Nyanlagt blåt staudebed. Højest baggtil mur

En dejlig have gør din bolig mere værd

De fleste ved, at beliggenhed har indflydelse på husprisen, men faktisk betyder haven også en del for husets værdi. Haven sætter scenen omkring huset, allerede når du træder ind gennem havelågen. Her får du landskabsarkitektens bedste råd til huskøberen og nybyggeren.

Det kan måske lyde lidt mærkeligt, men landskabsarkitekt Susanne Wagners første råd er faktisk at tage den med ro. ”Træk lige vejret og se, hvordan haven funger, før du gør noget”, siger hun, og opfordrer huskøberne til lige at mærke efter, hvad det var, de faldt for, da de så huset første gang:

”Måske var det noget med stemningen, en forhave der sagde goddag og velkommen, eller måske en gammel frugthave. Det første år man bor i huset, finder man ud af, hvordan man egentlig bruger haven. Er der en god terrasse? Og ligger den rigtigt i forhold til solen?”

Det kan give god mening at fjerne buske og træer, som man er helt sikker på, at man ikke vil beholde. Fx giver det god mening at fjerne et birketræ, hvis man har allergi over for birkepollen. Men resten kan godt vente.

”Det kan være en god idé at skrive en lille havedagbog eller samle noter på computeren. Hvis man kører forbi et sted og tænker, hold da op, hvor er det flot, så tag lige et foto. Senere kan man så spørge sig selv, hvad er det, jeg godt kan lide ved det? Er det farven? Eller måske den rummelige fornemmelse?”, forklarer Susanne Wagner.

Vælg have efter din personlighed

Have er lig med havearbejde, og derfor gælder det om at være realistisk, før du lægger for store planer. Måske drømmer du om frugthave og køkkenhave, men gider du at bruge hver weekend på at passe og pleje den?

”En klassisk fejl er, at man tager i plantecentret og køber ind efter sin første indskydelse: ”nej den er pæn, og den er også pæn, og sådan én vil jeg også have. Så ender man med at få sig en broget plantesamling, som ikke skaber harmoni, fordi planterne vokser sig større.”

Det er derfor, Susanne Wagner mener, at flere husejere kunne have glæde af noget professionel hjælp. En havearkitekt ved, hvor store buske og træer bliver med tiden. Hun vurderer, at man nemt kan spare mere end 50.000 kr. på at få lagt den rigtige plan:

”Der er meget at spare på at få rådgivning tidligt i forløbet. Mange bruger penge og tid på haven, og efter et stykke tid er det alligevel ikke blevet, som de havde tænkt sig, og så er det om igen. ”

En have er et rum

Susanne Wagner ser haven som et rum, med vægge i form af hække og buske, med himmel og træer som loft og med gulvbelægning som græs og sten. Haven indrettes på samme måde, som når man indretter et rum. Jo mere harmonisk man kan gøre det, jo mere glæde får man af det. Derfor er det også vigtigt at vurdere, hvilken havestil huset indbyder til:

”Hvis man har købt et gammel hus, så skal haven måske være i engelsk ”cottage” stil. Men hvis det er et nyt hus med en stram arkitektur, så gælder det måske om at arbejde med former og flader og lys og skygge. ”

Det er også vigtigt at tænke årstiderne ind i planerne. Noget løv er smukt i efteråret og nogle træer står med bær hele vinteren til fuglene tager dem. Ifølge Susanne Wagner giver det god mening allerede fra starten at skabe gode forhold for havens dyr. Hvis man har et fuglebad, så får man glæde af at se fuglene komme og drikke. Eller man kan fx plante merian, som sommerfuglene sætter pris på.

Nyanlagt blåt staudebed. Højest baggtil mur
Foto: Susanne Wagner, landskabsarkitekt

Den nye have  

Ved nybyg er der ofte tale om et hus på en bar mark og en flad grund. Her er det også Susanne Wagners råd at se tiden an, før man går i gang med det helt store:

”Man kan jo så noget græs, hvis man ikke kan holde ud at se på den bare jord. En pose blandede frø med kornblomster og valmuer kan give lidt liv det første år. Men først og fremmest gælder det om at indramme haven med nogle flotte hækplanter. En terrasse, hvor man kan sidde på en bænk og nyde sommeren, kan også være et godt projekt det første år i det nybyggede hus”, siger Susanne Wagner.

Denne sommers varme og tørke har fået husejerenes øjne op for værdien af skygge i haven, og Susanne Wagner opfordrer folk til at tænke træer ind i haveplanen:

”Vi sidder jo under parasoller og gisper, men man kunne jo lige så godt sidde under et skyggefuldt æbletræ. Det bliver mere og mere aktuelt at skabe skygge. Og der skal man huske, at det bedste tidpunkt at plante buske og træer, det er om efteråret”.

Hvad koster det at anlægge en have?

Susanne Wagner vurderer, at en normal parcelhushave på omkring 700 kvm. kan anlægges med planteindkøb for omkring 20.000 kr. Hvis du vil have hjælp fra en landskabsarkitekt til at få udarbejdet en haveplan, så ligger prisen for en plan med planteliste på omkring 5.000 – 10.000 kr. Fra landskabsarkitekten får du rådgivning og en indkøbsliste, så du ved, hvor mange planter du skal bruge og hvor store, de skal være.

Tre råd fra eksperten:

  • Se tiden an – det første år behøver du ikke at gøre noget.
  • Vær realistisk – find ud af, hvor meget tid du vil bruge på havearbejde.
  • Læg en plan –husk, at planterne gror og bliver større med årene.

 

Fakta
Susanne Wagner er privatpraktiserende landskabsarkitekt med tegnestue i København. Du kan kontakte Susanne på kontakt@arkitektwagner.com