Hus gult (1) (1)

Sådan tjekker du, hvad huset skal koste

Lave renter og høj beskæftigelse holder lige nu hånden under husmarkedet, og mange boligsøgende er klar til at slå til, når drømmeboligen kommer til salg. Men det kan blive dyrt, hvis du glemmer at lave et grundigt pristjek, lyder rådet fra købermægler.

 

De fleste af landets huse bliver nemlig solgt et godt stykke under den pris, der i første omgang står på salgsopstillingen. Derfor bør boligkøberne forberede sig grundigt, før de kaster sig ud i et huskøb:

»Det kan være svært at finde ud af, hvor meget et hus skal koste, og mange sælgere vil gerne starte ud med en høj pris i håb om, at der står en frisk køber klar. Nogle gange lykkes det, men langt de fleste sælgere må undervejs give et afslag for at lukke handlen”, siger købermægler Hans Møllnitz Olsen.

I første halvdel af 2019 lå det gennemsnitlige afslag i hele landet på omkring 6 procent, når man sammenligner første udbudspris med den endelige salgspris. Det viser nye tal fra Finans Danmark, som Bolighed har analyseret.

Hans Møllnitz Olsen anbefaler, at man altid undersøger markedet grundigt, før man tager på åbent hus. Det kan man gøre ved at slå boligens adresse op på fx Bolighed.dk og Boligejer.dk, hvor man kan få overblik over, hvad der findes af offentlig tilgængelig data om ejendommen. Her kan man fx finde de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i området, en datavurdering af boligens værdi, og man kan finde oplysninger om, hvad ejendommen tidligere har været handlet til.

”Det er ikke altid, at data og kvadratmeterpriser i området passer nøjagtigt på det hus, som du har fundet. Men det giver et udgangspunkt for din forhandling. Jo bedre forberedt du er, jo flere argumenter har du med, hvis du vælger at byde på boligen”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Læs også: Kend mæglerens tricks

Lang liggetid sender et signal til køberne

Der er stor forskel på, hvor store afslag man kan forvente i forskellige dele af landet. I Vest- og Sydsjælland lå forskellen mellem udbudsprisen og handelsprisen  i gennemsnit på 7,3 procent. På Bornholm var forskellen kun på 2,9 procent.  Afslagets størrelse hænger i følge købermægleren tæt sammen med forventningen i lokalområdet. Muligheden for afslag stiger, jo længere tid en ejendom har været på markedet:

” I kommunerne omkring København forventer mange sælgere at få et hurtigt salg. Her stiger muligheden for at få et afslag allerede efter den første måned. Hvis man ser på en typisk salgskurve for et hus, vil der være stor interesse, lige når huset kommer på nettet, og derefter flader interessen ud. En lang liggetid sender et signal til køberne om, at prisen er sat for højt”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Forskel mellem gennemsnitlig udbudspris og handelspris for huse opgjort på landsdele i 2. kvartal 2019:

Landsdel Første udbudspris (pr. kvm.) Realiseret handelspris (pr.kvm.) Forskel i %
København by 37 180 35 094 5,6 %
Københavns omegn 31 445 29 943 4,8 %
Nordsjælland 23 361 22 194 5,0 %
Bornholm   7 954   7 720 2,9 %
Østsjælland 21 663 20 734 4,3 %
Vest- og Sydsjælland   9 959   9 233 7,3 %
Fyn 11 979 11 145 7,0 %
Sydjylland 10 193   9 504 6,8 %
Østjylland 15 404 14 503 5,8 %
Vestjylland   9 533   8 897 6,7 %
Nordjylland 10 166   9 429 7,2 %

(Kilde Finans Danmark)

Liggetiden har betydning for, hvad huset skal koste

Der er stor forskel på den gennemsnitlige liggetid i forskellige landsdele. I Nordjylland eller Sønderjylland kan det nemt tage 250 dage at sælge et hus, mens salgstiden flere steder omkring København er på omkring 90 dage. I følge købermægleren er det derfor vigtigt at kende til udbud og efterspørgsel i lokalområdet, så man kan lægge en realistisk plan for prisforhandlingen:

”Sælgernes forventninger er meget forskellige. Derfor er det vigtigt, at man tjekker markedet i netop det område, som man er på jagt i. På Lolland kan et hus ligge til salg i længere tid, før der bliver givet afslag. Her føler sælgerne sig ikke presset allerede efter en måned, for her forventer både køber og sælger en lang liggetid”, siger Hans Møllnitz Olsen.