Blogbillede_n__rrebro_2

"Pas på!" - Nørrebro og Nordvest

Vi er gode til at dømme, eller sagt på en anden måde; vi er gode til at danne os et indtryk af mange forskellige situationer og emner – heriblandt boligområder, og de fleste kan blive enige om, at i Hellerup har folk mange penge, der er dyrt at bo og folk er måske snobbede.

For det er jo det medierne fortæller om Hellerup, gør de ikke? Omvendt er Nørrebro stedet, hvor der sker en masse ballade. Der er ghettoer, bander, graffiti, hærværk og mennesker fra hele verden. Gys?

Men er det den eneste side af Nørrebro, eller er det blot det der har været sjovest at skrive om på diverse redaktioner? Bolighed inviterer indenfor hos en boligejer, der kan fortælle en anden side af Nørrebro og Nordvest. Vi håber, at det kan give dig et andet indtryk af den udskældte bydel, som danskerne enten elsker, hader eller elsker at hade. Velkommen til Nørrebro og Nordvest.

Cykel pyntet med blomsterkrans parkeret på Nørrebro

På Borups Allé nr. 243, 1. th. findes en fin lille Københavnerlejlighed med plankegulve, gode store rum og med udsigt til en hyggelig gård, hvor bænke, borde og diverse plante- og blomsterbede vidner om, at fællesskabet er på sit højeste – særligt om sommeren.

Stemningen emmer af København i det øjeblik, Bolighed-teamet træder ind ad døren. Der er få møbler og sparet på diverse dimser i den lille lejlighed, men fælles for dimserne og møblerne er dog, at de ikke er i den samme stil, og her er der ikke tale om en decideret stilforvirring, for de få ting supplerer hinanden godt.

Men intet synes at være fundet i de butikker, der hver uge sender sine tilbud i et blankpoleret magasin ud til alle boliger. Her er finurligt, personligt, småt men rummeligt og frem for alt københavnsk. Ved spisebordet er ingen af stolene ens, og de har ikke noget tilfælles med spisebordet, men de passer sammen alligevel, og det er ved spisebordet at Martin Clausen skal fortælle os lidt om lejligheden, stemningen, tingene og frem for alt om Nørrebro.

Boligejer fremviser sin ejerlejlighed på Nørrebro

”Jeg ved godt, at ikke alle har det bedste indtryk af Nørrebro. Men jeg har aldrig følt mig utryg her i de år, jeg har boet her, og det har min kæreste heller ikke. København er nok bare generelt et sted, hvor der sker flere ting – både positive og negative, fordi her er flere mennesker samlet på et mindre område, men Nørrebro er ikke et sted, hvor man skal være nervøs efter min mening”, fortæller Martin.

Og så har vi det på plads. Slagsmål, bandeopgør og hærværk forekommer flere steder, og særligt i København, men hvorfor blev Nørrebro syndebukken? Ifølge Martin kan det skyldes den multinationale aura, som Nørrebro har. Det er anderledes, og det der er anderledes – det er der fokus på.

Men for Martin betyder de mange kulturer samlet på ét sted blot, at der findes en masse spændende købmænd og minimarkeder, som byder på andet end frikadellefars og danske æbler. Skræmt endnu?

Derudover er beboerne på Nørrebro utroligt åbne, for det er man nødt til at være med de mange forskellige mennesker, der er at finde her. De mange overskrifter i aviserne har om muligt også gjort boligerne billigere, hvilket ifølge Martin er det positive ved disse historier og skandaler, og da vi spørger, hvorfor parret skal flytte, får vi et logisk svar: ”Min kæreste er gravid. Vi havde egentlig tænkt os, at blive boende her de første par år, men en kollega gav et tilbud på en andelsbolig på Frederiksberg, som vi ikke kunne takke nej til. Der kan vi nemlig bo lidt længere, fordi der er mere plads, og vi vil gerne blive i København.

Vi er ikke rigtig hustyperne. Men vi vil savne Nørrebro for dens åbenhed, overraskelser og anderledes butikker”, fortæller Martin og supplerer; ”Jeg ved ikke, om Frederiksberg ligefrem er fremmedhadsk, men måske fremmedskeptiske og afventende over for det, der stikker ud. Selvom Nørrebro er stort og hænger sammen med København, så er her alligevel en form for landsbystemning, hvor man er fælles om en masse ting, og folk tilbyder sin hjælp til andre. Der er en opmærksomhed og fremmedforståelse, som jeg tror er sværere at finde i resten af København, og det vil vi savne.”

Forskellige kulturer mødes på Nørrebro

Og er vi lidt fremmedskeptiske? Uden at det hele bliver alt for politisk og retningsbestemt, kan der måske alligevel godt reflekteres lidt over, om vi har lukket os lidt for meget om os selv. Ikke blot over for det fremmede, ukendte eller usikre, men måske også over for det kendte og forudsigelige. Er vi bare lidt for lukkede, lidt for fokuserede på vores egen lille verden og lidt for skeptiske over for andres?

Nørrebros beboere er ikke nødvendigvis vidunderne der erstatter skepsis med åbenhed. Men vi kan måske lære lidt af Nørrebro og den accept samt overskud, der er over for omverdenen. Vi cyklede rundt på Nørrebro i få timer. Vi tog billeder og snakkede med Martin om området. I de få timer henvendte tre mennesker sig til os, og tilbød deres hjælp.

Måske har vi set håbløst forvirrede ud, men to tilbød deres hjælp som levende og energiske vejvisere. En tredje ville hjælpe os over vejen med cykler og udstyr (det kan ikke have set behageligt ud). Så mens det er nemt at snakke om Nørrebro på en positiv måde, når en lejlighed skal sælges, så blev vi overbeviste om Martins ord, da vi bevægede os rundt på det berygtede Nørrebro, og ja, der var graffiti og hærværk samt en masse anderledes mennesker. Men vi oplevede ikke andet end åbenhed, hjælpsomhed, frygtløshed og ro midt i mylderet.

Vi ville gerne sige: Pas på dig selv, når du er på Nørrebro og Nordvest, men i stedet vil vi sige: Pas på dette fantastiske sted, for det kan med en uformel tilgang, uhøjtidelighed og åbenhed passe på dig.

Stue i ejerlejlighed på Nørrebro

Skulle du have set en ny side af Nørrebro og Nordvest eller være blevet mere interesseret i stedet, så er Martin og hans kærestes lejlighed altså rigtig fin og lige så københavnsk og fantastisk, som den skal være.