sommerhus

Derfor drømmer vi om at købe sommerhus

Det er højsæson for sommerhuskøb, og ejendomsmæglere over hele landet  viser frem og lukker handler på stribe. Foråret, sommeren og det tidlige efterår er populære tidspunkter at købe sommerhuse, men hvad får danskerne til at drømme om et sommerhus?

Vi søger væk fra hverdagens forpligtelser

Sommerhuset er det oplagte tilflugtssted, når vi danskere vil væk fra hverdagen og slappe af. I sommerhuset kan man leve det simple liv, hvor ansvaret er mindre, og friheden er større. Det forklarer fremtids- og livstilsforsker ved Center for Fremtidsforskning, Marianne Levinsen:

“Når man tager væk fra sin permanente bolig og rykker ind i et sommerhus, lader man hverdagens kedelige gøremål blive derhjemme. Måske er dagligdagen fyldt med støj fra dit arbejds- og privatliv, og her har sommerhuse en helt særlig evne til at modvirke hverdagens stress og jag”, siger Marianne Levinsen.

Ifølge hende, er der færre forpligtelser i sommerhuset. Det skyldes, at omgivelserne i sommerhuset giver dig en følelse af frihed, hvor du ikke har travlt. Og hvis du er kommet så mange gange i dit sommerhus, at det oser af tryghed og genkendelighed, vil sommerhuset samtidig give dig en følelse af at komme hjem, hver gang du besøger det.

Se alle sommerhuse i Danmark til salg lige her

Sommerhuset giver os minder

Der kan være mange gode minder forbundet med at have et sommerhus, fordi det hænger sammen med nogle stærke følelser. Du forbinder det måske med faste traditioner, solskin, grønt græs, varmt sand eller hyggelige brætspil på træterrassen:

“Mange har nok prøvet at være i sommerhus med deres forældre eller bedsteforældre. Så der er uden tvivl en dansk traditions- og familiefølelse forbundet med det. Der er også mange eksempler på, at man aldrig sælger sit sommerhus, men i stedet giver det videre til kommende generationer. Det er med til at fylde sommerhuset med historie og minder, og det gør det også genkendeligt og trygt for familien”, siger Marianne Levinsen.

Læs også: Drømmen om et sommerhus: Det skal du vide, før du køber

Læs også: Sådan gør du en god handel

Ikke et typisk billede på sommerhuskøberen

En analyse fra Danmarks Statistik viser, at der findes omkring 200.000 sommerhuse i Danmark. Cirka 10 procent af sommerhusene er beboet af ejere, mens omtrent én procent er beboet af lejere.

Men der findes ikke en fast formel for danskernes sommerhusdrøm. Det afhænger af vidt forskellige ting, hvor i landet danskerne går på jagt efter et fristed, og drømmen er forskellig fra familie til familie, lyder det fra Marianne Levinsen:

“Alle mennesker er bundet til deres økonomiske situation, og så prioriterer vi også forskellige ting. Nogle vil bo tæt på vandet, andre vil bo i smukke naturomgivelser, og flere vil ikke ikke have mere end en times kørsel til en større by. Det kan derfor være en god idé at overveje, hvad ens behov er med et sommerhus”, siger Marianne Levinsen.

Læs også: Det hitter at købe sommerhus på den jyske vestkyst

En af hovedkonklusionerne i analysen fra Danmarks Statistik er, at sommerhusene i Danmark generelt ligger tæt på kysten. Et af det steder hvor der ligger flest er i Odsherred kommune ved Nykøbing Sjælland.

Hos EDC Kim Olsen i Odsherred kan indehaver og ejendomsmægler, Teis Graver, bekræfte, at deres sommerhuskøbere har meget forskellige behov. Men som Marianne Levinsen også pointerer, er naturoplevelser og muligheden for at have et familiesamlingssted en fællesnævner blandt køberne:

“Mange af vores kunder efterspørger sommerhuse her, fordi der findes unikke naturoplevelser. Som et af de få steder i Danmark, byder Odsherred på nogle ret markante højdeforskelle, og det giver mange af sommerhusene en flot udsigt over vand og landskab. Men et andet væsentligt fællestræk er købernes ønske om et samlingssted, hvor hele familien kan være sammen, hvis man til dagligt måske bor vidt forskellige steder i landet”, siger Teis Graver.