Young couple working on their family finances.

Sådan læser du salgsopstillingen

Når du søger bolig, møder du på et eller andet tidspunkt en salgsopstilling. Udover pæne billeder og rosende ord om boligen, så er dette dokument fuld af vigtige informationer, som du bør kende, inden du går videre med en evt. købsaftale. Her guider vi dig gennem salgsopstillingens tal og begreber, og viser dig, hvad du skal være særligt opmærksom på.

Hvad er en salgsopstilling?

En salgsopstilling er en salgspræsentation af en bolig med billeder, beskrivelse, tekniske data og økonomiske forhold, som vedrører boligen. Det er sælgers ejendomsmægler, der laver salgsopstillingen, og faktisk er det et krav at den laves, da den er en del af købsaftalen.

De fleste salgsopstillinger ligner hinanden. Det skyldes, at mange ejendomsmæglere er med i Dansk Ejendomsmæglerforening (DE), og her har man lavet en skabelon for, hvordan en salgsopstilling ser ud. På den måde er man sikker på, at salgsopstillingen har alle de lovpligtige oplysninger med.

SE OGSÅ: Få overblikket: Vigtige dokumenter i bolighandlen.

Det mener de, når de skriver…

Ejerudgifter

Ejerudgifterne dækker over mange af de faste udgifter, der er ved at eje en bolig som fx ejendomsskatter, husforsikring og udgifter til (grund)ejerforeningen. Dog er udgifter til fx lån, vedligehold og forbrug ikke medregnet.

I salgsopstillingen kan du se boligens ejerudgifter pr. måned. Som køber skal du dog være opmærksom på, at ejerudgifterne ikke nødvendigvis bliver ved med at være de samme år efter år, hvis fx ejendomsskatterne stiger.

Brutto/Netto

Brutto/Netto fortæller dig, hvad det koster at låne til boligen. Brutto viser den månedlige ydelse før skat, mens Netto er den månedlige ydelser efter skat.

Brutto/Netto bliver udregnet på baggrund af en standardfinansiering, som kort fortalt er den finansieringsmodel, alle ejendomsmæglere benytter i salgsopstillingen. På den måde kan du som køber nemt sammenligne låneudgifterne på forskellige boliger.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke altid kan opnå denne standardfinansiering. Det er derfor vigtigt, du taler med din bank om, præcist hvad det koster dig at låne til den specifikke bolig.

SE OGSÅ: Hvad koster det at låne til din bolig? Prøv låneberegneren.

Købers kontantbehov

Når du køber bolig, skal du forberede dig på flere udgifter end selve boligens kontantpris. Typisk kan du ende med at betale mange tusinde kroner oveni købesummen, og det er derfor vigtigt at få det hele regnet med, inden du skriver under på købsaftalen.

På salgsopstillingen kan du se et overslag på købers kontantbehov, som ud over boligens udbudspris medregner udgifter til tinglysning, rådgivning, ejerskifteforsikring m.m.

Bebygget areal, boligareal, grundareal og tinglyst areal…

Salgsopstillingen viser ikke bare ét areal. Alt efter boligtype finder du forskellige termer for boligens areal.

Det bebyggede areal er det, som findes i boligens stueplan, mens boligarealet dækker over det samlede areal, som er godkendt til beboelse – altså både stueetagen, førstesalen, evt. beboelig kælder osv.

Grundarealet er det samlede areal for grunden, som også inkluderer boligens bebyggede areal samt hvor meget af grunden, der går til vej på fx en koteletgrund.

På lejligheder findes der både et tinglyst areal og et BBR-areal. Det tinglyste areal måles fra ydersiden af ydervæggen til og med halvdelen af væggen ind til naboen. Til forskel fra det tinglyste areal, så indgår der i BBR-arealet også lejlighedens andel af fællesarealer som fx trappeopgangen.

Du kan læse mere om de forskellige arealer her.

Husk at plantegningen i salgsopstillingen kun er vejledende. Det kan derfor være en god idé at tage dine egne mål.

Plantegningen på en bolig

Gæld uden for købesummen

Gæld uden for købesummen kan du også finde i salgsopstillingen. Det er kort fortalt gæld, du som køber står til at overtage, medmindre andet bliver forhandlet på plads.

Det er typisk lån, som bliver optaget af foreninger for at lave forbedringer. Det kunne fx være til at udskifte tag i en ejerforening eller at få lagt ny asfalt på private veje i en grundejerforening. Langt de fleste fælleslån kan indfries, men der er nogle, som ikke kan.

For dig som køber er dette et oplagt forhandlingsparameter. Og hvis du er i gang med at købe en bolig med fælleslån, så husk at få undersøgt lånebetingelserne, og hvordan man hæfter for hinanden i foreningen.

SE OGSÅ: Ekspertråd: Sådan presser du prisen på en bolig

Servitutter

En servitut er en begrænsning i ejendomsretten. Det betyder, at der er forhold, du som køber skal respektere, når du køber og ejer boligen.

Servitutter kan indeholde bestemmelser om alt fra, hvilken farve boligen skal have, til at DSB har ret til at købe halvdelen af din baghave for at anlægge jernbaner. Og endnu mere ekstremt, at du skal drage i krig for kongen, hvis han befaler det. Sidstnævnte er nok af mere historisk betydning, men det illustrerer, at der kan være alverdens sælsomme servitutter knyttet til en bolig.

I salgsopstillingen kan du se de servitutter, som vurderes at have direkte betydning for boligens værdi. Det er dog vigtigt, at du orienterer dig i alle servitutter, der er tilknyttet boligen, så du ikke får ubehagelige overraskelser. Du kan få en oversigt over, hvilke servitutter der er på boligen her. Og er der nogen, du mangler, kan du bede ejendomsmægleren om at udlevere dem.

SE OGSÅ: Sådan læser du en tilstandsrapport

Derfor er salgsopstillingen vigtig

Salgsopstillingen er et vigtigt dokument i bolighandlen, da den senere indgår som en del af selve købsaftalen. Husk derfor altid at læse den grundigt igennem, inden du skriver under på aftalen.

Vær opmærksom på, at der kan være ændringer eller tilføjelser fra den første version, du fik i hånden til fremvisningen, til den version, der er med i købsaftalen.

Salgsopstillingen er en beskrivelse af, hvad du køber. Derfor er det en god idé at tjekke oplysningerne eller få en købermægler til det.

Alle oplysninger i salgsopstillingen er hentet fra andre kilder, så du har mulighed for at dobbelttjekke fx i BBR-meddelelsen, tingbogsattesten og ejendomsdatarapporten. Du kan få udleveret dokumenterne af ejendomsmægleren.

Men faktisk er du som køber sikret mod fejlagtige oplysninger i salgsopstillingen, da det, der står i den, betragtes som en garanti fra sælger og ejendomsmægleren. Hvis du opdager en fejl efter et køb, kan du derfor henvende dig til ejendomsmægleren, så I kan finde en løsning på, hvordan fejlen kan erstattes.