Budget ved boligkøb

Budget: Bliv klar til dit boligkøb

Et af de første skridt i et lejligheds- eller huskøb er dit budget. Med det i hånden er du klar til at finde ud af, hvor meget du kan købe bolig for. Her får du vores bedste tips til, hvordan du nemmest kommer i gang med dit budget.

Hvor meget kan jeg købe bolig for? Svaret afhænger selvfølgelig af dine indtægter og din opsparing, men også af dine ønsker til dagligdagen. Skal der være plads til rejser og restaurantbesøg? Skal børnene på privatskole? Eller har du en dyr hobby? Alt sammen skal med, når du lægger budget for dit huskøb eller lejlighedskøb. Se her, hvordan du gør.

Start dit budget med det, du ved

En god måde at komme i gang med budgettet for dit boligkøb er ved at se på de poster, du allerede kender.

Du har sikkert en god idé om, hvilke indtægter du har, og derfor kan det være nemmest at starte her. List din løn, og husk også evt. andre indtægter som fx børnepenge. Beløbene skal være efter SKAT, så du ved, hvad du reelt har tilbage til at betale regningerne.

Herefter kan du gå videre til de udgifter, du har nu. Log ind på din netbank for at få overblik, og gå gerne et helt år til tilbage i din kontooversigt. På den måde får du også de udgifter med, som du fx betaler hvert kvartal, eller som svinger i størrelse i løbet af året.

Her er nogle af de poster, du formentlig skal have med:

 • Bolig
  Hvor meget betaler du i husleje, ydelser, ejerudgifter og vedligehold?
 • Mad og øvrigt indkøb
  Hvor mange penge har du i snit brugt på dagligvarer om måneden?
 • Transport
  Fx udgifter til benzin, service, rejsekort osv.
 • Institutioner
  Fx vuggestue, børnehave, skole og fritidshjem
 • Elektronik
  Internet, telefon, streamingtjenester, licens
 • A-kasse og fagforening
  Hvor meget betaler du i medlemskab, når du regner det ud pr. måned
 • Forsikringer
  Hvor meget betaler du hver måned til forsikringer?
 • Sport og fritid
  Fx medlemskab til fitness, fodboldklub osv.
 • Vand, varme, el
  Hvordan ligger dit vand-, varme- og elforbrug?
 • Opsparing
  Lægger du nogle penge til side hver måned?
 • Lommepenge
  Fx til cafébesøg, shopping, byture, frisør, gaver osv.
 • Uforudsete
  Fx tandlægeregninger og reparationer

Se på budgettet for din nye bolig

Nu hvor du har styr på din nuværende økonomi, er det meget lettere at få overblik over, hvad du har råd til at købe bolig for.

Har du et hus eller en lejlighed i kikkerten, kan du med Boligheds låneberegner se, hvor meget det koster pr. måned at låne til netop denne bolig. Sæt det ind i dit budget, og find ud af, om det ser realistisk ud.

Lav en låneberegning

Indtast boligens pris og din egen udbetaling, og se hvad det vil koste dig at låne til boligen med de forskellige typer lån.

Lav en beregning

SE OGSÅ: Boliglån for begyndere: Hvordan finansierer jeg min bolig?

Husk, lånet er ikke alt!

Ud over lånet til selve boligkøbet, skal du huske at medregne, hvad det rent faktisk koster at sidde i boligen hver måned. Hvor meget skal du betale i ejendomsskat og ejendomsværdiskat? Hvor meget skal du regne med til vand, varme og el? Og hvor meget skal du sætte af til vedligehold?

Meget af dette kan være svært at vide præcist, før du rent faktisk bor i boligen. Men på Bolighed kan du få et anslået beløb på boligens månedlige udgifter, som du kan sætte ind i budgettet.

SE OGSÅ: Boligøkonomens 10 tips til din boligsøgning

Se ud i fremtiden

De fleste boligkøbere, regner med at blive boende i det nye hjem i en del år. Derfor er det også vigtigt, at du forsøger at se frem i tiden, så du får dine planer og ønsker for fremtiden med i budgettet.

Er der et barn på vej? Så skal både barsel og institutioner tænkes ind. Drømmer I om det store bryllup næste sommer? Så skal opsparingen kunne klare denne post. Er der udsigt til en periode uden arbejde eller med en lavere indtægt? Så sørg for, at der også er luft til dette.

Derudover skal du selvfølgelig huske at tilpasse transportposten, hvis du ved den nye bolig fx kommer til at køre mere eller mindre med bil eller offentlig transport.

Familie lægger fremtidsplaner, som skal med i budgettet
Husk også at tænk på dine planer for fremtiden, når du lægger budget for dit boligkøb.

SE OGSÅ: Gratis e-bog: Den Simple Guide til Boligkøb

Afprøv budgettet, inden du køber

Når du nogenlunde ved, hvordan dit budget til huskøbet eller lejlighedskøbet kommer til at se ud, er det en god idé at afprøve det i minimum tre måneder.

Har du fx ændret på dit madbudget eller dine lommepenge, kan du nu holde øje med, om du holder dig inden for budgettet og mærke, hvordan hverdagen hænger sammen.