Seneste artikler

Louise og familien tog springet

Flere danskere tør at flytte på landet

Flere vil bo mellem træer og marker på landet

Det er svært at lade være med at kommentere på lugten af gylle, synet af marker så langt øjet rækker og traktorens ensomme mission om at høste det uendelige gule landskab, når vi en sjælden gang i mellem har bevæget os ud på landet. Vi kender ikke mange, der har bosat sig herude, men en bekendt har forvildet sig ud til disse marker og traktorer, og alt imens vores tanker løber på, om de mon nogensinde får gæster, så er vi her jo trods alt.

Med disse tanker og fordomme angående det landlige liv, lyttede Bolighed nysgerrigt, da Louise Otto, som står bag indretnings- og boligbloggen Living On a Budget, gav os et indblik af netop dette liv på landet.

Louise, hendes kæreste og deres to hunde var klar til at flytte, da en graviditetstest i familiens lille lejlighed på Amager viste positiv, og her var drømmen klar: Deres kommende barn skulle vokse op med fart i benene, røde kinder og eventyr på hjernen.

Alligevel mente de fleste i de to unges liv, at det at flytte på landet måske var lige lovlig overilet. Trods disse bange anelser flyttede familien fra en klassisk lejlighed på Amager til en lille gennemkørselslandsby, hvor der er 300 meter mellem det skilt, der fortæller dig, at du kører ind i en by, til du når til næste skilt, der siger, at du forlader byen igen.

Fordomme om livet på landet

Bolighed måtte høre, hvad landet kan, hvilke rygter der er om landet, som måske kan manes til jorden, og hvorfor udsigten til en mark er bedre for familien frem for byens skyggebelagte baggårde.

“Min svigermor var ude og kigge på et område syd for Århus, som vi var interesseret i. Hun fortalte, at det var hyggeligt, børnevenligt og trygt. Men derefter udbrød hun: Men det er jo på landet, Louise!” Louise Otto grinede ved mindet om svigermorens skepsis og forring.

Det var tydeligt at høre, at det hverken havde skræmt hende dengang og heller ikke skræmmer hende nu, og Louise fortæller da også, at hun aldrig har været gladere, end hun er nu i huset med udsigt til marker og skove. “Det at flytte til landet var helt sikkert også for Maltes skyld. Malte bliver snart 2 år, og her på landet kan han rende i haven og klatre i æbletræer. Vi løber rundt på marken, bygger huler, cykler i skoven, fisker i åen og leger på engen sammen.”

Og som om denne oplysning ikke virker nok tiltalende, fortæller Louise også, at det bedste ved landet er, at man er mere sig selv. Louise fortæller: “Det er rart at kunne vælge andre mennesker, krav, forventninger og fordomme til frem for ikke at have muligheden for at kunne vælge det fra. Der hvor vi bor nu, føler vi os mere som os selv.”

Vi fniser lidt af udtalelsen om byen, og de krav og forventninger, som vi tilsyneladende støder på til daglig. Men da der ikke er mere at fnise af, bliver øjnene undrende og betænksomme på kontoret. Hvor lang tid er det egentlig siden, at vi har haft tid til at tænke over, hvem vi er?

Marker og stiletter

Og mens vi alle kan fundere over, hvem vi egentlig er, så peger tanken om landet stadig i retning mod Morten Korch film, lugtende tøj og manglende gadelygter. Mens Louise mener, at hun blot føler sig mere som sig selv på landet, så må hun jo også indrømme, at der er en stor kontrast mellem Amager og markerne syd for Aarhus.

På kontoret i Bolighed tænker vi på, om hun mon nogensinde har stiletter på. Om hun kommer ud og får en drink, ser film i biffen eller alle de andre ting, som er let tilgængelige i byen.

Muligheden for netop dette er allerede reduceret ved at få et barn – i hvert fald for de fleste forældre – men hertil siger Louise: “Selvfølgelig kommer jeg ud. Jeg har stiletter på en gang i mellem, jeg får drinks og god vin, tager ud og spise med min kæreste og smutter i biffen, når der er noget, vi gerne vil se. Vi bor jo ikke mere end lidt over 20 km. fra Århus. Større er Danmark altså bare ikke.”

Og det har hun jo ret i. Danmark er et temmelig lille land, der måler 43.094 kvadratkilometer. Her bor knap 6 mio. mennesker, hvoraf 38 % af disse bor i storbyerne København, Odense og Aarhus. På landet bor der omkring 695.000.

Mens mange aviser har disket op med overskrifter, der himlede op om, at flere flytter til byen, så er sandheden dog også, at flere også flytter til landet. Vores lyst til natur, plads og frihed sætter gang i flytningen, og det er blevet helt almindeligt – måske endda en trend – det med at pille sine rejer selv, drikke rosé blandt træer og græs og droppe makeuppen nu, hvor naturen ganske naturligt kan skænke os røde kinder og frisk hud.

Og hvorfor kun nøjes med dette, når vi drager mod sommerhuset. Flere danskere gør tilsyneladende dette til deres hverdag, og hvorfor skulle de dog ikke det?

Morgensol i haven på landsted

Kommer der nogen og besøger os?

Er det mon frygten? Frygten for at blive isoleret. Louise fortæller i, hvordan deres største frygt var, at der ikke var nogen, som ville komme at besøge dem, at vejen ikke ville blive ryddet for sne om vinteren, at der ville være for mørkt, at folk ville glemme dem… Men trods denne frygt sidder de nu i et lille perfekt hjem på landet.

Den lille gennemkørselsby byder på en kro, der har åbent en gang i mellem, en lille kirke og så et par huse. Nærmeste dagligvarebutik findes 5 km. væk. Men ifølge Louise virker deres tidligere frygt decideret fjollet nu:

“Folk besøger os lige så tit, som de gjorde før. De fleste vi kender har jo bil, og mange af vores venner og familie er bosat herovre. Vi føler os bestemt ikke isoleret. Hvis folk ikke har bil, henter vi dem bare på stationen. Vi lever bare på en anden måde nu. Når jeg henter Malte, så køber vi også lige ind på vejen.

I byen var lige præcis det med indkøb mere besværligt, for trods at det hele var tættere på, var det jo et værre slæbearbejde med varer i cykelkurven og op ad trappen med det. Vi synes, det er nemmere her på landet.”

Og til spørgsmålet om, hvorvidt Louise savner byen af og til er svaret: “Jeg savner nogle gange det liv, jeg havde i byen. Jeg var studerende, der var fart på, der skete en masse spændende ting, men jeg savner ikke byen i sig selv.

Jeg er lige præcis der, hvor jeg skal være, og vi flytter ikke fra landet lige foreløbig.” Den lille gennemkørselsby har altså vundet de unge forældres hjerter, som hverken savner højtelskede København eller hyggelige og smukke Århus.

Her på kontoret drømmer vi nu om duften af grannåle fra skoven, lyden af bølgerne fra havet og synet af markerne, der fortsætter i uendelighed. Vi har tjekket ud, hvor man kan bo henne på landet via Bolighed, og Louise, aka. Living On a Budget bloggeren, havde ret; så langt væk skal man altså heller ikke. Diverse fordomme er lagt ned, pengepungen smiler bredt ved tanken om masser af kvadratmeter, fantastisk udsigt og eventyr for færre penge end boligkvartererne omkring storbyerne, og så ser det ud til, at livet godt kan blive lettere og lykkeligere ude, hvor kragerne vender.

Til top

Stå stærkt i dit boligkøb med Bolighed Købermægler

En ejendomsmægler er altid på sælgers side. Vi er på din side i købsprocessen. Stå stærkt i en forhandling med Bolighed Købermægler.

  • Få hjælp til prisforhandling
  • Få tjekket boligens stand
  • Få hjælp med de vigtige papirer
chat icon

Chat med os