sommerhus_danmark-768×502

Drømmen om et sommerhus: Det skal du vide, før du køber

Danskerne har igen penge mellem hænderne og drømmer om at købe sommerhus. Det kan mærkes hos de lokale mæglere i de mest attraktive områder.

I Hornbæk har Peter Leander fra Nybolig mere end 41 års erfaring med at sælge sommerhuse på nordkysten. Sidste år kom der for alvor gang i salget, og i år forventer han endnu flere købere og lavere liggetider.

”Der er helt klart sket et humørskifte på markedet. Jeg vil helst ikke sætte procenter på stigningerne, men det er tydeligt, at folk vil gerne købe sommerhuse nu. Køberne er ikke længere bekymrede for, om det nu også er en god investering”, forklarer Peter Leander om stemningen på markedet.

Men hvad stiller man op som køber, når man gerne vil kaste sig ind i kampen om de bedste sommerhuse og de mest populære beliggenheder?

”Det er en god idé at gå på nettet og lige undersøge markedet, før du kontakter banken”, lyder opfordringen fra Arthur Dahl fra Nykredit, som dagligt rådgiver kommende boligkøbere. ”Det er en fordel at tale ud fra et konkret ønske. Så kan det godt være, at du ender med at købe et helt andet hus, men så har vi noget håndgribeligt at regne på”.

SE OGSÅ: Budget: Bliv klar til dit boligkøb

I forårssolen ser et sommerhus bedre ud end i regnvejr

Når du er klar til at gå på jagt, så husk at tænke dig om! I forårssolen ser det hele bedre ud end i regnvejr, og det er vigtigt at være realistisk, hvis huset f.eks. trænger til istandsættelse. Selv om der er lavet tilstandsrapport, så er det stadig en god idé at tage en håndværker eller en byggesagkyndig med ud og gennemgå huset.

Det er også vigtigt at få tænkt grundigt over, hvordan huset skal bruges. Har du en drøm om at samle familie og venner? Så skal du måske gå efter god plads og mange værelser. Hvis drømmen er fred og ro, så er det måske en stor naturgrund, du skal lede efter. Og er det vigtigt, at der ligger en købmand tæt på sommerhuset? Hvis sommerhuset skal bruges af flere generationer, så betyder det måske også noget, at mindre børn ikke skal krydse stærkt trafikerede veje, eller at der er legeområder og plads til at spille fodbold.

Før du falder pladask for det skønne sommerhus med den yndige have, så gælder det også om at være helt ærlig om din lyst til havearbejde: Gider du? Er du havemenneske og får god energi af at plante og rode i jorden? Eller ender du lynhurtigt med at få dårlig samvittighed over igen ikke at få klippet hækken til tiden? Et sommerhus skal være et plus i hverdagen og give ekstra livskvalitet. Hvis du ender med at opleve det som en stressfaktor, så kan livet som sommerhusejer blive en slem skuffelse.

Mange sommerhusejere kender følelsen af at ærgre sig over ikke at få brugt huset nok. Ofte kommer middagsaftaler, konfirmationer, arbejde eller noget andet uventet på tværs af planerne om lige at smutte i sommerhuset. Derfor er transporttiden vigtig. Hvis der ikke er langt til sommerhuset, så kan man få glæde af en enkelt overnatning, og de fleste sommerhuskøbere leder da også efter huse med maksimalt en times transporttid fra hjemmet.

SE OGSÅ: Sådan læser du en tilstandsrapport

Mange købere drømmer om et sommerhus i Nordsjælland

Markedet for sommerhuse lå nærmest stille i flere år efter finanskrisen. I store dele af landet har salget af sommerhuse haft meget svært ved at komme op i gear, men det er nu ved at ændre sig. I april 2017 blev der vedtaget en ny lov, som gjorde det muligt at få 75 procents realkreditbelåning af sommerhuse, hvor det tidligere kun var 60 procent. Loven er også blevet ændret, så det nu er muligt for pensionister at omdanne sommerhuset til en helårsbolig, når man har ejet det i kun et år. Det har, kombineret med det lave renteniveau, for alvor sat gang i salget i løbet af 2017. Især i Nordsjælland går det hurtigere. Peter Leander fra Nybolig i Hornbæk er ikke i tvivl om, hvad områdets særlige kvaliteter er:

”Drømmen om Hornbæk handler om, at man er i et afslappet sommerhusområde, men alligevel tæt på København, så man kan komme nemt frem og tilbage til arbejdet. Her er liv hele året med gode butikker, restauranter og golf. God offentlig transport er også vigtigt. Folk er glade for byen, men de vil også gerne ud i den friske luft, ud til havet og have børnene med.”

Selv om det går hurtigere mange steder i Danmark lige nu, så har Arthur Dahl fra Nykredit et godt råd til de kommende sommerhuskøbere:

”Husk at tænke over hvad du gør, hvis der sker noget uforudset i den daglige økonomi. Det kan tage længere tid at sælge et sommerhus, og hvis du bliver presset og skal af med et sommerhus for hurtigt, så kan du risikere at stå tilbage med en stor gæld. Derfor er det altid godt at have en buffer i økonomien og ikke sætte sig for hårdt”.

 

Sommerhus til salg: Se alle sommerhuse til salg i Danmark her