Seniorbofællesskaber: Hånd af ældre dame

Seniorbofællesskaber: »Jeg føler mig aldrig alene«

Der er stor interesse for fælles boformer blandt seniorer. For første gang i 10 år er andelen af seniorbofællesskaber stigende. Se de gode råd til bofællesskaber fra boligøkonomen.

En af de organisationer, der arbejder på at imødekomme den store interesse for seniorboligerne, er Realdania. De kører lige nu kampagnen “Rum og fællesskaber for ældre”, som har til formål at bekæmpe ensomhed blandt seniorer.

Kampagnen blev skudt i gang i 2016 og afsluttes i 2019, hvor Realdania, med et budget på 52 millioner kroner, opfordrer de ældre til at tage stilling til deres boligsituation langt tidligere i livet. Realdania vil blandt andet hjælpe med økonomisk støtte til at opføre flere seniorbofællesskaber i Danmark.

“Jeg ville ikke føle mig alene”

Og det kan være en rigtig god idé. 79-årige Inga Møller er selv beboer i et seniorbofællesskab. For syv år siden døde hendes ægtefælde, hvilket betød, at Inga Møller ikke længere kunne overskue sin bolig.

Hun var hurtigt afklaret om, at hun ville flytte i et bofællesskab, hvor der altid er hjælp at hente og muligheder for at leve et aktivt liv. Hun valgte at købe sig ind i “Egebakken”, der ligger i Nødebo i Nordsjælland. Det er et seniorbofællesskab for voksne over 50 år, hvor Inga Møller er besøgsrepræsentant:

“Jeg har altid været et meget aktivt menneske, der nyder at arbejde og give noget igen til andre mennesker. Det er det, der giver mig tryghed. Når der altid er hjælp og venner lige ved hånden, kan man ikke føle sig alene”, fortæller Inga Møller.

 

Egebakken seniorbofællesskab

 

Et specielt designet seniorbofællesskab

Husene på Egebakken er designet således, at boligens ene ende er åben mod indgangssiden, mens boligens anden ende har vinduer og udgang til privat gårdhave.

Fælles for boligerne er det 95 kvadratmeter store hovedhus, der danner en identisk ramme for alle Egebakkens boliger.  Men efter eget ønske kan beboerne frit udvide med forskellige moduler. Det har skabt boliger i forskellige størrelser, fortæller Inga Møller.

“Vi tilbyder rækkehuse i forskellige størrelser efter behov. Vores mindste er på ca. 105, vores mellemste på 125 og vores største ligger lige nu på cirka 145 kvadratmeter”, siger hun.

Ifølge Inga Møller er det svært at føle sig ensom i et seniorbofællesskab. Der er altid hjælp at hente fra andre beboere. Men det 160 kvadratmeter store fælleshus skaber fundamentet for fælleskabsfølelsen i Egebakken.

“Fælleshuset er 100 procent omdrejningspunktet for fællesskabet. Faktisk ejer man automatisk en niogtyvende del af huset, når man er beboer i en af Egebakkens 29 boliger. Derfor er der også mange, der tager ejerskab for fælleshuset.”, siger Inga Møller.

 

Egebakken seniorbofællesskab

 

Seniorbofællesskaber er kommet for at blive

Realdania ser et stort potentiale i seniorbofællesskaber. I takt med at flere og flere ældre bliver ensomme, kan fællesskaber som disse, ifølge Realdania, aflaste graden af ensomhed. For første gang i 10 år er andelen af seniorbofællesskaber stigende. Det viser tal fra analyseinstituttet Methods Analytics, som har udført undersøgelsen for Realdania.

At antallet af seniorbofællesskaber stiger igen overrasker ikke Gustav Brade, der siden 2016 har været projektleder på kampagnen “Rum og fællesskaber for ældre”. Han er ikke tvivl om, at vi kommer til at se mere til tendensen.

“Når folk begynder at nærme sig pensionsalderen, gør de sig nye overvejelser omkring deres boligsituation. De vil gerne bo lidt mindre, mere praktisk, tættere på byen og dens tilbud, og så vil de især gerne have nem adgang til sociale fællesskaber. Det er de vigtigste ting, når ældre vælger seniorbofællesskaber til. Derfor er jeg også ret overbevist om, at det er en tendens, der er kommet for at blive. “, siger Gustav Brade.

Inga Møller fortæller, at hvis man ønsker at flytte i bolig på Egebakken, skal man cirka af med 3.500.000 milioner kroner.

Gode råd fra boligøkonomen

Hans Møllnitz Olsen er boligøkonom og købermægler hos Bolighed. Her rådgiver han boligsøgende i forbindelse med boligkøb og prisforhandling. Her er hans råd til købere, som overvejer at købe sig ind i et bofællesskab:

  • Boformen minder om andelsboligformen. Der er et fællesskab, hvor man skal kunne blive enige om tingene, man kan ikke bare male sin facade, hvis man har lyst til det. Man skal være klar til at tage hensyn.
  • Undersøg ejerstrukturen i foreningen. Hvor stor er din stemmeandel i ejerforeningen? Og hvor stor en del af de fælles udgifter skal du betale?
  • Typisk er der en samejeoverenskomst eller nogle vedtægter. Dem skal du være meget opmærksom på, for de beskriver, hvilke retningslinjer der er i foreningen, og indeholder oplysninger om, hvad du må og ikke må.
  •  I nogle fællesskaber er udgiften til varme og vand fælles – og hvis der ikke er individuelle forbrugsmålere, så kan du risikere at skulle betale for et højt fælles forbrug.