Couple searching for a home

Vær skarp i din boligsøgning, og find dit nye hjem

Nogle finder den rigtige bolig ved første fremvisning. Andre bruger flere år på boligsøgning. At finde frem til drømmeboligen handler til en vis grad om held – men der er også en del, du selv kan gøre for at optimere din boligsøgning. Få fem gode tips til en effektiv boligsøgning her.

1.  Start din boligsøgning med økonomisk overblik

Et fornuftigt sted at starte en boligsøgning er ved økonomien. For hvor meget kan du egentligt købe for? Og hvor meget har du råd til at sidde for hver måned?

Læg et budget, hvor du har alle dine udgifter og indtægter med, og tag en snak med en bankrådgiver om, hvad der er realistisk for dig.

Bankrådgiveren kan også guide dig i forhold til valg af boliglån, så det passer til din situation og temperament. Og så kan du få et lavet et boligkøbsbevis, så du har en klar idé om, hvad du kan købe for og rykke hurtigt, når den rigtige bolig dukker op.

2.  Lav en liste over dine krav og ønsker

Det kunne være, vi skulle bo i lejlighed i byen? Hus på landet? Eller et rækkehus i forstaden?

Det er altid godt at være åben for forskellige muligheder, men hvis du jonglerer for meget rundt i dine boligønsker, kan boligsøgningen trække i langdrag.

Derfor er det en god idé at lave en liste med de krav og ønsker, du har til din kommende bolig. Hvis I er et par, kan dette også være en god øvelse til at se, om I egentlig er enige om, hvad I søger.

Start med jeres minimum krav – altså de ting jeres kommende bolig SKAL opfylde.

Det kunne fx være:

  • Antal kvadratmeter
  • Antal værelser (Husk at tænke lidt frem: Skal der være et ekstra børneværelse eller måske en hjemmearbejdsplads?)
  • Afstand til job, skole, natur eller offentlig transport
  • Stor have, en god baggård eller måske en altan

Når du har styr på jeres vigtigste krav, kan du fylde flere ønsker på, som er mere ”nice til have”.

Det kunne fx være:

  • Stue med stuk
  • Samtalekøkken
  • 3 værelser i stueplan
  • Dobbeltgarage

I langt de fleste boligkøb, må man gå på kompromis med noget. Og ved at dele listen op, har du måske nemmere ved at vurdere, hvilke boliger der er værd at give en ekstra overvejelse.

SE OGSÅ: Sådan foregår et boligkøb trin for trin

3.  Tegn en cirkel, og udforsk alternative områder

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed… Nogle boligsøgende har en klar idé om, hvor de ønsker at bo. Men hvis den rigtige bolig bare ikke dukker op, kan det være en god idé at løfte blikket og udforske andre områder.

En måde at gøre dette er ved helt enkelt at tegne en cirkel på et kort. Det kan du gøre på vores søgemaskine. Måske har du et krav om, at du højst vil bo 20 km. væk fra dit job, din familie, børnenes skole eller andet. Så tegner du en cirkel, hvor radius svarer til 20 km fra dit interessepunkt og ser hvilke områder, der kommer med.

Forskellige områder kan byde på forskellige fordele. Der kan måske være penge at spare i det ene område, bedre kommune, flere skoler og institutioner i det andet, større naturarealer og bedre transportmuligheder i det tredje.

Kør eller cykel en tur i de forskellige områder, så du lærer dem bedre at kende, og så du kan få en fornemmelse af, om det kunne blive dit nye nabolag.

Har du fundet en mulig bolig, er det altid en god idé at læse lokalplanen igennem, og se om der er initiativer på vej, som kan have betydning for dig og din kommende bolig. Måske er der planer om at anlægge en større vej tæt på din bolig? Et indkøbscenter? Eller en skole? Du finder lokalplanen på kommunens hjemmeside.

SE OGSÅ: Låneberegner: Se hvad det koster, at låne til din bolig

Boligsøgende nand og kvinde ser på en bolig til salg på en tablet

4.  Tag til åbent hus eller book en fremvisning

Den eneste måde at finde ud af, om en bolig kunne være noget for dig, er ved at se den i virkeligheden. Derfor skal du ikke holde dig tilbage med at tage til åbent-hus-arrangementer eller booke en fremvisning.

Man skal kysse mange frøer, før man finder prinsen. Det samme gælder ved boligkøb. Her kan du gå til et utal af fremvisninger, før du finder dit nye hjem.

Men selvom det kan være en skuffelse at gå uimponeret fra en fremvisning, så husk at bruge erfaringen til at komme videre i din boligsøgning. For hver fremvisning bliver du skarpere på, hvad du egentlig søger, så opdater din liste med krav og ønsker, og brug det i din boligjagt.

LÆS OGSÅ: Sælg trygt, billigt og diskret via mæglernes køberkartotek

5.  Få hjælp til din boligsøgning fra mæglere og Bolighed

Sidste gode råd til din boligsøgning er at få andre til at holde øje med markedet for dig. De fleste mæglerkæder har et såkaldt køberkartotek, hvor du kan angive dine boligønsker og få besked, når nye boliger sættes til salg.

Her kan du ofte også få besked om nye boliger, inden de annonceres bredt og på den måde komme foran i køen. Du kan skrive dig op til køberkartotekerne på ejendomsmæglernes hjemmesider.