Seneste artikler

Forældrekøb: Trygge vilkår i studiestarten

Ida Kragh Pedersen bor i et forældrekøb

Ofte er et forældrekøb en løsning, når der er tryk på boligjagten op til studiestart. Ida Kragh Pedersens far købte i 2014 en lejlighed i København, og det er hun taknemmelig for i dag.

Der er gang i boligmarkedet, når mange unge søger bolig op til studiestart. Interessen er mest markant i de større byer, hvor universiteterne ligger.

Men der hænger ikke studievenlige lejligheder på træerne, og efterspørgslen er langt større end udbuddet. Det resulterer ofte i alt for store månedlige boligudgifter, der i sidste ende sluger SU’en og afholder de studerende fra at flytte hjemmefra.

“Jeg er taknemmlig hver dag”

Derfor var overvejelserne mange, da Ida Kragh Pedersen i 2014 flyttede ind i en 3-værelses lejlighed på Nansensgade i København. Efter at have boet i Hillerød hos sine forældre ville hun tættere på København, da hun skulle begynde på Roskilde Universitet.

” Tilbage i 2014 var jeg meget opsat på at flytte hjemmefra. Jeg vidste, at jeg skulle starte på Roskilde Universitet efter mit sabbatår, og derfor ville jeg gerne flytte tættere på København, hvor der bare er flere muligheder som studerende. Vi var godt klar over, at København ikke kaster om sig med lejligheder og derfor var det ekstra rart, at min far kunne se sig selv købe en lejlighed, som jeg kunne leje af ham”, siger hun.

For Ida Kragh Pedersen var det vigtigt, at hendes far ikke skulle føle sig forpligtet eller presset til at lave købet. Det blev en blanding af passionen for renoveringsarbejde og muligheden for at hjælpe hende godt i gang, der blev afgørende for farens beslutning:

“Han elsker gør-det-selv-arbejde og er faktisk også rigtig god til det. Han nyder virkelig rollen som go-to-guy, når jeg ligger inde med spørgsmål om praktiske ting. Derfor har han fra starten været meget dedikeret og nysgerrig om lejligheden. Derudover var det virkelig vigtigt for ham, at han kunne hjælpe mig ordentligt i gang som udeboende. Når jeg engang skal videre, har vi talt om at bruge lejligheden til udlejning. Og jeg er virkelig taknemmelig for, at han gør det muligt, at jeg kan blive boende, så længe jeg har lyst. Men nu må vi se, på den lange bane kan det jo ende med at blive en glimrende investering”, fortæller hun.

Når man flytter hjemmefra, er man nødt til at gøre sig nogle økonomiske overvejelser. Der skal betales husleje hver måned, og det kan være meget dyrt i København. Derfor ser man ofte, at man må være to om at dele huslejen, for at det løber rundt økonomisk. Fra starten af lå det i kortene, at Ida Kragh Pedersen skulle fremleje et af værelserne i lejligheden:

“Det var hele tiden planen, at lejligheden skulle rumme to lejere. Jeg ville nemlig rigtig gerne flytte sammen med min bedste veninde på daværende tidspunkt. Og når hun engang skulle videre, var det oplagt at lejligheden stadig var fleksibel til værelsesudlejning”, fortæller Ida Kragh Pedersen.

Hjælp dit barn med et forældrekøb

For forældrerne er et forældrekøb måske en løsning. Udover den økonomiske interesse der kan ligge i sådan en løsning, handler det først og fremmest om at give dit barn en god start på studiet. Sådan lyder det fra Arthur Dahl, der er privatrådgiver hos Nykredit.

“Det handler definitivt om at give sit barn en fed start på studielivet. Incitamentet er altså ikke kun at tjene penge. Min erfaring siger mig, at i ni ud af ti tilfælde handler det i højere i grad om, at forældrene gerne vil give deres børn nogle ordentlige vilkår, så de er klædt ordentligt på til at præstere på studiet”, siger Arthur Dahl.

Og det er altså særligt i månederne op til studiestart, at boligrådgivere og ejendomsmæglere mærker en stigende interesse fra forældre, der overvejer at foretage et forældrekøb til deres barn. Arthur Dahl slår dog fast, at det kræver en vis økonomisk frihed, hvis man overvejer at gøre det:

“Jo tættere vi bevæger os mod sommer- og vinterstudiestart, desto højere er efterspørgslen på forældrekøb. Det vil typisk være forældre, der i forvejen har en ejerbolig eller en bolig med en vis friværdi. Det kræver naturligt nok noget økonomisk frihed at kunne gennemføre det”, fortæller han.

Tænk dig godt om, før du laver et forældrekøb

I forbindelse et forældrekøb er det meget vigtigt, at man laver interne aftaler med hinanden, der stemmer overens med andre formelle retningslinjer, som i enhver anden lejeaftale, fastslår Arthur Dahl.

“Når man først har udset sig en passende bolig, skal der, som i alle andre lejeaftaler, laves en lejekontrakt mellem forældre og barn. I den forbindelse er det meget vigtigt, at man fastsætter en leje, der hverken er for lav eller for høj for at undgå fejl i beskatningen. Derfor er det altid en god idé at alliere sig med en revisor eller boligadvokat for at sikre sig, at fremlejen bliver gjort på en juridisk korrekt måde”, siger han.

Udover de mere juridiske overvejelser, bør man også stille sig selv nogle praktiske spørgsmål, inden man laver købet. For Ida Kragh Pedersen handlede det om at tænke frem i tiden og indse, at et køb er en enorm beslutning:

“Man skal virkelig tænke fremad, fordi et køb jo er en stor ting. Stil dig selv spørgsmålene: Kan jeg se mig selv her i lang tid? Er det et sted jeg har lyst til at være?  Og så skal man være klar på, at der er en masse vedligeholdelse som man skal have overskud til at tackle. Men det giver min far en kæmpe værdi at se, hvor og tryg jeg er med min boligsituation. Så det er klart noget, jeg vil anbefale”.

Få hjælp til et godt boligkøb

Lad en købermægler hjælpe dig med alt fra boligsøgning til prisforhandling og det juridiske. Se mere her.

 

Til top

Gør et godt køb med Bolighed Købermægler

Gør et godt køb

En ejendomsmægler er altid på sælgers side. Vi er på din side i købsprocessen. Stå stærkt i en forhandling med Bolighed Købermægler.

Vi er på din side i boligkøbet. Stå stærkt i en forhandling med Bolighed Købermægler.

  • Få hjælp til prisforhandling
  • Få tjekket boligens stand
  • Få hjælp med de vigtige papirer
chat icon

Chat med os