stack coins and house wood model

Boliglån: Hvordan finansierer jeg min bolig?

Skal du købe din første bolig? Så står du sikkert over for dit første boliglån. Men hvordan gør man egentlig, når man skal finansiere en bolig? Få et overblik her.

Medmindre din sparegris er tykkere end de flestes, har du brug for at låne penge, når du vil købe en bolig. Her vi du typisk sammensætte finansieringen med et realkreditlån, et banklån og din egen udbetaling.

Boliglån i realkreditinstitution – 80 %

Et realkreditlån er attraktivt, da det typisk er den billigste måde at finansiere dit boligkøb. Men du kan desværre ikke låne alle pengene her.

Når du køber en helårsbolig, kan du låne op til 80 % af købesummen i et realkreditinstitut. Vil du købe et fritidshus, kan kun 75 % af købesummen finansieres med et realkreditlån.

Et realkreditinstitut er et separat finansieringssystem, der kan låne dig penge til boligkøb og boligforbedringer. De tager sikkerhed i din ejendom og udsteder obligationer på lånet, som investorer så kan købe. I princippet er det altså investorerne, der låner dig pengene, og realkreditinstitutionen er en form for mellemled, der formidler lånet.

Når du betaler af på dit realkreditlån, betaler du det, man kalder en ydelse:

Afdrag + rente + bidrag = Ydelse

Afdrag: Det beløb du betaler tilbage på dit lån

Rente: Det beløb du betaler til investorerne (afhænger af din lånetype)

Bidrag: Et administrationsgebyr som du primært betaler for, at realkreditinstituttet formidler dit lån til investorerne. Bidragssatsen er som regel lavere jo mindre dit lån er i forhold til boligens værdi.

SE OGSÅ: Låneberegner: Se hvor meget det koster at låne til en bolig

Boliglån i banken – 15 %

I banken kan du låne 15 % af boligens købesum. Det vil sige fra de 80 % op til 95 %. De sidste 5 % skal du selv spare op.

Banken tager ved boliglån også sikkerhed i din bolig. Denne sikkerhed er dog ikke lige så god, som den realkreditinstituttet har. Det vil sige, at hvis du ikke kan betale dine ydelser og må sælge huset, så er det realkreditinstituttet, der først får pengene tilbage. Derfor er renten på et boliglån i banken typisk også højere end på et realkreditlån. Og det betyder, at det er en god idé at betale banklånet tilbage som det første.

Et boliglån løber typisk fra 10 år til 20 år. Størrelsen på lånet afhænger selvfølgelig af boligens pris og, hvor meget du selv har sparet op til udbetaling. Et boliglån kan både bruges, når du vil købe bolig, og når du vil istandsætte eller bygge nyt.

SE OGSÅ: Guide: Hvem er hvem i et boligkøb?

Egen udbetaling – 5 %

De sidste 5 % af købesummen er din egen udbetaling – altså penge du selv har sparet op. Har du en stor opsparing, eller har du f.eks. tjent penge på et boligsalg, er du selvfølgelig velkommen til at udbetale mere end 5 % og derved mindske dit lån.

Du skal normalt betale en del af udbetalingen, når du skriver under på købsaftalen. Her bliver beløbet deponeret hos enten pengeinstituttet, mægleren eller en advokat.