hus på landet 2 (1)

Derfor drømmer flere om at flytte på landet

Høje boligpriser og begrænsede lånemuligheder betyder, at unge familier må søge længere væk fra de store byer for at få opfyldt deres boligdrømme. Omkring København skal man efterhånden køre mange kilometer for at finde en villa til under 2 mio. kr.

 

For Amanda Sørensen på 25 år har boligsøgningen længe budt på udfordringer. Sammen med sin kæreste og deres hund bor de i en andelslejlighed i Brønshøj på 56 kvm. De drømmer om hus med have og plads til både hund og børn, men når de ser sig omkring, så er det svært at få øje på noget, som er til at betale.

”Over på den anden side af vejen er der lige blevet solgt 90 kvadratmeter for over 4 mio. kr., og det giver slet ikke mening for os. Vi leder efter et hus til 2 – 2,5 mio., så vi stadig har råd til at rejse og ikke behøver at arbejde så meget, når vi får børn”, forklarer Amanda Sørensen.

Parrets boligsøgning har efterhånden ført dem langt væk fra Københavnsområdet, og de overvejer nu at rykke på landet. De har ledt så langt væk som Nykøbing Falster for at finde et hus, som lever op til deres forventninger.

”Vi vil rigtig gerne bo omkring Køge, men her er priserne også steget meget, så nu leder vi længere ude. Det er bare vigtigt for os, at skolen ikke er for langt væk, og at vores fremtidige børn kan cykle på nogle trygge veje til institutionerne”, siger Amanda Sørensen.

I Stevns får du dobbelt så meget for pengene som i Rødovre

Ifølge tal fra Boligheds Markedsstatistik blev lejligheder i København i 2. kvartal 2019 solgt for 39.900 kr. pr. kvadratmeter. Det betyder, at den gennemsnitlige pris for en lejlighed på 50 kvm. ligger på 1.995.000 kr.

Hvis drømmen er at finde en villa i en af Københavns omegnskommuner, så ligger salgspriserne i fx Rødovre og Herlev på omkring 30.000 kr. pr. kvm. Det betyder, at et hus på 145 kvm. i de områder koster over 4 mio. kr.

Hvis familien derimod er klar til at rykke helt til Stevns eller Halsnæs, så falder de gennemsnitlige kvadratmeterpriser til ca. 14.000 kr. I de kommuner kan en villa på 145 kvm. i gennemsnit købes for omkring 2 mio. kr.

”Det er klart, at afstand og dermed transporttid er helt afgørende for priserne. Hvis man er afhængig af at pendle til arbejde, så handler regnestykket måske om, hvad en villa koster i forhold til udgiften til at have to biler”, siger købermægler Hans Møllnitz Olsen fra Bolighed.dk. Men han understreger, at det også er vigtigt at overveje, hvordan en meget længere transporttid vil påvirke livskvaliteten.

Flyttede fra Amager til Hårlev

Zara Kistrup og Tobias Pedersen skiftede i 2016 deres 2-værelses lejlighed på Amager i København ud med en villa i Hårlev i Stevns Kommune.

“Vi fandt hurtigt ud af, at vi ikke var i nærheden af at have de penge, der skulle til for at realisere vores boligdrøm i København. Derfor ledte vi efter alternativer på landet. Det vigtigste var, at vores søn fik en tryg start på livet, hvor han kan løbe ud i en have, uden at vi skal bekymre os om trafikken. Det kunne vi ikke gøre i lejligheden i København”, siger Zara Kistrup.

Parret var bekymrede for om vennerne gad køre helt til Hårlev, men heldigvis har det vist sig, at villaen er blevet et populært samlingspunkt i vennekredsen.

“Vi havde brug for friheden til ikke at være afhængige af to indkomster, og vi var ikke bekymrede for, om vi ville få det godt i Hårlev, men vi var nervøse for vennerne. Der er jo langt fra København til Hårlev, og jeg kan godt forstå, hvis de ikke gider at besøge os på en hverdag”, siger Zara Kistrup.

Læs hele Zara Kistrups historie her

Det gode børneliv er at kunne løbe ud i haven

For mange nybagte forældre hænger forestillingen om det gode børneliv sammen med at kunne løbe trygt ud i haven og at være tæt på naturen. En lille lejlighed i storbyen er ikke ideel, hvis der skal slæbes klapvogn og indkøbsposer op på 3. sal, eller hvis der kun er plads til barnesengen i forældrenes soveværelse. Så det undrer ikke købermægler, Hans Møllnitz Olsen, at børnefamilierne går på jagt i yderområderne. Men han understreger, at kendskab til det lokale marked er vigtigt, før man kaster sig ud i et køb langt fra de store byer.

”Du skal gøre dig klart, at det kan være svært at fortryde købet. Hvis du sidder i en attraktiv andelslejlighed i København, så kan den sælges på under 24 timer, men sådan er det ikke i Nakskov. I nogle dele af landet er priserne ikke kommet helt op efter finanskrisen – og nogle steder er liggetiderne meget lange, så et hus på landet bør ikke være et impulskøb”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Se alle huse til salg under 2 mio.kr.