,7 % 3,3 %
Aalborg 1,8 % 5,7%

*Boligheds Markedsstatistik viser forskellen mellem første udbudspris og salgsprisen for henholdsvis 1. Kvartal 2018 og 1. Kvartal 2019.