Nyt hjem (1)

Førstegangskøber? Få gode råd til dit første boligkøb

Det første boligkøb er ofte en stor begivenhed med mange blandede følelser. Få gode råd med på vejen af Boligheds Købermægler og førstegangskøberne Mette Guldbrandsen og Lasse Klitte.

Den 1. november 2018 får Mette Guldbrandsen og hendes kæreste, Lasse Klitte, nøglen til deres allerførste hus. De er begge sidst i 20’erne og har i lang tid følt sig klar til en boligrejse som førstegangskøbere. De mange drømme er nu endelig blevet til virkelighed.

Egen have og patriciervilla på Gamle Kongevej

Parret bor til daglig i Tønder, og inden for den nærmeste fremtid bliver deres lejlighed skiftet ud med et hus i Aabenraa. Sammen og hver for sig har det unge par boet i lejelejligheder rundt om i landet. Men tiden er inde til at få en base, de kan tage fuldt ejerskab over:

“Lasse og jeg når et punkt, hvor vi gerne vil have vores eget sted. Et sted hvor vi føler os hjemme, hvor lysten er der til at slå et søm i væggen og hænge et billede op, uden at skulle tænke i depositum. Jeg længes efter at få græs under fødderne. Det hænger nok sammen med, at jeg i mine tidligere boliger, ikke havde altan eller have”, fortæller Mette Guldbrandsen.

Men en have var ikke Mettes eneste ønske. Hun var afklaret om,  hvilken boligtype hun drømte om. Det skulle være en klassisk hvid patriciervilla på Gamle Kongevej i Aabenraa med gamle plankegulve og højt til loftet. Parret var også ude og se en del af den slags villaer, men noget var ikke helt, som det skulle være:

“Da vi endelig går i gang med fremvisningerne, går det hurtigt op for os, at vi slet ikke kan se os selv bo sådant et sted. Der er alt for stort, der er ingen sammenhæng mellem etagerne, og så er der kældere, vi ikke ved, hvad vi skal bruge til. Det var derfor et vendepunkt i vores boligsøgning, fordi vi erfarede, at vi drømte om noget helt andet”, siger hun.

Læs også: Stå stærkere i boligjagten med en uvildig købsvurdering

“Den rigtige mavefornemmelse kom, da vi mindst ventede det”

Den længeventede mavefornemmelse opstod pudsigt nok til en fremvisning af et hus, som var det stik modsatte af parrets drømmebolig. En dag hvor deres ejendomsmægler holdte åbent hus på flere af sine boliger, tog parret, som dagens sidste stop, tilfældigvis denne villa med. Og det viste sig at blive en god beslutning:

“Vi kører op ad en lille diskret vej, som fører os op til en mindre, men højtbeliggende bolig, hvor skoven ligger i forlængelse af baghaven. I ugenerte omgivelser føler vi, at vi er havnet på toppen af verden. Som en filmkliché kan vi straks mærke, at både mave og sind føler sig hjemme her”, fortæller Mette Guldbrandsen.

Parret forelskede sig i et parcelhus fra 1994. De fortæller, at opdelingen af boligen var medvirkende til deres beslutning. Huset er nemlig inddelt i en forældre- og børneafdeling, som er en praktisk planløsning, når der i fremtiden måske kommer børn til.

Mette og Lasse afsluttede deres boligrejse, da de underskrev købsaftalen på huset i Aabenraa. Parret endte med at give 2.235.000 kroner for boligen, på trods af, det var en smule mere, end de havde budgetteret med.

De havde på forhånd besluttet, at købet af boligen også afhang af et økonomisk råderum. Hvis en af dem blev arbejdsløs, skulle det ikke fratage dem muligheden for at blive boende i huset. Af den årsag lagde de et budget, der nok var lidt mindre, end hvad parret faktisk havde økonomi til.

Få gode råd som førstegangskøber

Som førstegangskøber spekulerede Mette og Lasse meget på, om de havde brug for en rådgiver. De var usikre på, hvordan de kunne argumentere for et prisafslag. Mette fortæller, at hun virkelig kunne mærke, at sælger havde det længste strå i prisforhandlingen:

“Vi overvejede at søge rådgivning hos nogle, der har erfaring med forhandlingsprocesserne, fordi vi følte os mutters alene i forhandlingen. Også selvom vi selvfølgelig brugte vores venner og bekendte. Når jeg tænker tilbage på processen, burde vi nok have søgt noget vejledning. Det havde været nyttigt at få svar på, hvordan vi kunne argumentere, hvis vi syntes, at boligen var for dyr”, siger Mette Guldbrandtsen.

Læs også: Købermægler: Sådan får du hælp til dit boligkøb

Mette og Lasses bedste råd til en førstegangskøber er, at gå ud og se en masse forskellige boliger. Også dem der ikke lige lever op til de krav, man har opstillet. På den måde kan man blive be- eller afkræftet i, om ens drømme nu også matcher virkeligheden. De anbefaler desuden at tage banken med på råd under hele processen.

Købermægler i Bolighed, Hans Møllnitz Olsen giver parret ret. Modsat ejendomsmægleren er han optaget af at levere det største prisafslag for boligkøberen. Han anbefaler, ligesom Mette og Lasse, at man altid skal starte i banken. Som førstegangskøber kan det derfor være en god idé at gøre brug af en købermægler:

“Start altid med at finde ud af, hvor meget du kan købe for. Det værste man kan komme ud for, er at blive skuffet. Det kan være en rigtig grim oplevelse, hvis du for eksempel har fundet drømmehuset til 2.000.000 kroner, men kun har 1.500.000 kroner til rådighed. Derfor er det altid nyttigt at starte i banken, før man starter sin boligsøgning”, siger Hans Møllnitz Olsen.

KONTAKT KØBERMÆGLER HER

Eller ring til os på 70 22 40 60.