stock-photo-1-768×513

Boligheden: Se de stærke trends på boligmarkedet

På Bolighed følger vi prisudviklingen og købernes boligdrømme. Det kalder vi boligheden: Temperaturen på det danske boligmarked lige nu. En af de stærkeste tendenser er urbaniseringen.

Når danskerne vælger bolig, så står ejerboligen stadig højest på ønskelisten. Ofte falder valget på et af de parcelhuse, der er over en million af i Danmark. Men i de senere år er det blevet tydeligt, at et stigende antal danskere søger bolig i de større byer. Det har fået priserne til at eksplodere i hovedstaden, og urbaniseringen er blevet en klar tendens på boligmarkedet.

”Der er en overordnet tendens til, at folk søger fra landet ind mod byerne, og det påvirker priserne”, forklarer Signe Roed-Frederiksen, Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank. ”Det er et strukturelt problem, at folk ikke ønsker at bo i de helt små byer, men søger mod byer, hvor der er et bedre udvalg af skoler, indkøb og fritidstilbud. Så der er stadig områder, hvor priserne ikke er kommet tilbage på de niveauer, vi havde før finanskrisen. Det er absolut en del af boligheden lige nu”.

De seneste tal fra Realkreditrådets Boligmarkedsstatistik beskriver prisudviklingen i fjerde kvartal 2017. Den overordnede tendens er, at der nu kan ses prisstigninger i hele landet, hvor de før især var koncentreret omkring de store byer. Både priserne og antallet af handler har været støt stigende de senest to år i alle regioner, og liggetiderne er faldet.

”I tre ud af de fem regioner er priserne tilbage på toppunktet før finanskrisen ramte det danske boligmarked. Men i Region Sjælland og Region Syddanmark er priserne fortsat ikke kommet op på samme niveau”, og ifølge Signe Roed-Frederiksen, så skal køberne heller ikke forvente, at priserne går amok overalt:

”I de områder hvor det stadig er rigtig svært at komme af med en bolig, der skal man nok ikke gøre sig forhåbninger om, at det bliver meget nemmere. Det er vores bud på boligheden. Men det er jo heldigvis ikke sådan, at der er tale om, at der er problemer i hele kommunen, der er mere tale om lommer i kommunerne, hvor det er svært at få solgt boligerne, og det vil nok fortsætte i nogle år.”

Provinsiel urbanisering i Danmark – en del af boligheden

Anja Gaede er trendrådgiver i SPOTT, hvor hun hjælper virksomheder med at forstå ændringer i livsstil og boformer. Hun fremhæver også urbaniseringen, som en meget stærk strømning på boligmarkedet:

”Når vi ser på urbaniseringen, så er der stor forskel på Skandinavien og resten af Europa. Der er fx ingen skandinaviske byer på listen over de 20 største byer i Europa. I Danmark har vi det, som man kan kalde provinsiel urbanisering, og det betyder, at vi flytter mod de mindre større byer. Vi ser ikke bare tilvækst i København og Århus, men også i fx Silkeborg, Randers, Vejle og Slagelse er der nu tilvækst, selv om byerne ligger i provinsen”.

På europæisk plan ser Anja Gaede en klar tendens til, at folk får mindre plads at bo på. I metropoler som London, Paris og Rom er priserne på ejerboliger blevet så høje, at man her ser slagsiden af urbaniseringen:

”De internationale bureauer arbejder med den slags trends og tendenser. Man kan se, at flere europæere bliver nomadiske i deres tilgang. De ejer mindre, lejer mere og flytter mere rundt. Det betyder også noget for vores møbler, som i fremtiden bliver mere fleksible og transportable. Men sådan er det stadig ikke i Danmark. Her bygger vi stadig store huse, og der er stadig grunde til udstykning i provinsen.

Få hjælp til et godt boligkøb

Lad en købermægler hjælpe dig med alt fra boligsøgning til prisforhandling og det juridiske. Se mere her.

Som boligkøber i Danmark kan det være svært at se, hvordan de internationale trends kommer til at påvirke markedet for ejerboliger i Danmark. Men Anja Gaede har alligevel et godt råd til de kommende købere:

”Jeg tror ikke, at man går fejl af urbaniseringen. Den strømning er meget stærk, og det betyder, at efterspørgslen fremover især vil være i byerne. Hvis man vil investere i en bolig, som ligger længere ude på landet, så er der større usikkerhed. Hvis man planlægger at beholde boligen hele livet, så er det fint. Men hvis man ikke er helt sikker på, hvor man vil slå rødder, så tror jeg, at man skal tænke sig godt om”, siger Anja Gaede og afslutter sine tanker om hvor boligheden er på vej lige nu.

SE OGSÅ: Tjek hvad det koster at bo i de forskellige kommuner