Seneste artikler

Bryd med normalen

Haven er ikke altid svaret

Lejlighed med tagterrasse på Østerbro

Tænk at stå op en søndag morgen uden særlige planer men ende med at kigge på en lejlighed, give et bud på den, købe den og leje den ud inden hovedet igen hviler på hovedpuden samme søndag? Inge og Søren Tyrrestrup havde sådan en søndag, og de forlod huset for at bo i et vidunder til lejlighed på det nye Østerbro med egen tagterrasse, gulv-til-loft vinduer og egen båd, der kan spottes fra netop disse vinduer. Bolighed blev inviteret indenfor i boligperlen, og da vi forlod lejligheden igen funderede vi over, om hus og have mon virkelig er det eneste svar på en lykkelig tilværelse med børn.

Det er blevet populært at skille sig ud. Som børn ville vi gerne være ligesom alle de andre, men i takt med at vi blev ældre, ville vi gerne skille os ud. Faktum er dog blot sådan, at når det kommer til de flytninger vi foretager os i livet, så ligner de meget hinanden.

Vi bor i provinsen eller et lille stykke ude for byen som børn, når vi skal studere flytter vi ind til byen, og når vi derefter er klar til næste kapitel, netop det at få børn, så flytter vi igen ud af byen. Ifølge Søren Tyrrestrup skyldes det, at ”det er ligesom om, at vi forsøger at passe ind i en model. Vi flytter ud af byen, fordi det gør man da, når man skal have børn. Men måske glemmer vi bare at tænke over, om det med hus og have overhovedet passer til os.” Inge og Søren tænkte først over dette, da deres børn næsten var voksne, men tanke blev til handling, og da vi træder indenfor i lejligheden på Østerbro, glemmer vi alt om fordelene ved hus og have.

Klokken er halv 8 om aftenen, men i lejligheden vælter lyset ind og giver følelsen af, at klokken kun er 2 om eftermiddagen. I lejligheden bliver man først og fremmest fanget af et kæmpe køkken-alrum med et lysindfald, der kan få de fleste huse og lejligheder til at minde om kældre. Derudover er der et børneværelse til parrets børnebørn, et kontor/gæsteværelse, et soveværelse, et badeværelse og en 100 kvadratmeter privat tagterrasse. Vi er mundlamme de første 10 minutter og nikker blot forundret, når parret fortæller om lejligheden.

Udendørs bruser og moderne køkken i ejerlejlighed på Østerbro i København

Og det tog da også sin tid at finde vidunderet.Hele 4 år skulle der gå, før Inge og Søren slog til ved lejligheden på Østerbro.De besøgte København hver weekend, hvor utallige gader og stræder blev analyseret, målt og vejet.De gik rundt i forskellige kvarterer, tog til åbent hus og fremvisninger, og på den måde kunne bydele udelukkes som årene gik.

Kravene til den helt rette lejlighed lød bl.a. på tagterrasse, elevator, masser af lys og så skulle de kunne gå og cykle til alting, og kampen om drømmeboligen med de høje krav tog derfor sin tid.Men lejligheden fandt de: ”Faktisk havde vi allerede set lejligheden i 2007 i avisen.Vi ringede til dem der havde den med det samme, men der var den desværre lige solgt. Og så to år efter ledte vi jo stadigvæk, og så siger Søren lige pludselig, da han læser avisen: ”Det sgu da den lejlighed, der er til salg igen.””Lejligheden blev købt samme dag, og da teamet fra Bolighed spørger ind til, hvorfor det netop skulle være den, svarer de: ”Det er sådan en mærkelig følelse i maven. Det er svært at forklare, men lejligheden på Østerbro var bare den helt rigtige” fortæller Inge.

Og hvad er det så Østerbro kan?

Det har Søren et klart svar på: ”Stemningen her på Østerbro er bare helt speciel. Cafeerne og liv er noget du kan finde alle steder i København, men på Østerbro er stemningen bare helt særlig. Det er et andet tempo, og vi falder simpelthen i snak med så mange mennesker. Både turister, folk der bor i området og folk der slet ikke er fra København. Tit spørger turister os f.eks. om vej til den lille havfrue, og eftersom vi alligevel er ude at gå, følger vi dem derned. Så får man en masse nye historier. Det lokale miljø er fantastisk her og det med, at man bliver mere isoleret i byen fordi der er så mange mennesker, det har vi ikke oplevet. Vi snakker med flere af vores naboer her, end vi gjorde i huset i Brønshøj.” Og apropos Brønshøj og huset, så blev dette jo valgt fra. I huset havde de boet med deres to børn i mange år.

Det var en fredelig gade, stor have, tæt på indkøb og generelt nok et drømmehus for de fleste. De fleste havde jo nok også regnet med, at de altid ville blive boende der, men sådan skulle det ikke være: ”Vi er faktisk kommet frem til den konklusion, at vi nok skulle have flyttet til byen noget før, fordi det med hus og have passede ikke til os. Vi brugte ikke rigtig haven, og vi husker den faktisk mest bare for at være irriterende at skulle holde ved lige.”

Tanken om græsslåning og hækkeklipning får lejligheden uden have til at virke yderligere tiltrækkende. Ifølge parret er det bedste ved deres boligsituation, at alt kan gøres så umiddelbart. De besøger ofte deres børn, fordi de bor lige rundt om hjørnet, og Søren fortæller, at hvis han ringer til sin søn og spørger, om han vil med ud at spise, så kan de sidde på en restaurant 10 minutter senere, og snakke om dagen der er blevet til aften.

Deres børnebørn er naturligvis også tæt på, og grundet den lille afstand mellem familien fungerer de som en enhed, der har let ved at hjælpe og se hinanden. Parret henter børnebørnene fast hver fredag eftermiddag, og så sover de i bolighimlen til lørdag morgen. Det er naturligvis både fantastisk for børn, forældre og bedsteforældre, og familien føler ikke at de mangler nogen have.

De går sammen i Kongens Have, hvor de kan spille spil, lege og sole sig. Ifølge Inge ”er alt jo inden for rækkevidde, og der er så uendeligt mange børn, som børnene kan lege med. Vi skal nok passe på ikke at bilde os ind, hvad børnene har brug for, fordi udeliv, leg og kammerater har de tonsvis af herinde.” Og parret nyder også denne korte rækkevidde.

De fortæller, at de kommer mere ud, får set en masse ting og spiser mere ude. Nogle gange er det bare for at se Marathon i København, andre gange er det koncerter. Vi er fortsat mundlamme og nikker nok mest til det både anderledes men også fantastiske liv, som Inge og Søren beskriver. Måske er det ikke så tosset, at der hele tiden bygges nye lejligheder. Kan man reservere en?

Moderne stue med legesager, sofa og altan

Nyt mønster?

Vi flytter ud under åben himmel, når kapitlet med børn melder dig, men Inge og Søren har alligevel inspireret os til tænke i et andet mønster, der involverer flere kammerater, flere naboer, mange og konstant nye oplevelser samt tagterrasser i stedet for haver.

Når vi når til et nyt kapitel i vores liv, er det måske ikke så dumt at reflekterer lidt over, om vi vil være som alle andre og gøre det de forventer af os, eller om vi vil overveje et alternativ, der måske passer lige netop vores familie bedre. Dermed ikke sagt at der ikke er skønt i provinsen, og en have kan være fantastisk – vi må bare ikke glemme vores muligheder. For er vi overhovedet til haver, eller bilder vi os bare ind, at vi er til haver? Hvilken boligsituation passer til dig, og har du mod på at bryde et mønster, hvis haven ikke lokker?

Par viser deres tagterrasse frem på Østerbro i København

Til top

Stå stærkt i dit boligkøb med Bolighed Købermægler

En ejendomsmægler er altid på sælgers side. Vi er på din side i købsprocessen. Stå stærkt i en forhandling med Bolighed Købermægler.

  • Få hjælp til prisforhandling
  • Få tjekket boligens stand
  • Få hjælp med de vigtige papirer
chat icon

Chat med os