Bo_Kielsen

Senior-bofællesskab hitter: »Vi vil ikke blive gamle i et parcelhus«

Lige nu bliver der opført seniorbofællesskaber i massevis rundt omkring i landet. Men hvorfor? Bolighed har taget temperaturen på den populære boform og giver dig overblik over, hvor du kan orientere dig, når du leder efter seniorboliger på nettet. Mød Bo og Birgit Kielsen, som har købt sig ind i et bofællesskab.

Stod på venteliste i fem år

I gennemsnit står 28 ældre på venteliste i de danske seniorbofællesskaber for at få fingre i de attraktive boliger. Bo og Birgit Kielsen havde stået på venteliste siden 2012, da de for knap to år siden fik mulighed for at købe en bolig i seniorbofællesskabet Egebakken.

I lang tid var det 64-årige par blot to ud af 80.000 ældre, som godt kunne se sig selv flytte i seniorbofællesskab. En af grundene var Bo og Birgits frygt for at ende som to ensomme mennesker i hver deres ende af dagligstuen i parrets parcelhus. På det tidspunkt var de begge enige om, at de inden længe ville lægge arbejdstøjet på hylden og starte deres liv som pensionister. Og det er nu blevet til virkelighed. For 14 dage siden gik Bo på pension og om små 10 dage gør Birgit det samme.

“Når vi stopper med at arbejde, ville det være et skrækscenarie at bo i et parcelhuskvarter, hvor der ikke sker noget hele dagen. Og endnu værre, hvis en af os dør før den anden, har ingen af os lyst til at sidde alene og vente på, at vores børn kommer på besøg. Vi var derfor ret hurtigt enige om, at vi ville nyde godt af at leve sammen med andre mennesker i vores hverdag”, fortæller Bo Kielsen.

Læs også: Seniorbofællesskaber: “Jeg føler mig aldrig alene”

“Hvis vi er sammen med andre, bliver vi ikke ensomme”

Parret har i forvejen en del erfaring, når det kommer til bofællesskaber. I flere omgange har Birgit boet i forskellige former for bofællesskaber, og i sine yngre dage boede hun i kollektiv. Men parret har ikke rigtig fået stablet en social omgangskreds på benene, fordi begge har arbejdet og rejst meget i deres arbejdsliv.

“Vores sociale omgangskreds har aldrig været særlig stor, og den vil bestemt ikke blive større i et parcelhuskvarter. Af den årsag endte vi med at købe et hus på Egebakken, hvor vi ved, at nabofællesskabet er stærkt. Ellers ville vi simpelthen ende med at kigge på hinanden og lade ensomheden æde os op”, siger Bo Kielsen.

Sidder du med den samme frygt som Bo og Birgit, kan et seniorbofællesskab måske være det rigtige for dig. Fællesskabet og den praktiske planløsning kan nemlig være afgørende for dit velvære i den tredje alder. Sådan lyder det fra Max Pedersen, der er uddannet antropolog fra Københavns Universitet og ansat som arkitekt på Institut for Bygningskunst og Design.

“Seniorbofællesskabet  adskiller sig markant fra andre boligformer. Dels ved at boligen har en mere praktisk planløsning og er noget mindre end andre boliger – typisk mellem 50-80 kvadratmeter. Og dels ved, at seniorbofællesskabet er et stærkere og langt mere solidarisk naboskab, som kan være meget vigtigt for ældre”, siger han.

 

Fakta om seniorbofælleskaber 

 – Et seniorbofællesskab er en samling af seniorboliger, hvor der typisk er et krav om, at man skal være minimum 50+ ved indflytningstidspunktet.

 – Beboerne bor i selvstændige boliger. Man deler altså ikke bad eller køkken med andre beboere, som man fx gør i et kollektiv.

 – Seniorbofællesskaber kan indeholde alle ejerformer og være opført i forskellige former for hustyper.

 – Over 80.000 ældre overvejer at flytte ind i et seniorbofællesskab.

Kilde: Realdania og Seniorboligen.dk 

 

Petanque, fællesspisning og nysgerrige naboer

Max Pedersen fortæller, at det varierer fra seniorbofællesskab til seniorbofællesskab i hvor høj grad, man vælger at dyrke fællesskabet. I nogle fællesskaber spiser alle beboere måske sammen et par gange om året, mens andre spiser sammen en gang om ugen. På Egebakken har beboerne fundet en opskrift med en god blanding af forskellige fælles aktiviteter.

“Vi beboere gør rigtig meget ud af fællesspisning. Vi skiftes til at tage ansvar, og vi hjælper hinanden med madlavning og opvask, som typisk foregår i fælleshuset. Her spiller vi også rigtig meget kort, billiard og petanque og får en sludder om dagen og vejen”, siger Bo Kielsen.

Men fællesskabet er ikke kun noget beboerne aktivt vælger. Det er ofte integreret i de fysiske rammer, lyder det fra Max Pedersen. Sådan er det også på Egebakken. Her ligger boligerne tæt, og man bevæger sig rundt mellem hinanden i ét plan. Derudover er hækkene mellem haverne maks 120 cm. høje.  Det altså ikke nødvendigt at stå på tæer for at se, hvad der sker inde hos naboen.

LÆS OGSÅ: Sælg trygt, billigt og diskret via mæglernes køberkartotek

 

Her finder du overblikket over seniorboliger til salg i Danmark

Der er mange flere seniorbofællesskaber på vej i Danmark. Typisk er det foreninger og boligselskaber, der ser et kæmpe potentiale i disse byggerier, og derfor slår sig sammen for at opføre nye fællesskaber. Det er blandt andet det Realdania i øjeblikket gør flere steder i landet i samarbejde med forskellige kommuner. På Nybygget.dk kan du se, hvor i landet de kommende seniorbofællesskaber etableres.

Leder du efter en bolig, der er til salg i et seniorbofællesskab, er det oplagt at lave en hurtig Google-søgning til formålet. Problemet er bare, at størstedelen af de oversigter, man finder på nettet, kun fokuserer på lejeboliger til seniorer.

Leder du efter en ejerbolig, kan du på Bofællesskab.dk få et overblik over, hvor du kan købe dig ind i et bofællesskab. Her har man forsøgt at samle de seniorboliger, der er til salg i Danmark. Der er ikke en komplet oversigt over hvor mange seniorbofællesskaber, der findes i landet, men i følge Realdania var der ialt 6992 seniorboliger i Danmark i 2018.

Læs også: Projektkøb: Det skal du overveje, før du skriver under

Seniorbofællesskaber er kommet for at blive

Måske er du selv en af de 80.000 ældre, der overvejer at flytte i et seniorbofællesskab, eller måske kender du en, som vil få brug for det i fremtiden. Her er der gode nyheder i sigte. For det er en tendens, der ikke kun boomer nu, men også vil gøre det fremtiden.

Interessen for seniorbofællesskaber har nemlig aldrig været større, end den er lige nu. Ifølge Max Pedersen hænger det sammen med, at folk reflekterer mere over, hvordan de vil bo i deres sidste fase af livet.

“Pensionstilværelsen er længere end barndommen og teenageårene til sammen. Der er helt klart kommet et kollektivt fokus på, at alderdommen rummer sine helt egne muligheder, og bofællesskabet passer perfekt ind i den kabale”, siger han.