Valgte økonomisk frihed

Boligkøbere valgte maksimal økonomisk frihed

Hvis du drømmer om økonomisk frihed , så gælder det om at have styr på de faste udgifter. Her får du gode råd fra et ungt par, som har truffet et utraditionelt valg på boligmarkedet.

Med dyr ejerlejlighed og fast arbejde som bankrådgivere kørte det hele bare der ud af for Ida og Micki. Men en dag fik de nok. De sagde jobbet op, solgte alt og stod af ræset.

Alt er brækket ned og revet ud i den nye andelslejlighed på Vesterbro i København. Ida og Micki har kastet sig ud i et ultimativt gør-det-selv-projekt på fuld tid. Lige nu har de ikke noget arbejde, men de har været heldige at få fingre i en 3-værelses andelslejlighed på 82 kvm. til 2 mio. kr. med en boligafgift på omkring 4000 kr. Lejligheden spiller en vigtig rolle i parrets fælles drøm om økonomisk frihed. En drøm der begyndte for nogle år siden, da deres liv så helt anderledes ud.

Ida er 25 år og Micki er 27 år. De har begge tidligere arbejdet som bankrådgivere og har vejledt og kreditvurderet mange boligkøbere. Det fik parret til at sætte spørgsmålstegn ved den måde, de selv havde indrettet sig på. På det tidspunkt sad de i en ejerlejlighed på Østerbro og havde faste udgifter for ca. 26.000 kr. om måneden.

”Vi følte os meget afhængige af vore arbejde for at have råd til at sidde i lejligheden. Størstedelen af vores løn gik til faste udgifter. Selv om vi knoklede på arbejdet, så fik vi ikke det ud af det, som vi ønskede”, fortæller Micki, og Ida tilføjer:

”Vi sad og rådgav helt almindelige mennesker, der skulle købe bolig, og for mange af dem handlede det bare om, hvad de maksimalt kunne blive godkendt til at låne? Det er fint, men du skal måske også tænke over, hvad du ellers gerne vil? Er det den store bolig det helt rigtige sted, eller er det bedre at købe noget mindre og få mere frihed?”

Afrensning af stuk i loft

Sagde op for at få økonomisk frihed

De havde begge uddannet sig og havde fast arbejde, men de havde aldrig fået realiseret drømmen om at komme ud og rejse væk i længere tid. Det savnede de nu, og for at få råd til at udleve drømmen, traf de et radikalt valg. Begge sagde jobbet op og solgte deres ejerlejlighed. For at kunne spare nok op flyttede de hjem til Idas forældre.

”Jeg tror, at det handler meget om at have styringen over sit liv, at sætte sig ned en gang imellem og lige tænke over, hvordan er det, jeg gerne vil leve. Og tænke over, hvordan kan jeg selv tage styringen og ikke være afhængig af ting rundt om mig”, forklarer Ida .

Da ejerlejligheden var solgt, havde de en formue på 1,4 mio. kr. Pengene har de nu brugt på at købe andelslejligheden på Vesterbro. De ved godt, at de står i en privilegeret situation, og at alle ikke har så stor friværdi. De er også klar over, at det er svært at finde en god andelslejlighed til 2 mio.kr. centralt i København. De har været heldige på boligmarkedet. Men parret mener alligevel, at flere kunne overveje, hvordan de vil bruge deres penge og få mere økonomisk frihed. Hvis der ikke var dukket en andelslejlighed op, så havde Micki og Ida stadig ledt efter en billigere bolig, måske et helt andet sted i landet.

”Vi har været heldige på boligmarkedet. Det har givet os nogle muligheder, at priserne er steget, men tanken udsprang af en frihedsfølelse”, siger Ida og tilføjer: ”jeg tror faktisk, at mange mennesker kunne gøre det samme. Udfordringen er at turde gøre det”.