Drikkevand: Tjek drikkevandets hårdhed

Hårdt drikkevand indeholder meget kalk, som slider på dine rør og maskiner. Slå en adresse op her, og se hvor hårdt drikkevandet er i kommunen.

Drikkevand: Tjek drikkevandets hårdhed

Hvad er drikkevandets ‘hårdhed’?

Vands samlede indhold af opløst calciumoxid og magnesiumoxid betegnes som ‘hårdheden’ i vand.

Når regnvand og smeltevand siver ned i jorden, optager det kuldioxid, som omdannes til kulsyre. Kulsyren opløser vandets magnesium og kalk, hvorefter vandforsyningen tilfører grundvandet nyt calcium og magnesium for at holde på vandets naturlige mineraler.

En god tommelfingerregel er, at blødt vand har et lavt kalkindhold, mens hårdt vand har et højt kalkindhold. Kort sagt: Det er kalkindholdet der bestemmer, om vandet er hårdt eller blødt.

I Danmark måles hårdheden ud fra tyske hårdhedsgrader (°dH), som er en forkortelse af Deutsche Härte. Én hårdhedsgrad svarer til 10 mg opløst calciumoxid eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid per liter.

<4°dH Meget blødt
4-8°dH Blødt
8-12 °dH Middelhårdt
12-18 °dH Temmeligt hårdt
18-24°dH Hårdt
24-30°dH Meget hårdt
>30-36°dH Særdeles hårdt

Er hårdt drikkevand farligt?

Der endnu ikke nogen videnskabelige beviser for, at drikkevandets hårdhed har helbreds- eller sundhedsskadelige konsekvenser. Ifølge WHO er hårdt vand faktisk sundt i den forstand, at calcium og magnesium er vigtige næringsstoffer for dig.

Vandets hårdhedsgrad har også stor betydning for, hvor hurtigt din elkedel og opvaskemaskine kalker til, og hvor meget kalkfjerner og afspænding du derfor skal købe til din husstand. På den måde er hårdt vand også mere miljøskadeligt end blødt vand, da det øger dit forbrug af vaskematerialer.

Drikkevandets hårdhed

Vidste du…
Der findes tusindvis af forskellige smagsvarianter af det danske drikkevand. Det skyldes, at sammensætningen af naturlige mineraler varierer fra vandforsyning til vandforsyning.

Tjek risiko for hårdt drikkevand på Bolighed

På Bolighed kan du hurtigt slå en bolig op og få et overblik over, hvor hårdt drikkevandet er i kommunen i gennemsnit. Er der flere vandværker i samme kommune, er dette altså et gennemsnit af hårdheden. Vi får informationerne fra GEUS, og det er deres inddelinger af hårdhed, vi viser på Bolighed.

Hvis du vil kende drikkevandets præcise hårdhedsgrad, skal du tage fat i netop det vandværk, der forsyner boligen.

Hvad skal du gøre, hvis du har hårdt vand i vandhanen?

Er der hårdt vand i dine haner, er det en god idé at fylde ekstra salt og afspændingsmiddel på opvaskemaskinen og sørge for at afkalke elkedlen med jævne mellemrum.

Derudover har hårdheden også betydning for din kaffebrygning, da kalken er med til at binde kaffesmagen sammen. Et godt tip er derfor at vælge en kraftig mørkristet kaffe, hvis du har blødt vand i husstanden, så du kompenserer for den manglende smag fra kalken.

 

Helt kort om hårdt drikkevand

  • Det samlede indhold af opløst calciumoxid og magnesiumoxid betegnes som ‘hårdheden’ i vand
  • Blødt vs. hårdt drikkevand udregnes i tyske hårdhedsgrader (°dH)
  • Blødt drikkevand har et lavt kalkindhold, mens hårdt drikkevand har et højt kalkindhold
  • Hårdt drikkevand giver kalk i dine rør og husholdningsmaskiner
  • Det hårde vand har ikke nogen dokumenteret sundhedsskadelig virkning. Tværtimod er calcium og magnesium sundt for dig

Vidste du…
Noget af Danmarks drikkevand er skabt for mange tusinde år siden, men det kan sendes friskt ud i danskernes vandhaner, fordi det bliver beskyttet i vores undergrund?

Generelt om drikkevand i Danmark

  • Danmark har noget af verdens bedste drikkevand
  • Drikkevandet fremstilles ved at pumpe grundvand op fra undergrunden. Herefter iltes og filtreres vandet, inden det sendes ud i danskernes vandhaner
  • Danmark har en decentral vandforsyningsstruktur. Derfor kommer dit drikkevand højst sandsynligt fra en af de omtrent 2600 lokale almene vandforsyninger.
  • Drikkevand og vand til brug i husholdningen samt vand der kommer i berøring med fødevarer skal opfylde den danske lovgivning om kvalitetskrav for drikkevand.