Susanne_seniorbofællesskab

Lå i kø et døgn i vinterkulden: Seniorboligen er det hele værd

Susanne og Ebbe flytter snart i andelsbolig i et splinternyt seniorbofællesskab i Frederikssund. Se, hvilke forventninger de har til livet i bofællesskabet, og hvorfor de har valgt en kollektiv boform.


Susanne_seniorbofællesskab

Susanne og Ebbe Ploug Sarp er to ud af 87 forventningsfulde beboere, der i maj 2020 flytter ind i seniorbofællesskabet Bovieran i Frederikssund. Et byggeri hvor en overdækket vinterhave med eksotiske planter er en del af fællesskabet med i alt 55 andelslejligheder.

Bovieran-huset er under opførelse, og det vrimler med håndværkere på byggepladsen, men man kan sagtens fornemme, hvordan det bliver, når huset står færdigt.

Susanne og Ebbe har fået fingre i lejlighed nummer 1, og lige nu tæller de lystigt ned til indflytningdagen.

“Vi glæder os. Vi kommer til at være så tæt på hinanden, fordi vi, i bogstaveligste forstand, bor under samme tag som de øvrige beboere. Og så kommer det her fællesskab til at give os nogle muligheder, som vi ikke har haft før. Især med det store fælleshus, men så sandelig også med vinterhaven”, fortæller Susanne Ploug Sarp.

Læs også: Senior-bofællesskab hitter: »Vi vil ikke blive gamle i et parcelhus«

Aktive foreningsmennesker

Susanne og Ebbe prioriterer foreningslivet højt. Det er tredje gang, de flytter ind i en andelsboligforening sammen, og for Susanne er det altid faldet natuligt at tage del i foreningsbestyrelsen og i andre sammenhænge, hvor hun har mulighed for at mødes socialt.

“I bestyrelsen har vi talt meget om, hvordan vi kan bane vej for et socialt fællesskab. Netop fordi vi allesammen er nogenlunde jævnaldrende. Det viser sig også, helt tilfældigt, at vi kommer til at dele huset med personer, vi allerede kender fra lokale foreningsrelationer i Frederikssund, og det er skønt”, siger Susanne Ploug Sarp.

I seniorbofællesskabet er de yngste beboere 56 år, mens de fleste af beboerne er omkring 60-70 år. Over 65 procent af dem kommer fra Frederikssund.

Behovet for fællesskab var vigtig

Ægteparrets beslutning om at flytte i seniorbofællesskab skyldtes lysten til at indgå i et fællesskab med andre mennesker. I forbindelse med deres boligsøgning stødte de på en artikel der annoncerede, at Bovieran-konceptet var på vej til Danmark.

Susanne og Ebbe blev forelsket i idéen, og de fik et godt indtryk af personerne bag konceptet, som de bl.a. mødte flere gange under en række opstartsmøder sidste år.

De fraflytter en stor villa i den anden ende af Frederikssund, som Susannes søn overtager, og parret satser nu på at komme ind i et fællesskab, hvor alle finder værdi i at værne om det fælles. Et sted hvor man er mere ligesindet med sine naboer, end på en villavej.

“En af vores overvejelser var, i takt med vi bliver ældre og ikke arbejder så meget, som vi har gjort, at det ville være dejligt at dele hverdagen med mennesker, som befinder sig samme sted i livet som os”, siger Susanne Ploug Sarp.

Udgang fra lejlighed til privat haveareal på den anden side af vinterhaven

Andelsform er ideelt

Susanne gør det klart, at ægteparret ikke ville have valgt en traditionel ejerbolig som deres næste hjem. Andelsformen er den helt ideelle løsning – dels fordi vedligeholdelse er et fælles ansvar, men også fordi boligen stadig kan betales, hvis den ene skulle sidde tilbage alene.

“Vi har ejet nok i vores liv. Med andelsformen undgår vi, at det hele hænger på os, og vi får mulighed for at løfte det vedligeholdelsesmæssige ansvar i fællesskab med de øvrige beboere. Noget andet er, at når jeg eller min mand ikke længere er her, så er der stadig økonomi til at blive boende.”, siger Susanne Ploug Sarp.

Direktør for Bovieran Danmark, Lars Jacobsen, fortæller, at flere af køberne har samme behov som Susanne og Ebbe. Fællesskab og økonomi er vigtige argumenter for, at lejlighederne udelukkende udbydes som andelsboliger.

“Vores erfaring er, at i andelsboligerne får man skabt det allerstørste fællesskab. Desuden var vi bange for ejerboligdelen, fordi bankerne muligvis ville være for hårde ved seniorerne. Især dem der er stoppet med at arbejde. Det vil være vanskeligt at få lov til at låne penge til en lejlighed til to-tre milioner kroner, mens en andelsbolig vil være nemmere at finansiere for beboerne”, siger Lars Jacobsen.

Et af kendetegnene for Bovieran-konceptet er bl.a., at andelsforeningen allerede stiftes, når 60 pct. af boligerne er solgt. Dernæst dannes der forskellige udvalg, som beboerne selv etablerer og administrerer.

Læs også: Ejerbolig eller andelsbolig? 5 ting du skal overveje, inden du vælger

Vidste du?

Når du køber en ejerbolig, står du som ejer af boligen. Men når du køber en andelsbolig, bliver du medlem af en andelsboligforening, og som medlem ejer du en del af foreningens formue/gæld og har brugsret til en af foreningens boliger.

Lå i kø til favoritboligen

Efterspørgslen på lejlighederne var enorm, da der blev åbnet op for reservationer tilbage i november sidste år. Susanne og Ebbe var blandt de 21 købere, som trodsede kulden og sad i kø i over et døgn foran Danske Bank og Home i Frederikssund for at sikre sig den bolig, de havde udset sig.

Boliger var der nok af, men køen opstod som reaktion på, at de interesserede købere havde helt specifikke boliger i kikkerten, som de lagde sig i kø til.

“Vi lå i kø som nummer to rækken i over 24 timer, og det betalte sig heldigvis, da vi fik den bolig, vi gerne ville have. Vi hyggede os gevaldigt med de andre i køen og klaprede nærmest tænder i takt. ‘Nattevagten’ fra 03:30-10:00 var dog ret kold”, griner Susanne Ploug Sarp.

Seniorbofaellesskab_frederikssund

vinterhave_bofaellesskab
Foto: Bovieran.dk

Bovieran-huset

  • Boformen stammer fra Sverige og navnet er et ordspil, som antyder, at bofællesskabet skal være som at bo ved Rivieraen i Sydfrankrig
  • Hvert Bovieran-hus opføres som 55 andelsboliger. Størrelserne på boligerne varierer fra 77 til 99 kvadratmeter og udbydes som to- og tre-værelses lejligheder
  • Afhængig af størrelsen på lejligheden varierer indskuddet fra 500.000-700.000 kroner. Oveni kommer boligafgift på 6000-8400 kroner
  • En fælles grøn vinterhave på 1485 kvadratmeter danner centrum i bofællesskabet
  • For at være egnet som beboer skal man være 55+ uden hjemmeboende børn
  • To Bovieran byggerier er i gang. I maj 2020 kan de første beboere allerede flytte ind i det første i Frederikssund, og i november 2020 står det næste hus klar i Hedehusene. Derudover er to yderligere på vej. Et i Helsingør og et i Frederiksværk
page6image1552
Kilde: Bovieran.dk