Omlaegge dit boliglån

Hvornår skal jeg opsige og omlægge mit lån?

Renterne er faldet lidt igen. Så måske er det nu, du bør få banken til at regne på mulighederne for at lægge lånet om til en lavere rente. Næste frist er den 30. april 2020, hvis du ønsker at opsige dit eksisterende fastforrentede lån.


De fastforrentede lån har i det seneste år svinget mellem 0,5 og 2 procent, og det har sat gang i konverteringslysten over hele lande. Måske giver det også mening for dig at få et tjek af din privatøkonomi i den forbindelse. Lige nu er det muligt at optage 30-årige lån til 1 procent i rente.

Når man skal omlægge eller opsige et lån til indfrielse, så skal det gøres med mindst 2 måneders varsel til termin. Det betyder helt konkret, at du skal opsige dit lån senest kl. 16 den sidste bankdag, før fristen udløber. For de fleste lån er det fire gange årligt – typisk 31. januar, 30. april, 31. juli og 31. oktober. Hvis det er en lørdag, søndag eller en helligdag, så er fristen den sidste bankdag inden.

Læs også: Tjek dit boliglån: Snyder du dig selv for 20.000 kr.?

Hvordan opsiger jeg et fastforrentet lån 

Hvis du ønsker at opsige dit fastforrentede lån til kurs 100, så gøres det på de fastsatte tidspunkter i løbet af året. Hvis du ønsker at indfri lånet før tid, så kan du vælge en “pari-straks” indfrielse af dit lån. Så betyder det, at lånet indfries med det samme, og at du betaler en differencerente indtil lånet er sagt op. Du skal være opmærksom på betingelserne på dit lån, men som udgangspunkt er der 2-4 indfrielsestidspunkter på et år.

Hvad er differencerente?

Differencerenten er forskellen mellem den rente, som obligationsejeren skal have og den rente, som realkreditinstituttet kan få for at have låntagers indfrielse stående i perioden. Differencerenten kan betragtes som en kompensation til realkreditinstituttet, som skal betale renter til obligationsejerne. Der er altså tale om den såkaldte godtgørelsesrente, som du kan trække fra i skat.

Hvordan opsiger jeg et variabelt lån

Du kan opsige et variabelt forrentet lån i forbindelse med, at lånet skal rentetilpasses. Hvis du har et F10-lån, så skal dit lån rentetilpasses hvert 10. år. Har du i stedet et F1-lån, så skal det rentetilpasses hvert år.

Når du opsiger dit variable lån, så indfrier du det til kurs 100. Du kan dermed spare størstedelen af de omkostninger, som er forbundet med opsigelse eller omlægning af lånet. Opsigelsesfristen på et variabelt forrentet lån er typisk 2 måneder før dit lån skal rentetilpasses.

Hvis du ønsker at indfri dit lån, så skal du være opmærksom på, at omkostningerne afhænger af, hvor lang tid der er til næste rentetilpasning.

Læs også: Boligopsparing: Sådan får du råd til udbetalingen

Vil du omlægge lån?
Vælg den bank, du ønsker at få et omlægningstilbud fra, og få rådgivning, når det passer ind i dine planer.

Book møde her