IMG_7729

Lejligheder i København er steget med 80 procent

Kvadratmeterprisen på lejligheder i København er steget med 80 procent siden 2012 . For mange boligsøgende er hovedstaden blevet så dyr, at de søger væk fra byen.

Michael Biering-Nielsen er 36 år og bor i en andelsbolig i Københavns Nordvestkvarter. Her bor han med sin kæreste og deres to børn på 5 år og 7 år. Lejligheden er egentlig god nok, men drømmen er eget hus med have:

”Jeg synes, at husene i København er blevet meget dyre. Det er nærmest umuligt at finde noget ordentligt, hvis man ikke har en stor egenbetaling eller har et meget vellønnet arbejde. Så vi skal søge et godt stykke væk fra København for at have råd til noget, der nogenlunde matcher det, vi bor i nu”.

Michael arbejder i en bank, og hans kæreste arbejder som social- og sundhedsassistent. De har pæne indtægter, men alligevel er det svært at finde en ejerbolig i København, som kan måle sig med deres nuværende andelsbolig. Her sidder de for en husleje på lidt over 5500 kr. om måneden incl. varme. Med afbetaling på andelsboliglånet har familien samlede boligudgifter på omkring 13.000 kr. om måneden.

”Min kæreste er vokset op i et hus med egen have, og det kan jeg da også godt gå og drømme om  – især i sommerperioden. Det er bare svært at tage springet – især når der også er børn inde i billedet. Jeg er ikke på nogen måde håndværker, og det er min kæreste heller ikke, så jeg er usikker på alle de udgifter, der følger med at blive boligejer”.

Store prisstigninger på lejligheder i København

Kvadratmeterprisen på lejligheder i Københavns Kommune er steget med 80 pct fra 1. kvartal 2012 til 1. kvartal 2018. Det viser en opgørelse fra Arbejdernes Landsbank. I følge cheføkonom Signe Roed-Frederiksen skyldes det en kombination af lave renter og fremgang i økonomien:

”Jeg kan godt forstå, at folk synes, det er dyrt i København. Der har været indkomstfremgang og flere er kommet i beskæftigelse. Der har også været nogle år, hvor boligudbuddet har været begrænset. Der er ikke bygget nok nyt til at imødekomme den stigende efterspørgslen vi har set, i takt med at flere ønsker at bo i København”.

 

 

I følge beregninger fra Arbejdernes Landsbank kræver det nu en husstandsindkomst før skat på 85.000 kr. om måneden at købe en lejlighed på 100 kvm. i Københavns Kommune – hvis du frit vil kunne vælge lån.

Det skyldes, at der fra 1. januar kom ændrede lånevilkår. Nu er det slut med lån med variabel rente og kort bindingsperiode, hvis familiens lån overstiger en belåningsgrad på 60 procent, og familien har lån på mere end fire gange årsindkomsten.

“En del vil opleve, at der kommer begrænsninger på, hvilke lånetyper de kan få lov til at vælge. Der er nok nogle, der vil sige, ok så finder vi en billigere og mindre lejlighed . Eller også ser de måske på, hvad de kan få i forstæderne til København for de samme penge”, siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.