Rikke_kraesne_boligkoebere

Boligkøbere: Hvor kræsen kan du være i din boligjagt?

Boligkøberne, Rikke Frydkjær og kæresten Niels, føler sig lige nu fanget i deres bolig. De vil gerne flytte i hus, selvom de lige er blevet færdige med at renovere deres nuværende ejerlejlighed i Aalborg. Men hvor kræsen kan man egentlig tillade sig at være i boligjagten? Læs Rikke og Niels’ historie og få gode råd med på vejen af Boligheds Købermægler.

Rikke og Niels ejer en lejlighed i midten af Aalborg. Med adresse i Danmarksgade ligger den kun få skridt fra byens gågade og et bredt udvalg af butikker og kultur. I 2017 istandsætte parret hele lejligheden, men nu har de valgt at sætte den til salg for lige under 2.500.000 mio. kr. Drømmen er at flytte i hus.

Lejligheden har været til salg i nogle måneder, og parret føler sig låst fast mellem to forskellige drømme. Det kræver nemlig et salg af lejligheden, før de kan finde det helt rigtige hus:

“Det er så frustrerende. Vi forstår simpelthen ikke, at der ikke er nogen, der har bidt på endnu. Vi har nemlig et hus i kikkerten, men vi står i en klemme, da vi ikke kan gøre noget, før lejligheden er solgt, siger Rikke Frydkjær.

Rikke_Frydkjaer_koekken

Kræsne købere

I renoveringen har Rikke og Niels tilpasset alle detaljer, så lejligheden nu falder 100 procent i deres smag. Så hvorfor flytte, når alt i lejligheden er skræddersyet?

“Det er små otte måneder siden, vi fik nyheden om, at vi skulle være forældre til marts. Det satte vores liv lidt på pause, fordi alt andet bliver mindre vigtigt. Vi vil rigtig gerne give vores datter en tryg start på livet, og det forestiller vi os ske i et hus og ikke i en bylejlighed, siger Rikke Frydkjær.

Problemet er bare, at de aldrig kommer til at få råd til et hus, der falder helt i deres smag. Som Rikke selv siger, findes der hundredevis af overvejelser i forbindelse med et huskøb, og parret er bestemt ikke nemme at stille tilfredse.

Sådan er det for mange boligsøgende, og derfor er det en god idé at tænke over, hvor kræsen du har råd til at være i boligjagten. Virkeligheden ser nemlig ofte anderledes ud end det, du går og drømmer om.

LÆS OGSÅ: Boligkøbere valgte maksimal økonomisk frihed

Rikke og Niels forestiller sig en klassisk patriciervilla med sorte tegl og hvidpudsede mure. Dertil kommer, at boligen skal ligge på en blind villavej, hvor deres kommende datter kan lege uden at skulle tænke på trafikken. Det er typisk i i den dyrere bydel, Hasseris, man kan finde den klassiske store particiervilla:

“I Hasseris står sådan en type villa til syv-otte millioner kroner, og det er penge, vi ikke har. Hvis vi er heldige, kan vi få et godt håndværkertilbud til mindst to milioner kroner. Men vi ved ikke, om vi orker en renovering igen. Slet ikke med spædbarn, studie og fuldtidsarbejde ved siden af”, fortæller Rikke Frydkjær.

Vidste du…

Den klassiske patriciervilla er bygget fra ca. 1860 til 1930. Patriciervillaer er ofte store, elegante villaer opført i gode kvalitetsmaterialer. Her boede det bedre borgerskab, og det skulle villaen udstråle. Du kan læse om hustypens konstruktioner og materialer her, og du kan se hvilke forhold, du må forvente, hvis du køber en patriciervilla.

patriciervilla

Gjorde sig selv en bjørnetjeneste

Parrets forøgelse fra to til tre har altså sat tankerne i gang hos Rikke og Niels. Skal huset kun være midlertidigt? Skal det være for resten af livet? Er de overhovedet klar til livet i et hus? Overvejelserne er mange og parret har også erkendt, at de nok er lidt for kræsne i forhold til virkeligheden. Derfor har de opstillet, hvad de kalder for et 80/20-princip, som skal hjælpe dem videre i boligsøgningen:

“Det vil sige, at boligen skal være 80 procent i orden, og de resterende 20 procent kan vi leve med. Det kan for eksempel være, at køkkenet er i orden, mens badeværelset måske trænger til en kærlig hånd.”, siger Rikke Frydkjær.

Rikke fortæller, at de med renoveringen måske gjorde sig selv en bjørnetjeneste. De har lavet alt det, de gerne vil have, og det bliver nok umuligt at finde noget, der ligner:

“Problemet med os er, at vi stilmæssigt har det, som vi gerne vil have. Og der findes ikke et hus, der har alt det, vi gerne vil have. Og hold nu op, hvor bliver bliver man kræsen. Nogle dage sidder vi og kigger på hinanden og snakker om, om vi ikke bare skal blive boende”, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Byg-selv-hus: “Vi kastede os bare ud i det”

Der er altid stærke følelser involveret i et boligkøb

At købe bolig er en af livets store begivenheder. Derfor er det også naturligt, at Rikke og Niels stiller store  krav til deres kommende hus og har stærke følelser i klemme.

Boligheds købermægler, Hans Møllnitz Olsen, har mange års erfaring med købsadfærd. Han kan sagtens sætte sig i Rikke og Niels’ sted, da han til daglig rådgiver og hjælper boligkøbere med at finde den helt rigtige bolig:

“Det der afgør, hvor meget tid du bruger på at undersøge et produkt, er i høj grad prisen på genstanden, hvor komplekst købet er og hvor stor en risiko, du løber ved købet. Teoretisk er det sådan, at jo dyrere produktet er, jo flere parametre vil du kunne opstille. Et boligkøb er komplekst i den forstand, at der er et utal af parametre, du bliver nødt til at overveje og tage stilling til. Hvor skal det ligge? Hvilken stand skal det være i? Og hvor mange penge vil du bruge?”, fortæller han.

Derfor er det et godt råd at starte med at finde det område, du gerne vil bo i og tage udgangspunkt i det:

“Hellere give lidt flere penge for noget, hvor du kan mærke, at beliggenheden er rigtig, men hvor standen eksempelvis er mindre god. Du kan nemlig altid gøre noget ved standen på sigt, men boligens placering vil altid være den samme”, fortæller han.

Kig efter alternativer

Hans Møllnitz Olsens bedste råd til boligsøgende er ikke at være for kræsen. Hvis man kan erkende, at man muligvis har for mange krav i forhold til udbuddet, så er man nødt til at finde en mellemstation. Opstil derfor dine kriterier ud fra, hvad du ved kan lade sig gøre nu eller engang i fremtiden. Hvis du f.eks. har set dig lun på en særlig boligtype, kan du med fordel kigge efter lignende boligtyper:

“I Rikke og Niels tilfælde, vil jeg nok anbefale dem at vende blikket mod murermestervillaen eller bungalowen, der på mange måder minder om patriciervillaen. De ligger ofte i en billigere prisklasse”, anbefaler han.

Aalborg er Danmarks fjerdestørste by med masser af diversitet. Også når det kommer til hustyper og populære kvarterer. Ligesom i København og Aarhus afhænger priserne derfor rigtig meget af, hvor du leder efter din kommende bolig.