Zara flyttede på landet: »Derfor tog vi skridtet væk fra byen«

De høje udbudspriser på boliger i og omkring storbyerne får flere til at søge alternativer på landet. Boligerne er billigere, luften er friskere og muligheden for nærvær er bedre. Mød Zara Kistrup, der er flyttet fra Amager i København til Hårlev på Stevns.

En stor økonomisk beslutning

Det var en stor omvæltning Zara og kæresten, Tobias, stod over for, da de underskrev købsaftalen på en villa i Hårlev på Stevns i 2016. Indtil da havde førstegangskøberne boet i en lille 50-kvadratmeters lejlighed på Amager:

“Vi havde været i fertilitetsbehandling i tre år, og i marts lykkedes det os endelig at bringe en lille dreng til verden. Under behandlingen havde vi brug for mere nærvær med hinanden, og derfor var det naturligt for os at lede efter et nyt sted at bo”, siger Zara.

Parret drømte om hus, have og natur, og det skulle ikke være for langt fra Amager. Men samtidig havde de besluttet, at Zara skulle gå hjemme med deres søn de første år, hvilket betød, at familien skulle få økonomien til at hænge sammen med Tobias’ indtjening som den eneste. På det nuværende boligmarked er det svært, hvis ikke umuligt, at finde et billigt hus med have i København, der ovenikøbet ligger tæt på naturoplevelser. Især når man, som Zara og Tobias, skal leve af én indkomst. I sidste ende måtte de derfor gå på kompromis med beliggenheden:

“Vi fandt hurtigt ud af, at vi ikke var i nærheden af at have de penge, der skulle til for at realisere vores boligdrøm i København. Derfor ledte vi efter alternativer på landet. Det vigtigste var, at vores søn fik en tryg start på livet, hvor han kan løbe ud i en have, uden at vi skal bekymre os om trafikken. Det kunne vi ikke gøre i lejligheden”.

Bolighed Købermægler, Ilan Nadelmann, taler ofte med boligkøbere, der befinder sig i en lignende situation:

“Når du søger væk fra byen, skyldes det ofte en drøm om en have, flere værelser og mere plads at bo på, og det finder du ikke længere i og omkring de større byer. Slet ikke når du, som Zara og Tobias, er nybagte forældre, som kun lever på én indkomst i starten. Har du mod på det, kan det derfor være et godt råd at udvide din boligsøgning til landområderne, hvor det netop kan lade sig gøre at finde et stort hus med have for færre penge”, siger lan Nadelmann.

I 1. kvartal af 2019 viser Boligheds Markedsstatistik, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris på en villa i Københavns Kommune ligger på ca. 40.000 kr. I Stevns kommune er prisen kun på ca. 12.000 kr..

En familie med 2 mio. kroner at købe bolig for i Københavns Kommune må affinde sig med en bolig, der ikke er meget større end 50 kvadratmeter, og typisk vil det kun være muligt at finde lejligheder til den pris. I dette tilfælde fik parret en murermestervilla på 150 kvadratmeter til de samme penge i Stevns Kommune.

Se hele listen for villaer og rækkehuse til salg i Københavns Kommune her.

Se hele listen for villaer og rækkehuse til salg i Stevns Kommune her.

Zara_bolig

 

Læs også: 9 ting du bør vide, før du køber et håndværkertilbud

Relationerne var det sværeste at sige farvel til

Parret var 20 og 23 år, da de rykkede til Hårlev, og de har stadig gode relationer i København:

“Vi vidste godt, at vi ville få det godt i Hårlev, men vi var nervøse for, om vi ville komme til at se vores venner så meget, som vi gerne ville. Der er jo langt til Hårlev, og jeg kan godt forstå, hvis de ikke gider at tage afsted på en hverdag”, siger Zara.

Men faktisk er villaen i Hårlev blevet førstevalget, når parret og vennerne skal ses. Besøgene har været så inspirerende, at nogle af vennerne nu selv overvejer at flytte væk fra København:

“De synes, det er fedt at komme ned til os. De kan sidde i vores have og nyde stilheden og fuglesangen. Vi besøger dem stadig i København fra tid til anden. Men det er dem, der insisterer på at komme ned til os. Et af vores nærmeste vennepar er faktisk allerede flyttet herned, og vi kender flere, som overvejer at gøre det samme”, siger hun.

Hun fortæller dog også, at hun nogle gange savner udsigten fra deres gamle altan:

“Der var altid noget at kigge på, og der var altid nogle, som havde gang i et eller andet nede på gaden. Til gengæld var der også lidt for mange fristelser, som jeg brugte dumme penge på”.

Læs også: Så meget kommer huspriserne til at stige i 2019

Zara_bolig

To gode råd, hvis du overvejer at flytte fra byen til landet

Nu har Zara og Tobias boet i Hårlev i godt tre år. De har gennemført deres første boligkøb, og de har endelig fået det barn, som de har kæmpet for i lang tid. Hvis du går med nogle af de samme overvejelser, har Zara et par gode råd:

1. Tag ansvar for din hverdag

“Har du en idé om, at hele dit liv pludselig bliver idyllisk og fredfyldt, så snart du rykker væk fra byen, tager du fejl. Du skal have mod på at fylde din hverdag  med aktiviteter, så du har noget at lave og noget at stå op til. F.eks. en hobby du interesser dig for”.

2. Afstem forventninger med din partner

“Gør op med dig selv, hvilket liv du vil leve. Hvad er det, du vil have mere tid til, siden du flytter? Det er nemt at blive skuffet, men det er også nemt at blive glad for at være flyttet væk. Det er ingen hemmelighed, at der er stor forskel på livet på Amager og i Hårlev, så det er en god idé at blive afklaret omkring, hvad det egentlig er, man forventer af hinanden, når man flytter fra by til land”.