Anne og Jonas

Renovering af en murermestervilla gav overraskelser

Anne Fuglsang og Jonas Willumsen har realiseret deres drøm om renovering af en murermestervilla. Selvom de godt vidste, at boligen krævede en kærlig hånd hist og her, dukkede der alligevel store uforudsete omkostninger op.


25-årige Anne og 26-årige Jonas overtog deres første bolig den 1. februar 2017. Drømmen om en en murermestervilla gik i opfyldelse, da det lykkedes dem at købe boligen for 1.7 millioner kroner.

Parrets nye villa er fra 1925, og der er næsten ikke blevet gjort noget ved ejendommen siden dens opførelse. Af respekt for boligens 20’er stil besluttede Anne og Jonas at bevare murermestervillaens udtryk. Derfor har de valgt at renovere boligens originale elementer frem for at rive ned og bygge nyt.

“Det blev mere omstændigt, end vi troede”

Boligen ligger i Hårlev på Stevns cirka 10 kilometer Syd for Køge, hvor både Anne og Jonas er vokset op. Parret flyttede ind i huset med en forventning om, at der ikke skulle ret meget renovering til, før boligen var fuldstændig indflytningsklar. De blev dog hurtigt klogere, da der dukkede overraskelser op, som de ikke havde set ved første øjekast. Derfor skred hele tidsplanen:

“Vi flytter ind i huset med en idé om, at vores renovering omfatter en gulvslibning, en klat maling, et nyt køkken og et nyt bad. Men bedst som vi tror, at det kun drejer sig som disse ting, ender vi med at gå i gang med en totalrenovering af hele boligen. Det fører til, at vi skal ud og bruge en del flere penge end, hvad vi oprindeligt har budgetteret med. Og fordi vi gerne vil bevare boligens oprindelige udtryk, som for eksempel snedkerdetaljer, forlænger det forløbet”, siger Anne Fuglsang.

Anne fortæller dog også, at der er tale om en renoveringsbalance mellem det originale i boligen og parrets egen stil. Derfor er det en naturlig løsning at vælge en murermestervilla, som parret altid har fundet charmerende. Derfra ombygger de dele af boligen, så den passer 100 procent til deres stil.

Læs også: Boligkøberens egne fortællinger: Familien købte et hus med en skjult skade

Renovering af murermestervilla – fra gulv til 1. sal og tag

Til daglig arbejder Anne med salgssupport. Hendes kæreste, Jonas, er uddannet tømrer og har derfor erfaring med håndværk og materialevalg. Parret står selv for renoveringsarbejdet, og de har fundet en klar rollefordeling:

“Min kæreste, Jonas, er heldigvis tømrer og lige så erfaren, han er, lige så uerfaren, er jeg. Det munder ud i, at jeg blandt andet laver mad til ham og bringer ham drikkevarer. Jeg tager mig også af det malerarbejde, som opstår undervejs. På den måde synes jeg, vi har fået etableret en fornuftig rollefordeling”, griner Anne Fuglsang.

Angående de mere omstændige dele af ombygningen, såsom VVS- og elektricitetsarbejde, har parret valgt at alliere sig med en VVS’er og elektriker. Det skyldes, at de ikke vil gamble med teknikken.

Anne_Fuglsang

Som første skridt, udskiftede de hele stueetagens loft. Det indbefattede ny isolering, nye gipsplader og en gang maling. De kastede sig derefter over villaens gulv, og det var her, parret stødte på den første store overraskelse:

“Hele stueetagens gulv var beklædt med et gulvtæppe. Vi havde egentlig regnet med, at vi bare skulle fjerne det for at synliggøre det originale plankegulv, som vi derefter ville slibe og gøre klar. Men da vi fjerner gulvtæppet, opdager vi to lag af endnu ældre gulvtæpper plus to lag trægulve. Det medførte, at vi næsten havde sænket stueetagen med 40 centimeter, kun for at finde ud af, at det originale trægulv slet ikke var isoleret ordentligt”, siger Anne Fuglsang.

Parret valgte derfor at fjerne alt for at gøre plads til at lægge et helt nyt gulv. Det forvandlede stueetagen i murermestervillaen til et stort jordhul de første par måneder efter overtagelsen. På nuværende tidspunkt har parret endelig fået anlagt spritnye fyrtræsplanker, som falder naturligt ind i husets stil.

Læs også: Byg-selv-hus: Vi kastede os bare ud i det

Renovering af murermestervilla

Lå vågen om natten

Det næste projekt som parret kastede sig over var villaens tag, som var det oprindelige fra 1925. Ligesom krybekælderen ikke var ordentligt isoleret, var taget heller ikke.

Parret besluttede derfor at gøre plads til endnu et lag isolering under de nye tegl. På den måde kunne de kvalificere boligen til et bedre energimærke og dermed spare nogle penge. Men det fik konsekvenser:

“Vi kastede os over taget i sommeren 2017. Timingen kunne ikke have været dårligere, da sæsonen bød på regn dag efter dag. Det var faktisk en rigtig kritisk periode, da vi i flere måneder stod med et helt åbent hus, hvor regnen stod ned i stride strømme. Nogle gange var det så slemt, at Jonas måtte stå op om natten for at sikre, at det midlertidige plastiktag ikke blæste væk”, siger Anne Fuglsang.

Det var derfor en stor milepæl, da parret lagde tagets allersidste tegl på.

 

Tag

“Til tider er det frustrerende”

Anne fortæller, at selvom en renovering som deres kan lyde sjovt, er der stadig mange ting som er frustrerende. Fx. hvis parret gerne vil ligge vandret på sofaen på dage, hvor mange andre også gør det:

“Det er rigtig svært bare at smide sig på sofaen med god samvittighed. For renoveringen ligger hele tiden og lurer i baghovedet, og der opstår hele tiden småting, som vi kan kaste os over”, siger Anne Fuglsang.

Der har også været flere eksempler på, at Jonas måtte stå med nogle ting alene, da Anne ikke havde mulighed for at hjælpe. Hun forklarer, at det kan være rigtig frustrerende, når hun gerne vil hjælpe, men ikke altid kan.

Renovering af en murermestervilla uden deadline

I øjeblikket er Anne og Jonas i fuld gang med renovering af murermestervillaens 1. sal. De mangler at beklæde vægge og lofter med gips, hvorefter de så småt kan flytte det midlertidige soveværelse i dagligstuen op på 1. salen, hvor det hører til.

Anne og Jonas har med vilje ikke en fast tidsramme for renovering af murermestervillaen. Det er nemlig både et spørgsmål om økonomi, og om en deadline i virkeligheden stresser mere, end den gavner:

“Det er svært at vurdere, hvornår vi er færdige. I et projekt som vores kommer vi jo ikke uden om at bruge en masse penge. Men det handler i lige så høj grad om, at vi ikke gider at presse os selv med alt for optimistiske deadlines”, fortæller Anne Fuglsang.

Parret forventer at gå i gang med at udskifte villaens køkken i starten af det nye år, og de regner med at bruge cirka 300.000 på hele renoveringen.