Wooden home and money coins stack on wood scale. Property investment and house mortgage financial real estate concept

Forstå de nye ejendomsvurderinger: En flytning vil være katastrofal

“En flytning vil være katastrofal”, siger 74-årige Tove, som er pensionist og husejer i Gentofte. Hun er én af 80.000 boligejere, som har modtaget en testvurdering af deres huse, og hun er bekymret for, om hun har råd til at blive boende.

Boligejerne må nu vente tre år på at få afklaring omkring det nye boligskattesystem, som ellers skulle være trådt i kraft i 2021. Og det er usikkert, hvor store boligejernes skatteregninger ender med at blive.

De nye ejendomsvurderinger bliver sendt ud mellem andet halvår af 2020 og udgangen af 2022. Men allerede nu er der sendt 80.000 prøve-vurderinger ud for at teste hele systemet, og i pressen har man kunnet læse om bekymrede boligejere, som har svært ved at forstå de nye kriterier for vurderingerne. Det gælder også for Tove fra Gentofte, som er bekymret for stigende boligskatter. 

“Jeg blev oprigtig nervøs, da jeg modtog styrelsens nye vurdering. For jeg forudså med det samme, at jeg slet ikke vil i stand til at betale mere i ejendomsværdiskat. Jeg er pensionist, og jeg lever derfor på en begrænset indkomst”, siger Tove.

To typer boligskat

I Danmark betaler boligejere to typer boligskat; ejendomsskat og ejendomsværdiskat – og de bliver ofte forvekslet.

Forskellen ligger i, at ejendomsskatten betales på grundlag af grundens værdi, mens ejendomsværdiskat betales på grundlag af boligens offentlige ejendomsværdi. I sin tid blev den beskatning kaldt lejeværdi af egen bolig

Boligskattereformen erstatter det politiske boligforlig fra 2001. Oprindeligt skulle reformen træde i kraft fra 2021, men i slutningen af oktober i år blev den udskudt til 2024 på grund af en IT-forsinkelse.

Nye vurderinger på vej

For boligejerne er et af de væsentligste punkter i reformen, at alle får nye offentlige ejendomsvurderinger, som ikke er blevet opdateret siden 2011. Det forventes, at de nye ejendomvurderinger sendes ud i sidste halvdel af 2020 og frem til udgangen af 2022.

De endelig grundskyldspromiller for 2024 ligger ikke fast, og boligpriserne kan også ændre sig i de kommende år. Derfor er det heller ikke muligt at fastslå, hvad man skal betale fremover i samlede boligskatter, men forventningen er, at skatten vil stige for ejerlejligheder og liebhaverboliger i de store byområder, mens de fleste boliger på landet vil få en lavere skat.

Se også: Sådan booker du nemt et møde med banken

Usikkerhed om fremtidig skat

De nye vurderinger har affødt usikkerheder, fordi det i nogle områder vil give en helt anden beskatning for boligejerne. 

Sådan er det også for 74-årige Tove, der i slutningen af oktober, blev udtrukket som testperson af Vurderingsstyrelsen. Hun modtog en invitation om at få sin bolig testvurderet og tilsluttede sig dermed en gruppe på ca. 80.000 danske boligejere, som også har fået tilbudt vejledende vurderinger.

Den hidtidige offentlige vurdering af hendes villa i Gentofte lød på 3,7 mio. kr., men den forventes nu at stige til 5,5 mio. kr. Altså en stigning på 1,8 mio. kr. Selvom Tove er smigret over, at boligen er blevet mere værd, forstår hun ikke grundlaget bag stigningen.

“Jeg synes, det er helt vanvittigt med en stigning på næsten to milllioner kroner. For mig giver det ikke mening, at man vurderer huset i forhold til, hvad øvrige huse er blevet solgt for i samme område – uden at huset er blevet fysisk besigtiget”, fortæller Tove.

Flytning er ikke en mulighed

Især er hun bekymret for, hvad det kommer til at betyde for hendes kommende boligskat. 

“Jeg betaler nu ca. 30.000 årligt, og fordi jeg ikke ved, hvad den kommer til at stige til, rumsterer det hele tiden i mit hoved. Jeg er kunstner, og min kælder er fyldt op med kunst fra et langt liv. Så en flytning vil være katastrofal”, siger Tove.

Sidder du i samme situation som Tove, har videncentret Bolius lavet et værktøj, hvor du kan finde en vejledende beregning af din fremtidige skattebetaling. Den finder du her.

vurderingsportalen.dk kan du finde mere information om de nye vurderinger. Du får direkte besked i din e-Boks, når der er nyt om din ejendom.

På grund af personfølsomme oplysninger har Tove ønsket at stille op uden efternavn.