tvangsauktion_lille

Tvangsauktion: Det skal du vide, før du køber

Køb af bolig på tvangsauktion kan virke fristende for mange boligjægere. Der kan være mange penge at spare, men der er også en risiko. Måske ligner det en god handel, men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke ser dig for. Her har vi samlet fire af de vigtigste råd, du skal være opmærksom på inden og under en tvangsauktion.

1. Undersøg boligen – og vær grundig
Som boligkøber er det altid en god idé at undersøge den bolig, du ønsker at købe. Og ved en tvangsauktion bør du være ekstra grundig. Her har du nemlig hverken tilstandsrapport eller elinstallationsrapport at støtte dig til, du har ingen fortrydelsesret ved købet. Du kan ikke tegne ejerskifteforsikring, og du har som regel kun mulighed for at besigtige boligen en enkel gang.

Derfor gør du klogt i at deltage i den annoncerede fremvisning af ejendommen med en professionel byggesagkyndig som følgesvend. Den bygningssagkyndige kan gennem fremvisningen rådgive og advare dig om boligens eventuelle fejl og mangler.

Når du ser boligen, har du som nævnt ingen tilstandsrapport ved hånden – sådan en udarbejdes nemlig slet ikke ved tvangsauktioner. Du kan derfor ikke vide, om der er fejl på vvs- og elinstallationer eller risiko for fugt i husets fundament.

Ingen tilstandsrapport – ingen ejerskifteforsikring. Overser du derfor væsentlige fejl og mangler ved inspektionen, er der ingen forsikring, der dækker udbedringen af de skjulte fejl, du overså ved fremvisningen. Dem hæfter du for.

Du skal også hele tiden have i baghovedet, at der ingen fortrydelsesret er. Du køber faktisk boligen som beset. Forbered dig derfor på, at der kan komme  uforudsete udgifter, og tag stilling til, om din økonomi kan bære de eventuelle ekstra udgifter. 

Gratis og uforpligtende bankrådgivning

På Bolighed kan du blive ringet op på et tidspunkt, der passer dig. Så kan du få overblik over dine økonomiske muligheder. Se mere her.

 

SE OGSÅ: Sådan læser du en tilstandsrapport

2. Husk, dit bud er bindende
På en tvangsauktion kan interesserede købere kan byde det beløb, de er villige til at betale for ejendommen. Men husk, at dit bud er bindende, og at det kun kan afgives ved fysisk fremmøde i fogedretten.

Inden auktionen bør du lægge dig fast på, hvilken pris du maksimalt vil betale for boligen og holde dig til det i auktionslokalet. Så du undgår at blive revet med af stemningen.

Alle kan byde med på en tvangsauktion, men du skal dog have for øje, at du skal kunne stille sikkerhed for dit bud. Afgiver du det vindende bud, skal du straks efter auktionen være i stand til at stille sikkerhed typisk i form af en bankgaranti eller et kontantbeløb.

Nogle fogedretter accepterer, at der stilles en lille sikkerhedsstillelse, som betales med det samme. Resten af sikkerhedsstillelsen, den store sikkerhedsstillelse, betales inden syv dage. Beløbet for sikkerhedsstillelse varierer, men er typisk ligger det på 7.000 – 25.000 kr.

Selvom om du har vundet tvangsauktionen, er der ikke garanti for, at boligen er din. Vurderer den nuværende ejer eller kreditor, at dit bud ikke er tilfredsstillende, kan de begge kræve, at der afholdes en ny auktion. HVis der ikke kommer et højere bud på auktion nr. 2, er det højstbydende på auktion nr. 1, der får ejendommen.

SE OGSÅ: Ejer eller andel – 5 ting du skal overveje, inden du vælger

Murermestervilla klar til tvangsauktion

3. Hvad skal du betale, hvis du vinder?
Skulle du gå hen og blive den heldige vinder af auktionen, skal du, foruden det vindende auktionsbud, betale et ekstra beløb oveni: Størstebeløbet.

Størstebeløbet er angivet i salgsopstillingen. Det består af omkostninger til rekvirentadvokaten, panthavere og kreditorer. Størstebeløbet kan nemt løbe op i 50.000 kr. eller mere. Udover aktionsbuddet og størstebeløbet skal du også betale auktionsafgift og tinglysningsafgift.

Vær derfor opmærksom på, at den samlede købesum kan gå hen og blive væsentligt højere end dit bud, når du både skal betale budsum, størstebeløb, afgifter og et sikkerhedsbeløb. Sæt dig derfor altid grundigt ind i salgsopstillingen for den pågældende ejendom, hvor du også kan se størstebeløbets størrelse.

SE OGSÅ: Boliglån: Hvordan finansierer jeg min bolig?

4. Få hjælp fra en advokat
De mange særlige omstændigheder ved tvangsauktioner betyder, at du tidligt i forløbet bør kontakte en boligadvokat. Han eller hun kan så give dig juridisk vejledning hele vejen igennem købet.

Advokaten kan hjælpe dig med at forstå salgsmaterialet, og han kan beregne, hvor meget du som aktionsvinder skal betale udover aktionsbuddet. I tilfælde af at du vinder auktionen, kan advokaten også hjælpe med berigtigelsen af handlen ved fx at udarbejde skødet, der viser, at du er den retmæssige ejer af boligen.

Ved tvangsauktioner skal du være opmærksom på:

  • Du har ikke en tilstandsrapport eller elinstallationsrapport på boligen
  • Boligen købes som beset, og der kan ikke tegnes ejerskifteforsikring
  • Dit bud er bindende, og du har ingen fortrydelsesret
  • Udover dit bud skal du betale størstebeløb, afgifter og sikkerhedsbeløb
  • Selvom dit bud er det højeste, er du ikke garanteret boligen