Prisforhandling

Boligkøb: Sådan presser du prisen på boligen

For mange købere er et prisafslag vigtigt. Men det er svært at kaste sig ud i en prisforhandling, når man ikke har prøvet det før. En købermægler kan være løsningen.

Læg en strategi og hold fast i den, sådan lyder ekspertens vigtigste råd, når du vil forhandle prisen på en bolig. Hans Møllnitz Olsen er uddannet ejendomsmægler og boligøkonom med speciale i købsadfærd. Han arbejder som købermægler hos Bolighed, hvor han bl.a. hjælper boligkøbere med prisforhandlinger.

”Det koster aldrig noget at spørge, det eneste du kan risikere er at få et nej. Det kan altid  betale sig at gå efter at presse prisen, siger Hans Møllnitz Olsen og fremhæver flere eksempler på, hvordan du kan argumentere for et prisnedslag:

”Er der skader på ejendommen, kan man f.eks. få en byggesagkyndig til at se på det og få et overslag over, hvad det koster at udbedre. Hvis der fx skal lægges nye gulve, så kan du også vedlægge et konkret tilbud fra en håndværker. Det kan du bruge i din prisforhandling”, forslår Hans Møllnitz Olsen.

Som købermægler gennemgår han BBR-oplysninger, markedsstatistik, ejendomme til salg i området, tidligere salgspriser osv. Det er vigtigt med så specifik viden som mulig, så man har det rigtige sammenligningsgrundlag. Man kan ikke forvente, at drømmehuset bliver solgt til den gennemsnitlige pris i kommunen, hvis der på den konkrete vej handles huse til langt højere priser.

”Jeg kender processen og jeg kender ejendomsmæglerens tricks. Jeg har lavet flere hundrede prisforhandlinger. En køber gør det måske kun to gange i sit liv. Jeg er hurtig til at aflæse markedet, mens normale købere vil være flere dage om at samle oplysningerne”, siger Hans Møllnitz Olsen.

En prisforhandling er et psykologisk spil, og som køber er det nødvendigt at have is i maven og ikke lade sig styre af følelserne. Inden du byder, skal du gøre dig to ting klart. For det første skal du kun byde på boligen, hvis du har hjertet med. Vil du virkelig gerne bo her? Føles det godt? Opfylder boligen dine behov? For det andet skal du kende dit mål. Hvad vil du maksimalt betale for boligen? Her skal du huske, at boligens pris kun er en del af dine udgifter. Du skal også vide, hvor meget det koster at sidde i boligen hver måned. Tag derfor alle boligens omkostninger (vedligehold, skatter, forsikring osv.) med i dine overvejelser, inden du byder.

Få hjælp til at forhandle pris på bolig

”Min erfaring siger mig, at afslagene bliver højere, når køberne ikke selv står for at forhandle pris på en bolig. Men du kan komme langt ved at lægge en plan og åbne prisforhandlingen med at byde lidt under den pris, som du egentlig er klar til at give. Til sidst i processen kan du så fremlægge dit endelige bud”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Når du argumenterer for dit bud, så gælder det ikke om at kritisere ejendommen og sælgers smag. Det giver bare en dårlig stemning. Det gør ikke ejendommen dyrere, at du godt kan lide den. Sælger og mægler ved godt, at det trækker ned, hvis vinduerne fx trænger til at blive skiftet, eller hvis der er en stor og larmende vej i baghaven.

”I forhandlingen gælder det om at huske på, at du kan få afslag på mange måder. Det kan være en god idé at fjerne fokus fra selve prisen. Måske kan du have glæde af at få dispositionsret nogle måneder før overtagelsesdagen og få dine håndværkerne i gang. Det kan have en kæmpe værdi for dig. Det er ofte den slags, det får enderne til at mødes til sidst i forhandlingen”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Han råder folk til ikke at lave en masse aftaler om, at sælger skal lave noget færdigt før overtagelsesdagen. Det er bedre at få et generelt afslag med udgangspunkt i en beregning. Det risikerer nemt at blive noget rod med nogle aftaler, hvor køber og sælger måske ikke er helt enige om kvaliteten af arbejdet. Hvis sælger fx har lovet at lægge nye gulve, så er der mange spørgsmål undervejs, og det er bedre for dig at overtage huset og tage beslutningerne selv.

De fem bedste råd fra eksperten: 

  • Læg en strategi, og hold fast i den.
  • Kend dit mål og din max pris.
  • Skab en god stemning, og vis, at du kan lide ejendommen.
  • Brug prisoverslag fra håndværkere i din argumentation.
  • Husk, at en forhandling er mere end kroner og øre.

SE OGSÅ: Guide: Hvem er hvem i et boligkøb?

Hvor meget skal jeg byde?

Spar penge på boligkøbet

Lad en købermægler stå for din prisforhandling og få det optimale boligkøb.

Se mere her

SE OGSÅ: Sådan foregår et boligkøb trin for trin

Bolighandlen underskrives og køber får nøglen

SE OGSÅ: Låneberegner: Se hvad det koster, at låne til din bolig

Stå stærkt i forhandlingen

Få en professionel købermægler til at stå for prisforhandlingen, købsaftalen og det juridiske, når du skal købe bolig.

Se mere her

SE OGSÅ: Boliglån: Hvordan finansierer jeg min bolig?