Månedlige udgifter: Se hvad det koster at bo i boligen

Hvad koster boligen om måneden med udgifter til lån, skat, forbrug, forsikring og vedligehold? Slå boligen op og se en vejledende beregning på de månedlige udgifter.

Hero-månedlige udgifter

En billig bolig kan være dyr at sidde i

Nogle boligkøbere stirrer sig blind på udbudsprisen og glemmer helt at se på, hvor meget boligen fx koster i skat, eller om den er dyr at vedligeholde. Det kan betyde, at man ender med at sidde hårdt i det, når dagligdagen i det nye hjem melder sig.

For at gøre det mere gennemskueligt kan du på Bolighed få en idé om, hvorvidt den billige bolig nu også er billig i drift – eller om en lidt dyrere ejendom måske vil være mere overkommelig i det lange løb.

Ikke præcise tal – men et godt bud

Vi ved ikke, om du elsker et langt varmt bad eller først tænder for varmen, når sneen falder. Og vi kender ikke boligen bedre, end de informationer, der er offentligt tilgængelige. Derfor kan vi heller ikke give dig et præcist beløb på en boligs månedlige udgifter.

Til gengæld tager vi adgangspunkt i alt det, vi ved om boligen. Og vi regner ud fra gennemsnit for forbrug og priser samt forskellige analyser. Du har også mulighed for at indtaste dine egne ønsker til lånet og størrelsen på din familie, så det passer til dig.

På den måde udregner vi nogle cirkabeløb, som kan være med til at give dig overblik inden et boligkøb.

Hvordan regner I boligens månedlige udgifter?

Se de forskellige poster, vi tager med i de månedlige udgifter, og få en forklaring på, hvordan vi regner os frem til de forskellige cirkabeløb:

Lån

Fast eller variabel rente? Lang eller kort løbetid? Med eller uden afdrag? Dine valg har betydning for de omkostninger, du har ved et lån. Derfor kan du også tilpasse lånet efter dine ønsker.

Hvis ikke du retter i lånet, tager vi udgangspunkt i, at 80% af købesummen er finansieret via et realkreditlån, at 15% er finansieret via et banklån og 5% er egen udbetaling. Renten er fast, og løbetiden er 30 år med afdrag.

Ejerudgifter

Ejerudgifter dækker over en række af de omkostninger, man har, når man ejer en bolig. Her finder du ejendomsskat (grundskyld), ejendomsværdiskat og en række “øvrige udgifter” til fx fællesanlæg, antenneforening, rottebekæmpelse og grundejer/ejerforening.

Ved ejerudgifter henter vi de præcise tal for boligen, som de ser ud, hvis du skulle købe den i dag. Ser du på en bolig, der ikke er til salg lige nu, kan vi kun vise skatterne. De “øvrige udgifter” er altså her ikke regnet med.

Forbrug

Familiens størrelse har selvfølgelig betydning for, hvor meget I forbruger. Derfor kan du under “forbrug” indtaste hvor mange voksne, teenagere og børn, der skal bo i hjemmet.

Forbrug dækker her over:

  • Varme: Her laver vi en vejledende beregning ud fra boligens energimærke, kvadratmeter og varmekilde. Hvis boligen ikke er til salg, kender vi ikke altid energimærket. I disse tilfælde regner vi med energimærke “D”, som er det mest almindelige.
  • El: Her tager vi udgangspunkt i en gennemsnitlig elpris på 2,27 kr. pr. kWh. Og et gennemsnitligt elforbrug for en voksen på 1.600 kWh/pr. år. (Kilde: Energistyrelsen). Det sammenholder vi med de oplysninger, du har klikket ind om din families størrelse – og vi tager højde for, at to personer ikke forbruger dobbelt så meget el som en person.
  • Vand: Her ser vi på husstandens sammensætning og det gennemsnitlige vandforbrug ifølge analyser fra DANVA og Energistyrelsen. Prisen på vand varierer landet over og afhænger af, hvilket vandværk der forsyner boligen. Da vi ikke har denne oplysning, regner vi med en gennemsnitspris for hele landet.

Forsikring

Hvis væggen slår revner, eller kælderen fyldes med vand, er det godt at have en god husforsikring.

Er boligen til salg, vil udgiften til husforsikringen være regnet med under ejerudgifterne. Her er det det beløb, den nuværende ejer betaler. Hvis du kigger på en bolig, som ikke er til salg, giver vi dig et bud på, hvad en husforsikring kunne koste.

Prisen på forsikringer varierer en del fra selskab til selskab, så vi har beregnet et gennemsnitsbeløb ud fra de oplysninger vi kender om boligen – fx byggeår og tagkonstruktion.

Ved lejligheder skal du ikke tegne en husforsikring, da du her er dækket gennem boligforeningen.

En husforsikring dækker kun selve bygningen og de ting, der “sidder fast”. Møbler, elektronik, hårde hvidevarer osv. skal i stedet dækkes af en indboforsikring.

Tag evt. fat i dit forsikringsselskab, hvis du vil have en konkret pris – og tal gerne med flere forskellige selskaber og hør, hvad de kan tilbyde dig.

Vedligehold

Alle boliger er forskellige og holdt i forskellig stand. Det er derfor svært at sige præcis, hvad man skal sætte af månedligt til vedligehold. Men ud fra byggeår, konstruktion og forskellige brancheanalyser har vi udregnet et vejledende gennemsnit.

Det kan være en god idé at få en byggesagkyndig med ud og se på boligen, hvis du vil have en mere præcis vurdering af boligens stand. Så kan du også få et bud på, hvad du ca. skal regne med det koster at få ordnet evt. skader eller fejl.