Couple viewing outline of new home on construction site

Så længe skal du vente på et nybygget sommerhus

Hvis du går med planer om at få bygget dit eget sommerhus, så gælder det om at finde tålmodigheden frem. Der kan gå næsten et år, før du kan drikke rosévin i solnedgangen foran dit nybyggede fristed. Se her, hvad du skal være opmærksom på for at komme godt i mål. 

Efter en våd og lang vinter nærmer vi os de første forårsmåneder, som traditionelt skyder jagten på sommerhuse i gang. Med et boom i markedet og stigende priser, er flere danskere på jagt efter gode fritidsgrunde eller grunde med sommerhuse, som er klar til nedrivning.

Op til 11 måneders ventetid

Er du en af dem, der skal have bygget sommerhus fra bunden, skal du være opmærksom på, at der lige nu er op mod 11 måneders ventetid hos flere af byggefirmaerne på det danske marked. 

Hos Frifeldt Huse får du den laveste ventetid på ca. 5-6 måneder, mens du hos HusCompagniet kan risikere at vente op mod 11 måneder på at kunne flytte ind. Ifølge salgschef hos Huscompagniet, Carsten Salomon, skyldes det primært den store efterspørgsel, som opstår i foråret og efteråret. Efterspørgslen begynder dog allerede at stige i løbet af februar.

“Vi bygger hele året rundt, Efterspørgslen fra kunderne kommer typisk, når det er efterår/forår”, lyder det.

Dorte Keinicke der er marketingsdirektør i EBK Huse vurderer, at nybyggede sommerhuse er blevet større og indeholder mere udstyr, hvilket har forlænget både beslutning- og byggefase i branchen. Det er ikke nødvendigvis kun et spørgsmål om efterspørgsel.

“At bygge sommerhus er en proces – både undersøgelsesfasen forud for kontraktunderskriften og selve byggefasen. Begge dele er i de senere år blevet længere. Husene er også blevet større og har mere udstyr, så det er nok en del af forklaringen. En anden forklaring er, at der er mange ting, der skal undersøges. Fx skal der laves jordbundsundersøgelse og screening af det gamle hus, hvis det skal rives ned først”, fortæller Dorte Keinicke.

Bebygger

Pris fra*

Ca. ventetid

Kilde

EBK

808.000 mio. kr.

9 måneder

EBK

Skanlux

627.000 mio. kr.

8-9 måneder

Skanlux

HusCompagniet

1.490.000 mio. kr.

10-11 måneder

Huscompagniet

Frifeldt

1.039.000 mio kr.

5-6 måneder

Frifeldt

Planet Huse

675.000 mio. kr.

8-9 måneder

Planet Huse

*Vejledende startpriser for nøglefærdige sommerhuse afhængig af størrelse, tilvalg og type m.v.

Lang sagsbehandlingstid

En anden forklaring på ventetiderne er kommunernes sagsbehandlingstid på byggetilladelser. Denne varierer kraftigt fra kommune til kommune, hvilket man som potentiel kunde bør være opmærksom på.

Faktisk kan der være op til tre måneders forskel i sagsbehandlingstid afhængig af, hvilken kommune man søger byggetilladelse i, fortæller adm. direktør i Planet Huse, Torben Basse.

“Når vi sammen med kunden har afholdt alle nødvendige opstartsmøder og fået lavet en geoteknisk rapport, sender vi en byggeansøgning afsted til kommunen. Afhængig af hvilken kommune der er tale om, tager sagsbehandlingstiden typisk alt fra to uger og op til fire måneder”, fortæller han.

Jordbundsundersøgelse

Det er vigtigt med en fast jord, når der skal opføres et nyt hus på en tom grund. Derfor skal der altid foretages en jordbundsundersøgelse, så man er sikker på, at grunden kan holde til byggeriet. Det kaldes også for en geoteknisk rapport.

Du kan se alle grunde til salg i Danmark lige her.

Gamle materialer 

Hvis du har forelsket dig i en grund, hvor der allerede står et hus til nedrivning, er det en god idé at få tjekket husets materialer, så du ikke risikerer at genbruge materialer, som eksempelvis indeholder fugt eller skimmelsvamp. Er der gamle eternitplader med asbest på taget, så skal de også fjernes med særligt sikkerhedsudstyr.

Se alle fritidshuse til salg for under 600.000 kr. her.

Adgangsforhold 

Når der skal opføres et nyt hus, kræver det, at store maskiner har adgang til grunden. Hold derfor øje med, om grunden ligger et sted, som kan besværliggøre og derfor også forsinke byggeprocessen.

Risici

Er der jordforurening nær grunden? Vil der være risiko for oversvømmelse og hvor meget støj kommer fra den nærmeste vej? Inden man køber en grund, kan det være en god idé at undersøge alle forhold. Husk, at du på Bolighed kan se samtlige risici, og hvordan de påvirker en bolig.

Kommuneplaner og servitutter

Når du kigger på attraktive grunde til dit kommende sommerhus, skal du huske at undersøge områdets kommuneplaner og eventuelle servitutter. Måske har kommunen planer om at føre kloakrør gennem grunden eller andet arbejde, som kan være til gene for dig i fremtiden.

Husk, at du på Bolighed altid kan finde de senest vedtagne kommuneplaner under “Lokalområde” på BoligCV’et. Er du i tvivl om der er særlige servitutter tilknyttet grunden, kan du læse mere om tinglysningen her.

Budget

Det er en god idé at lægge et budget, der giver dig et overblik over de samlede udgifter, du vil få i forbindelse med køb af byggegrunden, evt. nedrivning af en eksisterende ejendom, opførsel af sommerhuset, energimærke, skat og diverse øvrige omkostninger. 

På Bolighed kan du booke et uforpligtende telefonmøde med en bankrådgiver, så I sammen kan se på dine muligheder for at låne penge til byggeriet. Book et møde her.

Energimærke

Det er ikke lovpligtigt at få lavet energimærker på sommerhuse, men ifølge bygningsreglementet skal alle nye bygninger dog energimærkes. Går du derfor og overvejer at få bygget sommerhus fra bunden, så skal du huske at tænke et energimærke ind i dit budget. 

I nybyggede boliger er energimærket oftest klassificeret til min. A2015, som svarer til en helt ny bygning, der er opført efter bygningsreglementet i 2015. Som ejer giver det dig flere fordele, da et godt energimærke sparer dig for en masse penge i forbrugsudgifter. Desuden pynter et godt energimærke på en salgsopstilling ved et eventuelt salg, ligesom en bæredygtig og effektiv opvarmningskilde gør det muligt at anvende sommerhuset hele året – også om vinteren.

Vidste du… 

Der er flere grunde til, at du ikke bare kan bo i dit sommerhus hele året. Bl.a. sikrer det, at sommerhusområderne fastholdes som rekreative områder, og det beskytter udsatte landskabstyper i og omkring sommerhusområderne. Dog må du godt anvende sommerhuset som helårsbolig, hvis du har ejet huset i ét år og er enten førtidspensionist, efterlønsmodtager, modtager af fleksydelse, er over 60 år og gået på pension eller hvis du har søgt om og fået dispensation af kommunen.

Kilde: Borger.dk.

Ejendomsværdiskat

Du skal naturligvis betale ejendomsværdiskat, når du får bygget nyt hus. Men du skal først betale fra det tidspunkt, hvor dit nye hus er blevet vurderet som færdigt. Da den årlige ejendomsvurdering som hovedregel laves pr. 1. oktober, skal du derfor betale ejendomsværdiskat det følgende år, hvis huset er vurderet færdigt før 1. oktober. Du skal altså ikke betale ejendomsværdiskat det følgende år, hvis huset ikke er vurderet færdigt inden 1. oktober. Du kan læse mere om dette hos SKAT.

Læs mere om andres erfaringer med nybygget sommerhus.