Boligkøbere får nøglen til deres nye bolig

Boligkøb: Sådan foregår det trin for trin

Hvordan køber man egentlig en bolig? Og hvad mener mægleren, når han taler om deponering eller berigtigelse af et boligkøb? Her får du en guide der tager dig hele vejen fra boligjæger til boligejer, og viser dig hvordan et typisk boligkøb forløber.

1. Start med banken

Hvor meget kan du købe bolig for? Det er et af de første spørgsmål, du skal have afklaret inden et boligkøb. Tag fat i din bankrådgiver, så I sammen kan se på din økonomi og dine fremtidsplaner. Og få så et boligkøbsbevis, så du helt konkret ved, hvor meget du kan låne.

SE OGSÅ: Hvad koster det at låne til din bolig? Prøv låneberegneren

2. Find den helt rigtige bolig

Når du endelig har fundet en bolig, der rammer plet på både pris, plads og beliggenhed, kan du hurtigt blive meget begejstret. Men pas på, at du ikke overser boligens evt. fejl eller faldgruber.

Læs tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten grundigt igennem, og tag gerne en byggesagkyndig med ud til boligen, så han med professionelle og kritiske øjne kan vurdere tilstanden.

Undersøg også nærområdet inden dit boligkøb. Sammenlign kvadratmeterprisen med lignende boliger i nabolaget, så du kan vurdere boligens pris.

Tjek også lokalplanen på kommunens hjemmeside og se, om der er byggeplaner eller andre tiltag i området. Og hvis du har børn eller planer om at få det, er det også en god idé at undersøge, hvilke skoler og institutioner, der findes tæt på.

Og så tænk dig godt om: Er dette en bolig, du også kan se dig selv i om 5 år?

SE OGSÅ: Sådan læser du en tilstandsrapport

3. Giv et bud

Når du har besluttet, at boligen er et godt bud på dit nye hjem, så er næste skridt at give et bud. Husk at udbudsprisen ikke nødvendigvis er salgsprisen. Afhængigt af markedet og boligens attraktivitet kan der være mulighed for et prisafslag.

Hvis der er flere interesserede købere til samme bolig, kan sælger vælge at afholde en budrunde. Her skal hver interesserede køber give deres bedste bud – og så er det op til sælger at vælge, hvem der får lov til at købe boligen.

SE OGSÅ: Sådan presser du prisen på en bolig

Boligkøbere læser tilstandsrapporten og købsaftalen

4. Skriv under på købsaftalen

Når køber og sælger er enige, laver ejendomsmægleren en købsaftale. Her står alle de ting og betingelser, der indgår i handlen.

Det er vigtigt, at du læser købsaftalen grundigt igennem og sørger for, at pris, overtagelsesdato og andre forhold er, som I har aftalt. Det meste af købsaftalen er en standardaftale, men vær særligt opmærksom på afsnittet Individuelle Vilkår, som indeholder detaljer om netop denne handel. Har I fx aftalt, at vaskemaskinen eller havemøblerne følger med i handlen, skal dette stå her.

Sørg også for, at der er et bank- og advokatforbehold i aftalen. Forbeholdet betyder nemlig, at handlen først er gyldig, når din advokat og din bank har godkendt købets detaljer.

5. Hvis fødderne bliver kolde…

Hvis du et par dage efter har ondt i maven og kolde fødder, fordi du pludselig har opdaget, at boligen af en eller anden grund alligevel ikke er noget for dig, så husk, at du har ret til at fortryde købet.

En bolig er for de fleste en meget stor investering, og netop derfor har du altid en fortrydelsesret på seks hverdage. Men det er ikke helt gratis. Du skal nemlig betale 1% af købesummen til sælger, inden fortrydelsesfristen udløber.

Hvis handlen bremses på baggrund af et bank- eller advokatforbehold, så koster det dig ikke noget.

SE OGSÅ: Hvem er hvem i et boligkøb?

6. Deponering, bankgaranti og tinglysning

Når købsaftalen er skrevet under af både køber og sælger, skal handlen berigtiges. Det betyder, at handlen gennemføres i praksis. Dette gøres i første omgang ved, at køber laver en deponering, købers bank stiller en bankgaranti, og skødet tinglyses.

Deponering:
Køber deponerer et kontantbeløb (en slags depositum) til ejendomsmægleren. Skulle handlen af den ene eller anden grund ikke gennemføres, kan køber kræve disse penge tilbage.

Bankgaranti:
Købers bank stiller en garanti for, at køber kan betale resten af boligens købesum.

Tinglysning:
En tinglysning er en offentlig registrering af, hvem der har rettigheden til boligen. Det foregår ved, at man laver et skøde der beskriver de overordnede informationer om bolighandlen, og herefter tinglyser skødet i tingbogen.

SE OGSÅ: Ordbog: Få styr på alle boligtermerne

Nøglen overdrages til ny boligejer

7. Få nøglen til dit nye hjem

Når overtagelsesdagen endelig kommer, er der også et par praktiske ting, der skal ordnes.

Det er en god idé, at du sammen med sælger gennemgår og afprøver evt. hårde hvidevarer og stikkontakter, så I er sikre på, at alt er, som det er aftalt.

Derudover vil du sammen med sælger aflæse vand, el, gas, olie mm. og den berigtigende part (fx købers advokat) giver de forskellige forsyningsselskaber besked om ejerskiftet.

Den berigtigende part laver også en refusionsopgørelse, som opdeler de forskellige udgifter mellem køber og sælger.

Til sidst får du nøglen.

Tillykke, boligejer!

Start din boligsøgning her

Søg blandt alle boliger til salg i Danmark. Se de månedlige udgifter for den enkelte bolig, boligens tidligere salgspriser og om boligen stiger eller falder i pris over de næste to år.

Se boliger til salg