Seneste artikler

Tinglysning: Derfor er tinglysningsafgiften vigtig

Boliglån illustreret med et hus omringet af mønter

Der er mange penge at spare, hvis du kender reglerne og ved, hvad tinglysning er.  Læs her, hvordan du kan spare penge, hvis sælgeren af en bolig har optaget store lån i ejendommen.

SØG TINGLYSNING: Se de tinglyste lån på boliger til salg eller for andre boliger.

Der er mange udgifter forbundet med at købe bolig. Der er naturligvis først og fremmest selve købsprisen, men når du skal optage et lån i ejendommen, så dukker ord som ”tinglysning” og ”stempelafgift” hurtigt op. Det lyder måske nok lidt tørt, men faktisk er der mange penge at spare, hvis du kender reglerne og ved, hvad tinglysning er.

De færreste kan købe en bolig uden at låne noget af beløbet. I ejerboliger optager køberne typisk et realkreditlån hos en kreditforening. I kreditforeningen kan du kun låne op til 80% af boligens værdi, og mange købere optager derfor også et banklån på 15% af købsprisen. De sidste 5% af boligens pris skal du lægge som kontant udbetaling.

Tinglysning af skøde

Tinglysning er en offentlig registrering af, hvem der har rettigheden til boligen. Det foregår ved, at der bliver udfærdiget et skøde. Ved at tinglyse skødet undgår man, at boligen sælges til to forskellige købere. Herefter fremgår skødet af tingbogen, som der er offentlig og gratis adgang til.

Du skal betale 1.660 kr. + 0,6% af købesummen til staten for at få tinglyst skødet på ejendommen. Hvis du fx køber en bolig til 2.000.000 kr., så er tinglysningsafgiften på 13.660 kr.

Tinglysning af lån

Der skal også betales stempelafgift (tinglysningsafgift), når du optager et realkreditlån og et boliglån i banken, hvor der udstedes et pantebrev. Her er prisen på stempelafgiften 1.660 kr. + 1,5% af det lånte beløb.

Hvis du fx køber en bolig til 2.000.000 kr. og optager et realkreditlån på 80% af købesummen, så skal du betale 25.660 kr. i tinglysningsafgift af realkreditlånet. Hvis du også har brug for et banklån på 15% af købesummen, så vil tinglysningsafgiften på banklånet være på 6.160 kr.

Det er en fordel for dig, hvis der er store lån i ejendommen. Det skyldes, at pantet følger ejendommen og ikke de personer, der bor i den. Hvis der allerede er optaget lån på fx 1.000.000 kr. i ejendommen, så slipper du for at betale tinglysningsafgiften på 1,5% af det beløb. Det svarer til 15.000 kr.

Sådan bliver tinglysning penge værd for dig

Hvis du står over for et boligkøb til fx 5.000.000 kr., og sælger har optaget lån for 3.000.000 kr., så sparer du altså 45.000 kr. på tinglysningen i forhold til en ejendom, som ikke er belånt. Den prisforskel bliver ofte overset af køberne, men det er værd at tage med i din sammenligning, da to tilsyneladende ens boliger samlet set koster dig forskellige beløb.

Skøder, pantebreve, servitutter m.m. tinglyses digitalt på tinglysning.dk. Her kan du selv tjekke, hvor store lån sælgeren af en bolig har optaget i ejendommen. Det er gratis at søge oplysninger om lån og huspriser i tingbogen på den digitale tinglysning. Her kan du slå alle danske adresser op og se, hvem der ejer ejendommen, og hvor meget gæld der er i den.

På Tinglysning.dk kan du bl.a. se:

  • Hvem der ejer boligen.
  • Den seneste ejendomsvurdering
  • Hvilke lån der er, og hvornår de blev oprettet.
  • Købspris.
  • Servitutter på ejendommen.

SØG TINGLYSNING: Se de tinglyste lån på boliger til salg eller for andre boliger.

Til top

Gør et godt køb med Bolighed Købermægler

Gør et godt køb

En ejendomsmægler er altid på sælgers side. Vi er på din side i købsprocessen. Stå stærkt i en forhandling med Bolighed Købermægler.

Vi er på din side i boligkøbet. Stå stærkt i en forhandling med Bolighed Købermægler.

  • Få hjælp til prisforhandling
  • Få tjekket boligens stand
  • Få hjælp med de vigtige papirer
Chat ikon